Zadnje čase je trend na družbenih omrežjih, da se pojavijo lažne novice o smrti znanih oseb. Ker večina uporabnikov ničesar ne preveri, ampak samo retvita, takšne informacije zelo hitro zaokrožijo in ljudje začnejo dejansko verjeti takšnim “hoaxom”. Pred časom so na družbenih omrežjih “umrli”: Miley Cyrus, Lil Wayne, Morgan Freeman, Charlie Sheen, Adam Sandler, Eddie Murphy, Owen Wilson… Danes ponoči pa je “umrl” Channing Tatum , ki je igral v filmih  G.I. Joe: The Rise of CobraG.I. Joe: Retaliation, Haywire,..

Obstajata dve verziji, kako takšno informacijo plasirati v javnost. Ena je preko Facebooka, kjer se ustvari stran R.I.P Channing Tatum in z objavo novice:

At about 11 a.m. ET on Thursday (March 14, 2013), our beloved actor Channing Tatum passed away. Channing Tatum was born on April 26, 1980 in Cullman. He will be missed but not forgotten. Please show your sympathy and condolences by commenting on and liking this page.

Ljudje začnejo “lajkati” objavo in s tem sprožijo efekt snežene kepe, ki se začne valiti naokoli. Posledično se na spletu pojavi cel kup informacij, ki povzemajo novico objavljeno na Facebooku in s tem le ta dobi kredibilnost, da je oseba res umrla.

Druga možnost pa je, da se takšna novica objavi na Twitterju, po možnosti jo objavi oseba, ki ima zelo veliko sledilcev in ker večina uporabnikov niti ne prebere vsega do konca, ali pa ne razume tvita, se začne takšno sporočilo retvitati in se povzroči to, da ljudje dejansko začnejo verjeti v to, da je Channing Tatum mrtev

 

Na spletu je manipulacija zelo preprosta. In ideje, ki se vam porodijo in so še tako nesmiselne, lahko hitro postanejo meso. Sploh v svetu družbenih omrežjih, kjer lahko “sproducirate” skoraj vsako stvar, ki se vam porodi v mislih. Ali je to etično, pa seveda niti ni vprašanje.

Mogoče par zanimivih povezav na temo hoaxa na internetu:

 

Za zaključek. Ne verjemite vsega, kar vidite na spletu. Informacije preverite na verodostojnih spletnih portalih, kjer boste dobili točne podatke, ali je vaš najljubši igralec res mrtev. Splet je postal igrišče za takšne in drugačne želje in potrebe. Previdnost ni odveč!

channing_tatum