O parkiranju v Ljubljani sem že pisal. Prav tako sem naredil primerjavo s cenami parkiranja v Benetkah, ki so precej višje, kot v Ljubljani v centru mesta, kjer stane parkiranje v garažni hiši na Kongresnem trgu – do 3 ure: 1,20 €/uro.

No, zgodba je precej drugačna, če se morate odpraviti v UKC in niste iz Ljubljane. Ker ne poznate cen parkiranja v garažnih hišah in ker ne poznate okolice, se odločite, da pustite svoje vozilo, ko ste na pregledu, ali pa na obisku pri svojcih, v Garažni hiši Šentpeter. Parkiranje vas lahko stane precej drago – konkretno za 2 uri in 23 minut je cena parkiranja 6 eurov?! Kar pa se mi ne zdi tako majhen strošek.  Ura parkiranja stane 2 eura – če bi bila to cena parkiranja v mestnem jedru, bi nekako požrl slino in bi mi bilo povsem vseeno.

Ker v okolici UKC-ja večinoma parkirajo ljudje, ki gredo v bolnišnico in ne na luksuzne nakupe, ali pa kosila, pa se mi zdi ta cena “malček” neprimerna. Namreč nekdo prav pošteno služi na račun tega, da v okoli UKC-ja ni navadnih parkirnih mest, kjer bi lahko parkiral za 70 centov na uro. Vendar smo ljudje, ko gre za naše zdravje pripravljeni poseči v žep tudi za drago parkiranje, kajne? Saj ne moremo pripeljati babico v Ljubljano na pregled in avto pustiti na Viču, da se s P+R odpelje do kliničnega centra? Ali pa ne moremo nekoga, ki potrebuje nujno oskrbo pustiti na avtobus?  Ne, tega pač ne naredimo.

Ker ni drugih parkirišč okoli UKC, cvete biznis s parkirnima hišama, ki sta večinoma cel dan polni. In ker smo v času kapitalizma, povsem razumem upravitelja, oz. lastnika parkirišč, da je postavil takšne cene, kot jih je postavil.

500 parkirnih mest, ki so dnevno več ali manj vsa zasedena v 12 urah prinese 12.000 eurov. Glede na to, da je cena parkiranja v Parkirni hiši Meksiko enaka – in imajo 624 parkirnih mest, je tam znesek še malce višji – skoraj 15.000 eurov v 12 urah. Suma sumarum – v mesecu dni, ti dve parkirni hiši od 7. ure do 19. ure preko palca prineseta lastniku preko 800.000 eurov. Tukaj ne upoštevam nočnega parkiranja, ki je cenejše. V letu dni je to skoraj 9.000.000 eurov. Ampak to je zgolj računica za lažjo predstavo – ne poznam stroškov, ne poznam cene gradnje… Ampak lokacija je strateško zelo pomembna in verjamem, da je nekdo zelo dobro preračunal ali se mu splača iti v investicijo ali pač ne!

Bi pa vseeno raje videl, da bi obstajala v okolici UKC-ja tudi normalna parkirišča, oz. parkirišča za normalno ceno, ki bi si jih lahko privoščili ljudje, ki pridejo tja na obisk!

p.s.: mogoče mi lahko kdo svetuje, kje lahko pustim vozilo, da mi ga ne bo odpeljal pajek, da ne bom dobil kazni in da za 10 urno parkiranje ne bom plačal 20 eurov! In s tem ne bo samo meni rešil problema, ampak še marsikomu drugemu!

pakirna_hisa_sentpeter