Superhrana – Goji jagode, Acai jagode, Chia semena, Spirulina, Maca

Superhrana Maca prah, Goji jagode, Acai jagode, Chia semena, Spirulina, Reishi goba, alge Chlorella, Camu camu prah, Konopljina luščena semena… so vam imena supehrane poznana in jih uporabljate v vsakodnevni prehrani? Sam ne spadam v tisto vrsto ljudi, ki bi verjela vsaki “pogruntavščini”, ki se plasira na trg.

V zadnjih letih je zdrava hrana, oz. superhrana totalen trend – spletne trgovine s superhrano rastejo kot gobe po dežju, prav tako tudi derivati le te superhrane. Čedalje več podjetij ponuja tablete, ki imajo “enake” sestavine, kot izdelki iz Andov, ali porečja Amazonke. Večina izdelkov izvira iz časov Inkov in z njimi ljudje nadomeščajo zdrav način življenja, ki vsebuje tudi kaj drugega, kot zgolj in samo zdravo prehrano. Namesto da bi si ljudje vzeli čas zase in šli v naravo, verjamejo, da jim bo pravilna superhrana rešila njihovo počutje. Če si malce depresiven vzameš malce kakava, če si brez energije guarano, itd..

Superhrana – to so funkcionalna živila, ki imajo visoko prehransko vrednost. Vsebujejo vse mogoče vitamine in minerale, aminokisline in nenasičene maščobe omega (vstavi številko) in antioksidantov, bioflavonoidov in še cel kup imen, ki jih niti ne poznam, niti nisem vedel da obstajajo.

Da ne bo pomote. Tale zapis ni kritika tistih, ki uživajo superhrano, ampak zgolj moja introspekcija o tem, kako ne štekam določenih stvari, pa sem vseeno zdrav in čist v redu “brcam” skozi življenje. Povod pa je bil zanimiv tvit:

Kot sem omenil že na začetku je supehrana postala trend v zadnjih parih letih, ko so ljudje odkrili, da imajo vse manj časa za zdrav način življenja, da je življenje postalo zelo stresno, predvsem pa da je življenjski tempo prehiter. In takrat se ljudje začnejo zatekati k metodam, ki so jih ljudje pred 100 in več leti uporabljali. Vmes so seveda pozabili na to in sedaj se znova vzpostavlja relacija do njih. No, problem te supehrane je, da ni ravno poceni. Da je zdravje drago, se zavedamo vsak dan, ko se odločamo v trgovini ali bomo kupili “zdrave” izdelke, ali pa tiste, ki so do pred parimi leti še veljali za zdrave, pa vendar se je v tem času spremenilo kup stvari in so postali škodljivi.

Drži, da se ni spremenil samo naš slog življenja, da je čedalje več stresa in da se je spremenilo tudi okolje v katerem živimo. Ampak upam se it stavit, da so naše babice, ki niso imele superhrane in niso vedele, kaj so antioksidanti, prav tako živele normalno življenje, čeprav so za zajtrk jedle proseno kašo in ostale domače izdelke, ki niso vsebovali celega kupa nekih “čudnih črk”, ki so sedaj napisane na vseh izdelkih. Če je sedaj v trendu supehrana, ki bo spremenila stvari in počutje ljudi, bodo le ti mogoče čez par let ugotovili, da so imeli na dosegu roke še veliko več zdrave hrane, kot pa je ta, ki jo sedaj uživajo. Saj se spomnimo zgodb iz preteklosti, ko je za nekatera živila veljajo, da so zdrava, pa vendar so kasneje strokovnjaki ugotovili, da temu le ni tako.

Živila in prehranska dopolnila, ki so v prodaji kot “super hrana”, bodo morala to trditev tudi upravičiti. Na deklaraciji bo moralo biti zapisano, zakaj si živilo zasluži to trditev. Od 14. decembra 2012 se namreč trditev, da je živilo “super živilo” ozir. “super hrana”, lahko šteje kot zdravstvena in/ali prehranska trditev. Na živilu bo morala biti zapisana zakonsko določena trditev (seznam odobrenih zdravstvenih trditev, ki so znanstveno potrjene oziroma utemeljene, lahko poiščete na spletnem mestu , na deklaraciji pa tudi informacija o količini sestavine, ki zagotavlja učinek, na katero se trditev nanaša. Živila bodo morala imeti deklarirano tudi celotno hranilno sestavo in seveda seznam sestavin v padajočem vrstnem redu. Vse opisane obvezne oznake živil bodo morale biti navedene tudi pri spletnih prodajalcih na njihovih spletnih straneh. (vir)

Sam sem poskusil zgoraj našteto superhrano, vendar nisem čutil nekakšne spremembe, ki bi jo pričakoval – mogoče sem tudi pričakoval preveč. In verjetno ni dovolj, da samo enkrat poskusiš in se ti bo življenje spremenilo in bo vse okoli nasmejano in lepo. Mogoče je v tem moj problem, da nisem dovolj zaupljiv, oz. da si ne dovolim, da bi takšna stvar imela vpliv name. Seveda se lahko povsem motim in tako delam krivico vsem, ki jim ta hrana pomaga pri premagovanju dnevnih tegob in dejansko zaradi nje boljše živijo in se počutijo.

p.s.: mogoče pa samo ne razumem koncepta superhrane o kateri se zadnje čase vsi pogovarjajo. Mogoče pa je ravno zato, ker je trendi, tako zanimiva. Čez par let bodo mogoče v modi spet klobase, krompir in zelje..

Superhrana - Goji jagode, Acai jagode, Chia semena, Spirulina, Maca
Superhrana – Goji jagode, Acai jagode, Chia semena, Spirulina, Maca
 1. Napačno je razmišljanje, da babice niso jedle superhrane in so se kljub temu odlično počutile. Babica je jedla precej precej drugačno hrano, kot jo sedaj ješ ti (oziroma jo jemo vsi, ki kupujemo v supermarketih). Babice SO jedle superhrano oziroma so s svojo običajno prehrano vnesle vse te minerale, vitamine in vse tiste neznane snovi, ki jih sedaj tako opevajo pri zdravi prehrani.
  Včasih nosečnice (pač naše babice) niso jemale folne kisline, pa so prav tako rodile zdrave otroke. Seveda, ker je bilo takrat dovolj navadne hrane, ki je dejansko vsebovala folno kislino. Sedaj, ko pa vse raste na vodi s pomočjo pesticidov in ostalih kemikalij, ko zelenjava sploh ne rabi zemlje in ko krave ne rabijo sena, seveda rabimo ve te super dodatke, da lahko stojimo pokonci.
  In danes, ko si še mlad, je seveda vse ok. Gre se za to, da doživiš zdravo starost, in takrat se bodo čutile posledice načina prehranjevanja. Danes lahko živiš tudi od McDonaldsa, ko bo pa star toliko kot tvoja babica, pa verjetno od tega ne boš več tako vitalen.

  To je le moje razmišljanje, nisem noben strokovnjak. Lahko, da je totalno zgrešeno, ampak si upam trditi, da je velika večina prehrane, ki jo kupujemo danes v supermarketih, totalen junk food.

  1. zelo se strinjam s teboj. nase babice so imele drugacno prehrano – predvsem je bila domaca in so vedel, kaj jedo.. in posledicno je njihovo telo dobilo vse potrebne sestavine..

   sedaj imamo rajsi “bliznjice”.. in ta superhrana je ena izmed njih, vsaj jaz tako mislim.. sicer bi bil vesel, ce bi kjerkoli prebral kaksno studijo o vseh teh super zadevah na clovesko telo in pocutje..

   in strinjam se, da je vecina hrane junk food :( na zalost..

  1. To je res. Zdi se mi totalen kriminal, da je ta ista hrana, ki smo jo jedli še kot otroci in se nam je zdela samoumevna, zdaj neka višja dimenzija in moramo zanjo odšteti 3x več, kot za vse ostalo, zraven pa za vsak slučaj kupiti še vse živo dodatkov, da pridemo na isto kot prej.

 2. današnja hrana je zanič, ker je cenena, poceni proizvedena. