O scamu in spamu sem pisal že večkrat. Sam se imam za dokaj dobrega poznavalca interneta in vseh slabih stvari, ki pridejo zraven. Nikoli ne klikam na povezave v elektronskih sporočilih, ki prihajajo od neznanih pošiljateljev, kot tudi vestno prijavljam vse tiste, ki me posiljujejo s “spam” sporočili.

Včeraj sem dobil zanimivo elektronsko sporočilo, za katerega bi na prvo žogo verjel, da mi ga res pošilja “hitra pošta” USPS iz ZDA. Namreč pred časom sem kupoval nekaj stvari iz ZDA in ker si nisem zapomnil, kdo mi bo dostavil stvari, sem skoraj kliknil na povezavo. Namreč, sporočilo je bilo poslano iz naslova US Postal Service, kar mi je delovalo povsem legitimno.

Tudi sama vsebina elektronskega sporočila je bila na prvi pogled povsem primerna:
Dear client , We attempted to deliver your item at 07:30 am on Mar 26th, 2013.
The delivery attempt failed because nobody was present at the shipping address, so this notification has been automatically sent.

Vendar je na koncu sledila še povezava, ki pa je v meni za trenutek vzbudila sum. Namreč povezavo – bi vsak ponudnik hitrih storitev zapakiral v malce drugačno. In zato sem, preden sem kliknil na povezavo, preveril, kam le ta vodi. In seveda se je naslov razlikoval od tistega prejšnjega – . Na spletnem naslovu http://lymphnet.org/ sicer gostuje The National Lymphedema Network – neprofitna organizacija, ki so jo očitno izkoristili za svoje početje! Kaj je bilo zapakirano v zip datoteko sicer ne vem, ker strežnik javlja Internal Server Error, vendar predvidevam, da ni bilo nič kar bi mi koristilo!!

Previdnost ni odveč, čeprav na prvi pogled vse skupaj izgleda povsem normalno in je v elektronskem sporočilu tudi logotip in vse ostalo, kar mora biti. No, še ne nekaj niso bili pozorni. Večina ponudnikov storitev poskuša vsaj malce personalizirati elektronska sporočila – v tem primeru mi je manjkalo moje ime, predvsem pa tudi podpis nekoga na drugi strani.

Ali bi, na prvi pogled, verjeli takšni elektronski pošti? Sploh v primeru, da bi res pričakovali paket?

usps