Priznam, ko dobim elektronsko sporočilo,kot je spodnje, sem zelo vesel. Ne toliko zaradi dejstva, da se je nekdo spomnil name in spama e-poštni nabiralnik, kot zato, ker lahko prijavim spamerja (kar delam precej redno!) – sploh v primeru, ko dobim elektronsko sporočilo na naslov, ki ga uporabljam zgolj zase.

Ker nisem ravno največja svinja na svetu, sem včasih celo potrpežljiv in kliknem odjavo od spamanja. Vendar ko naslednji dan dobim še enkrat isto sporočilo. In naslednji dan še enkrat. Potem ne gre drugače, kot da objavim tole.. Debata o tem teče tudi na Internetmojstru in verjetno še kje drugje. Očitno imajo pri kovanec.com zelo veliko bazo elektronskih naslovov, za katere niso pridobili dovoljenja!

Dobrodosli na prenovljenem oglasniku www.kovanec.com s preko 300.000 malimi oglasi. Brezplacno lahko vpisujete neomejeno stevilo oglasov.
www.Kovanec.com – mali oglasi za vsak zep

kovanec

Spam – nezaželena elektronska pošta – Prijavite pošiljatelja!

Kaj je spam oz. nezaželena elektronska pošta?
Besedo spam je kot oznako za nezaželeno elektronsko pošto prvič uporabil Joel Furr leta 1993. Izraz prihaja iz skeča Monty Python’s Flying CircusSPAM.

V naši zakonodaji nezaželeno elektronsko pošto obravnava Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot-UPB2) v točki 45a:

(1) Podjetje lahko uporablja sistem klicev brez posredovanja človeka, faksimile napravo in elektronsko pošto samo z vnaprejšnjim soglasjem posameznega potrošnika, ki mu je sporočilo namenjeno.
(4) Če potrošnik pri kateremkoli stiku, vzpostavljenim s sredstvom za komunikacijo, ki omogoča osebna sporočila, izjavi, da ne želi več prejemati sporočil na takšen način, mu podjetje ne sme več pošiljati nobenih sporočil, ki so namenjena sklenitvi pogodbe za dobavo kateregakoli blaga ali katerekoli storitve.

In Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-UPB1) v 109. členu:

(1) Uporaba samodejnih klicnih sistemov za opravljanje klicev na naročnikovo telefonsko številko brez človekovega posredovanja (klicni avtomati), faksimilnih naprav ali elektronske pošte za namene neposrednega trženja je dovoljena samo na podlagi naročnikovega predhodnega soglasja.
(2) Ne glede na določbe prejšnjega odstavka lahko fizična ali pravna oseba, ki od kupca svojih izdelkov ali storitev pridobi njegov elektronski naslov za elektronsko pošto, ta naslov uporablja za neposredno trženje svojih podobnih izdelkov ali storitev, vendar mora kupcu dati možnost, da kadarkoli na brezplačen in enostaven način zavrne takšno uporabo njegovega elektronskega naslova.
(4) Elektronske pošte za potrebe neposrednega trženja s skrito ali prikrito identiteto pošiljatelja, v imenu katerega se sporočilo pošilja, ali brez veljavnega naslova, na katerega lahko prejemnik pošlje zahtevo za prekinitev takega neposrednega trženja, ni dovoljeno pošiljati.

Oz. z drugimi besedami:

Pošiljatelj elektronske pošte z vsiljeno vsebino (oglaševanje izdelkov, promocija…) mora imeti vašo privolitev, da vam lahko pošlje elektronsko pošto. Prejemnik pa mora imeti možnost, da se od te elektronske pošte odjavi v vsakem trenutku na preprost način.

Kako in kam poslati prijavo?  http://www.varninainternetu.si/article/kam-prijaviti-domace-nezelene-oglase/