O scamu in spamu sem pisal že večkrat. Sam se imam za dokaj dobrega poznavalca interneta in vseh slabih stvari, ki pridejo zraven. Nikoli ne klikam na povezave v elektronskih sporočilih, ki prihajajo od neznanih pošiljateljev, kot tudi vestno prijavljam vse tiste, ki me posiljujejo s “spam” sporočili.

Včeraj sem dobil zanimivo elektronsko sporočilo, za katerega bi na prvo žogo verjel, da mi ga res pošilja “hitra pošta” USPS iz ZDA. Namreč pred časom sem kupoval nekaj stvari iz ZDA in ker si nisem zapomnil, kdo mi bo dostavil stvari, sem skoraj kliknil na povezavo. Namreč, sporočilo je bilo poslano iz naslova US Postal Service, kar mi je delovalo povsem legitimno.

Tudi sama vsebina elektronskega sporočila je bila na prvi pogled povsem primerna:
Dear client , We attempted to deliver your item at 07:30 am on Mar 26th, 2013.
The delivery attempt failed because nobody was present at the shipping address, so this notification has been automatically sent.

Vendar je na koncu sledila še povezava, ki pa je v meni za trenutek vzbudila sum. Namreč povezavo – bi vsak ponudnik hitrih storitev zapakiral v malce drugačno. In zato sem, preden sem kliknil na povezavo, preveril, kam le ta vodi. In seveda se je naslov razlikoval od tistega prejšnjega – . Na spletnem naslovu http://lymphnet.org/ sicer gostuje The National Lymphedema Network – neprofitna organizacija, ki so jo očitno izkoristili za svoje početje! Kaj je bilo zapakirano v zip datoteko sicer ne vem, ker strežnik javlja Internal Server Error, vendar predvidevam, da ni bilo nič kar bi mi koristilo!!

Previdnost ni odveč, čeprav na prvi pogled vse skupaj izgleda povsem normalno in je v elektronskem sporočilu tudi logotip in vse ostalo, kar mora biti. No, še ne nekaj niso bili pozorni. Večina ponudnikov storitev poskuša vsaj malce personalizirati elektronska sporočila – v tem primeru mi je manjkalo moje ime, predvsem pa tudi podpis nekoga na drugi strani.

Ali bi, na prvi pogled, verjeli takšni elektronski pošti? Sploh v primeru, da bi res pričakovali paket?

usps

7 Responses to Missed package delivery! – zlonamerna elektronska pošta

 1. Peter pravi:

  Sam imam tudi težave s spamarji. Kam jih prijavljaš?

 2. had pravi:

  tole uporabim :)
  in posiljam na [email protected] in APEK, [email protected]

  :)

 3. Uroš pravi:

  Jaz bi prvič posumil takoj pri “Dear client,”. Če si že res njihova stranka in so ti dostavljali imajo vsaj tvoj ime in priimek. To pomeni, da bi te verjetno vsaj nekje v mailu naslavljali z imenom in po vsej verjetnosti nekje zapisali tudi tvoj naslov.

  Drugi namig (večji) je ta, da USPS ne dostavlja po Sloveniji ampak po Ameriki, pri nas pa za to skrbi Pošta Slovenije, tudi, če je paket iz amerike bil oddan na USPS, tako, da bi tak mail dobil kvečjemu od PS. Oz. bi dobil zloglasni piltek v nabiralnik, da pridi prevzet na pošto po XY uri.

  Je pa res, da danes od količini informacij, ki jih obdelujemo, dobro zapakiran scam hitro najde koga, ki v momentu nepozornosti naredi napako.

  • had pravi:

   problem je v tem, kar si napisal – prevec informacij.. in problem nastane, ko se ne spomnis, kdo dostavlja pri nas.. k je vsak teden kaksna nova “kurirska sluzba”..

   pa se veselje ob tem, da sem dobil “darile” iz amerike :) je potrebno upostevati

 4. tina pravi:

  Tako zadnje čase jaz dobivam pošiljke od PayPala … kao, da sem nekaj kupila. Mene jasno panika, kako nekdo lahko nekaj iz PayPala meni jemlje, če nič ne kupujem. K sreči sem zgruntala, da gre za spam, preden sem kam kliknila, Zadevo sem tudi prijavila na PayPal, kjer pa … eh, se jim ne da odgovorit niti z “bu” …

 5. coprnca pravi:

  ja jst sm tud neki naročala iz Anglije, kar naj bi šlo h kolegici v Angliji (pa potem ročna dostava v Slo, kaj hočmo, če Adidas ne dostavlja v Slo). En mail je bil dejanski, ker jih res ni bilo doma in so odložili paket na lokalni pošti, je celo pisalo na kateri (čeprav zdaj ko gledam mogoče je bil že to spam, ker je bil med vsiljeno pošto) in od takrat naprej so skozi kakšni taki maili od Postal Service, sam jih gmail veselo basa v vsiljeno pošto). Kako vem če sm slučajno kakšen virus staknla? :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.