Jan Plestenjak in njegova izjava o vstajnikih – druga plat!

Jan Plestenjak je človek, katerega bi rada videla vsaka mama kot svojega zeta. Dejstvo je, da je lep, o njegovi glasbi bi verjetno kakšen strokovnjak lahko povedal veliko več, kot lahko jaz, ki nimam pojma o tem. In prejšnji teden je Jan Plestenjak šokiral mene osebno s svojo izjavo, ki je bila objavljena v Politikisu:

“Rad bi vedel, kdo so tisti, ki vodijo in koordinirajo upore, in kaj so doslej v življenju naredili. Moram reči, da me moti, ko vidim, da so zelo glasni ljudje, ki so bili vso kariero prisesani na državno dudo. Zdaj ko se ta žila oži, je pa panika. Med protestniki nisem videl skoraj nobenega kulturnika, ki je bil v svoji karieri odvisen izključno od sebe. Ko pa vidim na prostestih ljudi, ki so s kulturnega ministrstva dobivali na leto 300.000 evrov ali več, se mi zdi pa malo neokusno in si rečem: Odklopite se z dude, fantje, in plavajte – naredite nekaj, kar bo ljudem všeč, da boste zaslužili. In ne igrajte velikih umetnikov, ki jih nihče ne razume, davkoplačevalci pa plačujemo. Ko vidim na protestih take ljudi, me zaskrbi”.

Na portalu Politikis potem zapišejo podatke o Andreju Rozmanu – Rozi in njegovih “državnih” prejemkih, ki so vidni preko Supervizorja. Ampak ker je treba vsako stvar pogledati iz malce druge perspektive, da se dobi prava podoba, je za to danes poskrbel dr. Jurij Zurej na blogu Institute ICDR v zapisu Jan Plestenjak o vstajnikih: Odklopite se z državne dude, fantje!. Namreč prikazal je malce drugačno sliko tega, kar Jan Plestenjak očita ostalim. Tudi on dobi, zelo zelo zelo veliko denarja iz državne blagajne – če ga ne bi prejel nikoli, potem bi razumel njegov poziv, oz. njegove besede. Tako pa je Jan Plestenjak izpadel povsem navadno trobilo in upam, da si ga je marsikatera mama izbrisala kot možnega zeta!

Jan Plestenjak je najmanj lastnik družbe Talent Planet d.o.o., ki je zaslužila v letih 2008 -2011, 1.069.545,00 €, bilanca stanja pa kaže v letu 2011 vrednost premoženja v višini 542.420,00 €. V družbi je bila zaposlena ena oseba. Koliko je prejel od države. Po podatkih Supervizorja je prejel iz sektorja države 150.247,38 €. Ni ravno malo.

Jan Plestenjak je hkrati skupaj z Boštjanom Menartom solastnik družbe Do raja d.o.o., ki je zaslužila v letih 2008 -2011, 1.984.162,00 €. V letu 2011 je bilo povprečno število zaposlenih ob teh prihodkih 0,32 osebe. Zgoraj omejeni družbi v katerih je solastnik Jan Plestenjak so zaslužile v obdobju 2008 -2011, torej v štirih letih 3.053.707,00 € in imeli zaposleno 1,32 osebe.

Gospod Menart, ki je z Janom Plestenjakom solastnik družbe je sicer med drugim tudi solastnik družb Menart Records d.o.o., ki je v obdobju 2008 -2011 zaslužila 20.372.417,00 € in prejela po podatkih Supervizorja od države 205.291,65€, od tega največ od Lekarne Ljubljana, in družbe Menart Publishing d.o.o., ki je v tem obdobju zaslužila 972.152,00 € in prejela od države zgolj 3,6 €.

Kot je Ali En napisal že pred leti:

Eden od njih pravi da je jazz muzikant, v resnici pa je mlad nesposoben fant, ima denarja preveč, je razvajen sin od svoje mame, zdaj lahko on pri meni se uči kdo ima sposobnosti prave.
Za tako sceno k’ bi človek samo bruhnu, jaz beseda mam tri: hvala, fuck you!

 1. Se ne strinjam, kot poznavalec glasbe lahko rečem, da ima zelo kvalitetno glasbo.

 2. Vendar pobira državni denar zato naj kar utihne,meni država ni nikoli nič dala pa tudi ogromno ostalim tudi ne zato smatram ta njegov komentar skrajno neprimeren kaj ti on ni tist,ki bi lahko nekomu pamet solil okoli tega vsaj dokler je pokasiral ta denara od države !

 3. Tole iz Supervizorja je pa povzeto zelo bombastično.
  150.000 eur je Talent planet prejel v 8 letih in ker gre za 20 razlicnih subjektov (obcine, kulturne zavode, turisticno drustvo, …) je zelo verjetno, da gre za cisto legitimna placila za njegove nastope.

  1. @trueblue: ja in? Za Rozmana je podatek o 230k vsota prejemkov od leta 2008. Fakin uau. 3.800 EUR bruto na mesec. Za teater. Bi rekel da ne nastopa samo on. In cisti tudi ne. In sraufa kulise. In …

  1. ce je to njegov odgovor, je pa totalni fail :( sorry.. druga tocka, ki jo je napisal – ce sam ne bi dobil nobenega eura od drzave, bi se izpadel kredibilen.. tako pa je izpadel jokica..

   :(

 4. Sploh nisem omenil Rozmana, ker niti ne vem, kako je v zgodbo uletel – Jan mislim, da ga ni omenjal.
  Jaz sem sel samo pogledati te famozne prejemke, ker bi se tudi meni fino zdelo, da bi se tudi njega ujelo na dudi.
  Ampak sem ugotovil, da sploh ne gre za prihodke s kaksnega bivsega kulturnega ministrstva in da bolj izgledajo kot honorarji.
  Vem, da je s teatrom veliko stroskov, tvoj odgovor oz argument sem pa bral tako, kot da mislis da izvajalec pa nima stroskov s prostorom za vaje, najemom studija in ekipe, placila glasbenikov, tekstopiscev, producentov, opreme, promocije, …
  Jaz sem za to, da se kulturnike podpira, ker se tudi sam vodim po teh vodah.
  Zmotila me je samo površnost oz prilagajanje pri navajanju podatkov v Supervizorju, ker so bili prikazani kot bolj zanimivi/sporni, kot so v resnici.

 5. Pojma nimam ali je plastinjak kaj dobil od drzave na lepe očke ali so to pač plačila za koncerte s strani recimo občin
  Dejstvo je da so kulturniki še debelo v socialistični tolšči in prepričani da so drugi tukaj da jih bašejo z denarjem da se lahko oni kao kulturno razvijajo
  Okrog gledališča Roze kot primer da se razume verjamem da zagon ni zastonj samo v kapitalizmu tam baje smo so pravila zelo preprosta če se zadeva obrne se če ne pač bankrot!! gotovo dečki pojdi zbirat odpadni papir
  Kulturniki v večini se obnašajo kot podjetnik ki izdeluje zanič kozarce no njemu so blazno všeč njegov izum pač ker se ne prodajajo pa jamra da rabi pomoč države da je to krivica
  Seveda bi vsi poslali takšnega podjetnika v tri krasne ker je nesposoben jah kulturnik je pa nekaj posebnega njega pač ne razumejo zanimivo da ga najmanj razumejo ravno tisti ki naj bi ga večno filali z denarjem

 6. Se strinjam z Mikeyem. Me veseli da si vsaj en Plestenjak upa take vrste ‘vstajnikom’ nalit čistega vina. Kadar berem kkšen tak blog skoraj vedno dobivam asociacije od enga drugega pevca:

  Lijeni, spori, mrtvi…
  Prazni, tupi škrti…
  Svijet bi da mijenjaju…

  Na krvi ćupriju gradili,
  na krvi škole dizali,
  na krvi djecu dojili…

  Pogledaj legendu brate,
  sjaji što sjaja nema…
  Pogledaj braću brate…
  Šta vidiš?
  Šta vidiš?

  Vješaju ramove na teške zidove.
  Prelijepe ramove,
  prekrasne slike,
  mrtve kolorite,
  suptilne, moderne drkotine…

  Svijet bi da mijenjaju…
  A kita je sve što imaju…

  A KITA JE SVE ŠTO IMAJU!!!

  O revoluciji pričaju,
  u molitvi se umivaju,
  svijetlom se nazivaju…

  Zaspali lijepo,
  usnuli lijepo,
  zaspali, usnuli…

  Zlo…

  Krvlju bi mijenjali…
  Krvlju bi mijenjali…
  Krvlju bi mijenjali…

  A mene bi ukopavali…

  A MENE BI UKOPAVALI!!!

  A kita je sve što imaju…

Komentarji so zaprti.