Parkirna hiša Šentpeter – drago parkiranje!

O parkiranju v Ljubljani sem že pisal. Prav tako sem naredil primerjavo s cenami parkiranja v Benetkah, ki so precej višje, kot v Ljubljani v centru mesta, kjer stane parkiranje v garažni hiši na Kongresnem trgu – do 3 ure: 1,20 €/uro.

No, zgodba je precej drugačna, če se morate odpraviti v UKC in niste iz Ljubljane. Ker ne poznate cen parkiranja v garažnih hišah in ker ne poznate okolice, se odločite, da pustite svoje vozilo, ko ste na pregledu, ali pa na obisku pri svojcih, v Garažni hiši Šentpeter. Parkiranje vas lahko stane precej drago – konkretno za 2 uri in 23 minut je cena parkiranja 6 eurov?! Kar pa se mi ne zdi tako majhen strošek.  Ura parkiranja stane 2 eura – če bi bila to cena parkiranja v mestnem jedru, bi nekako požrl slino in bi mi bilo povsem vseeno.

Ker v okolici UKC-ja večinoma parkirajo ljudje, ki gredo v bolnišnico in ne na luksuzne nakupe, ali pa kosila, pa se mi zdi ta cena “malček” neprimerna. Namreč nekdo prav pošteno služi na račun tega, da v okoli UKC-ja ni navadnih parkirnih mest, kjer bi lahko parkiral za 70 centov na uro. Vendar smo ljudje, ko gre za naše zdravje pripravljeni poseči v žep tudi za drago parkiranje, kajne? Saj ne moremo pripeljati babico v Ljubljano na pregled in avto pustiti na Viču, da se s P+R odpelje do kliničnega centra? Ali pa ne moremo nekoga, ki potrebuje nujno oskrbo pustiti na avtobus?  Ne, tega pač ne naredimo.

Ker ni drugih parkirišč okoli UKC, cvete biznis s parkirnima hišama, ki sta večinoma cel dan polni. In ker smo v času kapitalizma, povsem razumem upravitelja, oz. lastnika parkirišč, da je postavil takšne cene, kot jih je postavil.

500 parkirnih mest, ki so dnevno več ali manj vsa zasedena v 12 urah prinese 12.000 eurov. Glede na to, da je cena parkiranja v Parkirni hiši Meksiko enaka – in imajo 624 parkirnih mest, je tam znesek še malce višji – skoraj 15.000 eurov v 12 urah. Suma sumarum – v mesecu dni, ti dve parkirni hiši od 7. ure do 19. ure preko palca prineseta lastniku preko 800.000 eurov. Tukaj ne upoštevam nočnega parkiranja, ki je cenejše. V letu dni je to skoraj 9.000.000 eurov. Ampak to je zgolj računica za lažjo predstavo – ne poznam stroškov, ne poznam cene gradnje… Ampak lokacija je strateško zelo pomembna in verjamem, da je nekdo zelo dobro preračunal ali se mu splača iti v investicijo ali pač ne!

Bi pa vseeno raje videl, da bi obstajala v okolici UKC-ja tudi normalna parkirišča, oz. parkirišča za normalno ceno, ki bi si jih lahko privoščili ljudje, ki pridejo tja na obisk!

p.s.: mogoče mi lahko kdo svetuje, kje lahko pustim vozilo, da mi ga ne bo odpeljal pajek, da ne bom dobil kazni in da za 10 urno parkiranje ne bom plačal 20 eurov! In s tem ne bo samo meni rešil problema, ampak še marsikomu drugemu!

pakirna_hisa_sentpeter

 1. To je mene tudi ENKRAT samkrat čisto razpizdilo – iz istega razloga. Mislim, da bi v takih primerih, kot je Šentpeter, morala biti neka klavzula v pogodbi z MOL, da se tam pač ne zaračunavajo oderuške parkirnine. To naj kdo počne v centru mesta, ne pa ob bolnišnici. No, resnici na ljubo imaš za parkiranje še kakšno možnost tam (vendar ne v neposredni bližini, tako da če pripelješ babico…). V glavnem, eno razsuto, vendar pol cenejše parkirišče je za Urgenco … ah, saj so v tem v Dnevniku pisali http://www.dnevnik.si/ljubljana/klinicni-center-magnet-za-parkirnine

  Če pa imaš možnost še kak korak več naredit, je ob Zaloški za porodnišnico ponavadi kako prosto mesto, še eno parkiriščce pa je tudi v bližini Zaloške, in sicer v eni taki skoraj nevidni uličici med Malenškovo in Zavodom RS za Transfuzijsko medicino. Cena parkiranja: 0,40 na uro. Odkar vem zanj, še nisem imela težav s parkiranjem za KC, pa sem redno tam.

 2. Si se kdaj vprašal, zakaj je tako? Kdo je uredil, da so garažne hiše ob KC in urgenci dobile Anderličeve firme? Pajdaški kapitalizem ima svojo ceno, tukaj ste pač tudi njegovi zagovorniki v svoji denarnici občutili njegove posledice.

   1. U, smo se razburili. Točno, Simšičeva je podpisala, sem mar rekel, da je Janković? Po težkih borbah konkurentov, ki so kar tekmovali, kdo bo dal boljšo ponudbo, ne?

    Ker pa si ravno omenil Jankovića (oz. Zokija, kot mu ljubkovalno rečeš ti): kako pa je bila zgrajena najbližja (potencialno konkurenčna) parkirna hiša Meksiko in kdo jo je zgradil? Še mislena vaja: razmisli, če so cene zaradi tega višje ali nižje?

    1. Me zanima,kako si lahko parkiral in kje (preden so Ljubljano prevzeli leve komunjarske županje in župani ? Res je pod vrtnarjem je bilo vse boljše,kenede da ja.

 3. Samo malo naprej po Zaloški, ob cesti, je parkiranje 40 centov na uro, pa še to samo med 7.00 in 17.00. Zadnje čase precej hodim po bolnicah in tam vedno dobim prosto mesto, samo malo je treba rinit po snegu :)

  Osnoven problem je že lokacija UKC. Samo idiotka oblast je lahko bolnišnico zgradila tako rekoč v centru mesta. Glavnina trgovin (in parkirišč) je pa v jebenem BTC-ju.

 4. Tako je to, ko pa nam je volivcem ob županskih volitvah pomembno vse drugo kot pa, kdo bo zagotavljal javne storitve na kvalitetnem nivoju po zmernih cenah.

  Se pa v Mariboru prav ta teden nekaj prebuja, kar bi utegnilo spremeniti stvari…

  Samoorganiziranje krajevnih in četrtnih skupnosti v mariboru

 5. Seveda ni nič narobe, če podjetje navije cene, povpraševanju ustrezno.
  Podjetje ni dolžno skrbeti za javni servis.

  Za ustrezno zagotavljanje javnega servisa je odgovorna oblast, v tem primeru župan in občinski svet.

  Za ustrezen nivo storitev po ustreznih cenah pa lahko poskrbi na več načinov:
  – s podjetjem v občinski lasti z ustrezno osebo na vrhu
  – s koncesijami dovoljšnemu številu zasebnih podjetij, kar pomeni konkurenco
  – z ustreznimi omejitvami v teh koncesijah (beri: dogovorjen znesek parkiranja na uro, ki je nižji od zneska, ki bi ga dosegel z občinskim podjetjem; znesek se povečuje letno glede na indeks cen)

