Krajinski park Sečoveljske soline

Par kilometrov od Portoroža, leži krajinski park Sečoveljske soline – oaza miru in tišine. Predvsem pa bogata zakladnica rastlinskega in živalskega sveta, ki so krajinski park postale leta 1998 – Krajinski park Sečoveljske soline. Sprehod po solinah te vrne v neke druge čase, predvsem pa je v tem času sproščujoč, čeprav “sol ne zori” in ni enakega pogleda, kot je čez poletje na ta polja.

Nastanek Sečoveljskih solin sega v 13. stoletje, ko so prvič omenjene v piranskem statutu. Na delu opuščenih solin – Fontanigge, ob kanalu Giassi je nastal muzej solinarstva, kjer si lahko ogledamo zbirko starega solinarstva in kupimo različne izdelke iz soli. Piranska sol, solni cvet, temna čokolada s solnim cvetom, solinsko blato za telo, sol za kopel z eteričnim oljem sivke, so samo del izdelkov, ki so nam na voljo in so odlično darilo, ki ga lahko podarimo tujcem. Drugačno, pa vendar povsem domače! Čokolada s solnim cvetom je odlična! Definitivno boljša, kot pa s sivko!

Leta 2002 je Mobitel postal lastnik podjetja Soline Pridelava soli d.o.o. in vlada Republike Slovenije je leta 2003 podjetju Soline zaupala upravljanje Krajinskega parka in rabo naravne vrednote Sečoveljske soline. Vložili so precej sredstev in iz solin naredili zanimivo točko za obiskovalce in takrat so Sečoveljske soline začele dobivati sedanjo podobo.

Če sem pred deset in več leti sanjaril o tem, kako je škoda, da namesto solin ni tam hotelov, s katerimi bi privabili tujce, sem sedaj ugotovil, da bi bila to največja napaka, ki bi jo lahko naredili. Klinc pa turizem, če obstaja tudi nekaj, na kar bi morali biti ponosni v svetovnem merilu, predvsem pa nekaj, kar je res lepo in prijetno. Če ste na obali, definitivno priporočam ogled!

krajinski_park_secoveljske_soline003

krajinski_park_secoveljske_soline004

krajinski_park_secoveljske_soline005

krajinski_park_secoveljske_soline006

krajinski_park_secoveljske_soline007

krajinski_park_secoveljske_soline008

krajinski_park_secoveljske_soline009

krajinski_park_secoveljske_soline011

krajinski_park_secoveljske_soline013

krajinski_park_secoveljske_soline016

krajinski_park_secoveljske_soline017

krajinski_park_secoveljske_soline018

krajinski_park_secoveljske_soline019

krajinski_park_secoveljske_soline020

krajinski_park_secoveljske_soline021

krajinski_park_secoveljske_soline024

krajinski_park_secoveljske_soline022

krajinski_park_secoveljske_soline023

krajinski_park_secoveljske_soline014

krajinski_park_secoveljske_soline015

krajinski_park_secoveljske_soline001

krajinski_park_secoveljske_soline002

krajinski_park_secoveljske_soline012

krajinski_park_secoveljske_soline010

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja