Jailbreak (jailbrejk) je nadgradnja programske opreme na iNapravah (iPhone, iPad, iPod), ki omogoča dostop do osnov iOS-a, s katerim omogočimo funkcije, ki jih zaradi določenih razlogov sam iOS kot operacijski sistem ne omogoča. Jailbrejk nima nikakršne povezave s samim podjetjem Apple in je plod dela entuziastov, ki so se odločili, da želijo prosto dostopati do vseh podatkov na svojih iNapravah in ki so kasneje ustvarili celotno industrijo iz tega.

Sam sem prvič jailbrejkal svoj iPhone 3G  leta 2008, kmalu po tem, ko sem ga dobil. Za to sem imel svoj vzrok – telefon je bil zaklenjen na operaterja v Italiji in če sem ga želel uporabljati z Mobitelovo kartico, sem moral telefon najprej jailbrejkati in ga potem še odkleniti. Prav tako takratni iOS ni omogoča slovenske tipkovnice, ki pa jo je bilo mogoče aktivirati s pomočjo jailbrejka. Takrat je bil  postopek jailbrejka še precej dolg in vedno znova sem moral paziti, da ni na koncu od iPhona ostal samo še lep obtežilnik za pisma.

Kaj stori jailbrejk? Na telefon naloži nadgrajeno osnovo, s katero je omogočen dostop do aplikacije Cydia, ki je skupek različnih aplikacij, ki jih lahko vsak uporabnik sam naloži preko različnih repozitorijev in omogočajo povsem drugačno uporabniško izkušnjo, kot pa jo omogočajo iNaprave v osnovi. Na začetku so bile aplikacije znotraj Cydie zastonjske, kasneje pa so ustvarili svojo trgovino, kjer lahko programerji tudi zaslužijo denar s svojimi aplikacijami – predvsem so to aplikacije, ki ne morejo pristati v uradnem AppStoreu, zaradi vsebine, ali pa zaradi tega, ker je za njihovo uporabo potrebno imeti jailbrejkan telefon. Cydia je plod dela Jaya Freemana – Saurika, ki je v letu 2011 preko Cydia ustvaril preko 11 milijonov dolarjev prihodkov.

Na začetku je znotraj Cydie obstajala aplikacija Installous, ki je omogočala zastonjsko nalaganje vseh aplikacij iz AppStorea (plačljivih), ki so jih uporabniki naložili vanj. Pred parimi meseci so jo ukinili, zaradi kršenja avtorskih pravic, vendar se je kaj kmalu pojavil cel kup podobnih rešitev, ki omogočajo nelegalno nalaganje aplikacij.

Jailbrejk, ali ne jailbrejk? Seveda je odgovor odvisen od vsakega posameznika. Sam sem se navadil nanj, ker mi omogoča cel kup funkcionalnosti, ki jih pri Appleu še niso dodali in s katerimi si svojo iNaprav kostumiziram do te mere kot sem navajen.

Sam jailbrejk postopek je v zadnjem času precej preprost, vendar ima nekaj slabosti:

  • jailbrejk je poseg na lastno odgovornost in Apple ne upošteva garancije za jailbrejkane telefon
  • programska oprema, ki si jo naložite preko Cydie ni preizkušena, kot so preizkušene aplikacije v AppStoreu in lahko na vaši iNapravi povzroči počasnejše delovanje sistema
  • če imate zakenjen telefon in ga s pomočjo jailbrejka tudi odklenete, potem ne smete nadgraditi iOS-a, dokler ni nove verzije jailbrejka, saj boste v tem primeru morali čakati na novo verzijo, da vam bo telefon spet deloval. V primeru iOS-a 5.1 je bilo potrebno na jailbrejk in odklep čakati skoraj devet mesecev
  • sam sicer nisem opazil, da bi moj iPhone zaradi jailbrejka hitreje praznil baterijo, vendar so uporabniki opazili tudi to – ker posledično teče več aplikacij v ozadju

Če vam zgoraj napisane stvari niso blizu in želite brezskrbno uporabljati vašo iNapravo, potem preskočite jailbrejk, kajti funkcionalnosti samih naprav so dovolj velike da zadovoljijo večino uporabnikov.

cydia-jailbreak