 6. No, še tole o parkirni hiši Šempeter…
  Včeraj sem morala nujno na Polikliniko, ker je mož moral na nujno opracijo (ob 14h popoldne je bil pri svoji zdravnici, ob pol petih je bil že na operacijski mizi)….dirkam iz službe …odprto parkirišče pri Urgenci je zaprto (ni več parkirišče), in kam zdaj, grem parkirat v parkirno hišo Šempeter. Po operaciji pustim moža čakati pred Polikliniko, grem po avto, plačam – 4 EUR, in POZABIM VZETI LISTEK (za dvig rampe), potrdilo o plačilu parkirnine pa sem vzela…
  In ko pridem do rampe, vidim, da ne morem ven, pozvonim, in tip z druge strani – komaj ga slišim – nekaj razlaga o izgubljenem listku in dodatnem plačilu. Nato pridia (mož me čaka, kaj lahko storim), in ta se še kar dere na mene, da so navodila, in da sem izgubila listek ..in rečem, da bom plačala, ok…moram čimprej ven…in se še kar naporej dere, in ja, seveda sem se začela dreti nazaj, da listka nisem izgubila, ker sem parkirnino plačala, in da tudi če sem ga pozabila vzeti, sem svojo obveznost izpolnila…(sem pravnica, tako da nekaj vem o tem pojmih)…ampak seveda ni zaleglo, sploh zato – KER NISEM IMELA ČASA RAZPRAVLJAT z njim. In zdaj…poleg 4 EUR za parkirnino sem plačala še 41,00 EUR – zato da mi je sprintal listek, in da sem ga lahko vtaknila v rampo- za dvig…Torej, POPOLNOMA IZKORIŠČAJO STISKO LJUDI, ki so ravno zaradi bolnice (ail greš sam, ali imaš koga tam) raztreseni – no z mislimi drugje, zato pozabljivi in nepozorni (na navodila na avtomatu). TAKO, DA VSEM ODSVETUJEM PARKIRANJE V TEJ HIŠI – CENEJE JE ČE AVTO PUSTITE NEPRAVILNO PARKIRAN NA PLOČNIKU – 40,00 EUR (če plačaš v 8 dneh, 1/2 od 80,00 EUR). Povrh vsega nimajo osebne blagajne, da bi vsaj malo mogoče pripomogli oz. odmogli k “pozabljivosti” ljudi – saj bi ti blagajničarka potisnila kartonček (parkirni listek) v roke – kot je npr. v Maxiiju.
  Toliko o tem – nikoli več ne bom tam parkirala. Si predstavljate, kako sem se potem počutila?

 7. Samo popravek tega stavka, nekaj sem se zatipkala “Nato pridia (mož me čaka, kaj lahko storim), in ta se še kar dere na mene, da so navodila, in da sem izgubila listek ..in rečem, da bom plačala, ok…moram čimprej ven…in se še kar naporej dere,”

  Nato je pridirjal ven iz kabine, in se je začel dreti, da so navodila, in da sem izgubila listek ..in rečem, da bom plačala, ok…moram čimprej ven…in se še kar naporej dere,….”

 8. če izgubiš parkirni listek, seveda ne moreš ven drugače kot da kupiš novega. te ne izpustijo. novi pa stane 39 evrov. lepo za te čase, ampak oni samo opravljajo svojo službo.

 9. Tudi moje izkušnje so isto zelo slabe, gre za čisto oderuštvo.
  In glede na to da garažne hiše ne more graditi nihče brez “občinskega žegna” so tudi občinarji krivi za te cene. In če bi bilo vsaj malo volje z njihove strani, bi sigurno bile cene znosne. Kakor je že pokazal zgoraj narejen okvirni izračun, tudi pri normalnih cenah bodo še vedno imeli dobičke in ne bodo imeli problema z odplačevanje kreditov (v primeru da jih imajo) pa tudi otroci od lastnikov zaradi tega ne bojo stradal.

 10. danes, 26.08. 2014 parkirala v PH Meksiko, Njegoševa 8, od 8:56 do 11:21 2h26′ , račun 6,70 €.
  Na velikih panojih pred parkirno hišo pa reklamni pano z napisom cena za parkiranje 1,5 €/h (velja med 18h in 6 uro zjutraj!!) Barabini!!!

Komentarji so zaprti.