Jailbreak (jailbrejk) je nadgradnja programske opreme na iNapravah (iPhone, iPad, iPod), ki omogoča dostop do osnov iOS-a, s katerim omogočimo funkcije, ki jih zaradi določenih razlogov sam iOS kot operacijski sistem ne omogoča. Jailbrejk nima nikakršne povezave s samim podjetjem Apple in je plod dela entuziastov, ki so se odločili, da želijo prosto dostopati do vseh podatkov na svojih iNapravah in ki so kasneje ustvarili celotno industrijo iz tega.

Sam sem prvič jailbrejkal svoj iPhone 3G  leta 2008, kmalu po tem, ko sem ga dobil. Za to sem imel svoj vzrok – telefon je bil zaklenjen na operaterja v Italiji in če sem ga želel uporabljati z Mobitelovo kartico, sem moral telefon najprej jailbrejkati in ga potem še odkleniti. Prav tako takratni iOS ni omogoča slovenske tipkovnice, ki pa jo je bilo mogoče aktivirati s pomočjo jailbrejka. Takrat je bil  postopek jailbrejka še precej dolg in vedno znova sem moral paziti, da ni na koncu od iPhona ostal samo še lep obtežilnik za pisma.

Kaj stori jailbrejk? Na telefon naloži nadgrajeno osnovo, s katero je omogočen dostop do aplikacije Cydia, ki je skupek različnih aplikacij, ki jih lahko vsak uporabnik sam naloži preko različnih repozitorijev in omogočajo povsem drugačno uporabniško izkušnjo, kot pa jo omogočajo iNaprave v osnovi. Na začetku so bile aplikacije znotraj Cydie zastonjske, kasneje pa so ustvarili svojo trgovino, kjer lahko programerji tudi zaslužijo denar s svojimi aplikacijami – predvsem so to aplikacije, ki ne morejo pristati v uradnem AppStoreu, zaradi vsebine, ali pa zaradi tega, ker je za njihovo uporabo potrebno imeti jailbrejkan telefon. Cydia je plod dela Jaya Freemana – Saurika, ki je v letu 2011 preko Cydia ustvaril preko 11 milijonov dolarjev prihodkov.

Na začetku je znotraj Cydie obstajala aplikacija Installous, ki je omogočala zastonjsko nalaganje vseh aplikacij iz AppStorea (plačljivih), ki so jih uporabniki naložili vanj. Pred parimi meseci so jo ukinili, zaradi kršenja avtorskih pravic, vendar se je kaj kmalu pojavil cel kup podobnih rešitev, ki omogočajo nelegalno nalaganje aplikacij.

Jailbrejk, ali ne jailbrejk? Seveda je odgovor odvisen od vsakega posameznika. Sam sem se navadil nanj, ker mi omogoča cel kup funkcionalnosti, ki jih pri Appleu še niso dodali in s katerimi si svojo iNaprav kostumiziram do te mere kot sem navajen.

Sam jailbrejk postopek je v zadnjem času precej preprost, vendar ima nekaj slabosti:

 • jailbrejk je poseg na lastno odgovornost in Apple ne upošteva garancije za jailbrejkane telefon
 • programska oprema, ki si jo naložite preko Cydie ni preizkušena, kot so preizkušene aplikacije v AppStoreu in lahko na vaši iNapravi povzroči počasnejše delovanje sistema
 • če imate zakenjen telefon in ga s pomočjo jailbrejka tudi odklenete, potem ne smete nadgraditi iOS-a, dokler ni nove verzije jailbrejka, saj boste v tem primeru morali čakati na novo verzijo, da vam bo telefon spet deloval. V primeru iOS-a 5.1 je bilo potrebno na jailbrejk in odklep čakati skoraj devet mesecev
 • sam sicer nisem opazil, da bi moj iPhone zaradi jailbrejka hitreje praznil baterijo, vendar so uporabniki opazili tudi to – ker posledično teče več aplikacij v ozadju

Če vam zgoraj napisane stvari niso blizu in želite brezskrbno uporabljati vašo iNapravo, potem preskočite jailbrejk, kajti funkcionalnosti samih naprav so dovolj velike da zadovoljijo večino uporabnikov.

cydia-jailbreak

8 Responses to Jailbrejk, ali ne jailbrejk?

 1. bbb pravi:

  Aplikacije sicer z razlogom laufajo v omejenem okolju (sandboxu), z jailbreakom to izgubimo in omogočimo poln dostop aplikacijam. Tu je problem, ali vsem tem aplikacijam zaupamo… Glede na to, da niso uradno preverjene..
  Kak euro v appstoru tudi ni problem dat, s tem tudi podpremo razvijalce, z dobrimi idejami…
  Verjetno tudi tebi ne bo vsec, ko ti bodo kradli berhunt, takrat bo pa blog post verjetno malo drugačen…

 2. had pravi:

  ce bi prebral celoten tekst, bi razumel, da jailbrejk ni kraja aplikacij.. saj upam, da sem dovolj jasen s tem.. installous ne obstaja vec, torej se ne da vec brezplacno dolvleci aplikacij.. cydia pa ima tudi cel kup placljivih aplikacij, kar sem tudi zapisal – obstajajo pa tudi brezplacne..

  • bbb pravi:

   Nisem rekel, da je kraja, to sem dodal samo na koncu, da tudi to ni lepo.

   Kaj pa prvi del, glede varnosti in zaupanja tem aplikacijam brez sandboxa, brez nadzora? Meni se zdi tudi na androidu poganjat aplikacije z root dostopom zgrešeno in nevarno.

   • had pravi:

    v bistvu imas to povsem prav.. google nima tako dobrega preverjanja, zato pa obstaja za android tudi antivirusni program.. kar mi je povsem cudno, priznam,,

    • bbb pravi:

     Govoril sem o neuradnih variantah rootan android, jailbrakan iOS, kaj ti ni jasno?
     Kaj ma uradni google play veze z neuradnimi rootanimi aplikacijami? To sem izpostavil, kot problem, tako početje in zaupanje v te aplikacije, katerim damo vse pravice nad telefonom.
     Še na desktop računalniku ne laufam pod root-om vsega, na telefonu pa še toliko manj.
     Pravega virusa za android ne poznam, antivirusni programi so verjetno bolj marketinška fora…
     No kasneje sem se spomnil, da je namen članka google, tako da ja vseeno kaj pišeš.

 3. had pravi:

  hmm.. ce iskreno priznam.. do sedaj sem imel android telefon v roki samo par ur.. in nisem imel pojma, da mora biti “rootan”, da lahko nalagas nanj vse aplikacije.. v google storeu je cel kup aplikacij, ki jih apple ne bi nikoli pustil v app store.. in ne, nisem vedel, da obstaja “cydia” za android telefone..

  http://www.digitaltrends.com/mobile/do-you-need-antivirus-on-android/

  v bistvu ni bil namen clanka google.. ampak zgolj informacije, ki jih nekdo potrebuje, da bi se lazje odlocil.. in ne, nisem pisal o androidu, ampak zgolj in samo o iosu

 4. bbb pravi:

  The first iPhone worm, iKee, appeared in early November 2009, created by 21-year-old Australian student Ashley Towns of Wollongong. He told Australian media that he created the worm to raise awareness of security issues: jailbreaking allows users to install a SSH service, which those users can leave in the default unsecure state.[21] In the same month, F-Secure reported on a new malicious worm compromising bank transactions from jailbroken phones in the Netherlands, similarly affecting devices where the owner had installed SSH without changing the default password…

  0.2% of apps from Cydia leaked photos and browsing history, while the Apple store leaked none…

  Ne za nalaganje aplikacij na android mimo google play ne rabiš root-an dostop. (samo nastavitev v menuju)

  Še enkrat iOS sandobox je z namenom isto velja za root dostop do androida. Vzporednega google play-a verjetno ni zato ker ni potrebe. (kot sam ugotavljaš google ima malo manjše omejitve).
  Katere pa so funkcionalnosti, ki jih pridobiš z jailbrakom, in brez njih ne gre?

  • had pravi:

   sbsettings, dostop do menijske orodne vrstice za vklop in izklop gps, 3g, wifi.. kar pogresam od zacetka.. cel kup tweakov, ki jih sicer apple ne dovoljuje – prikaz “widgetov” na zaklenjenem telefonu… itd..

   na zacetku, ker ni imel podpore za slo tipkovnico.. in se jo dalo naloziti samo ce je bil jailbrejkan.. in tudi precej veliko aplikacij ni bilo na voljo pri nas.. takrat sem uporabil installous.. sicer kupujem stvari..

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.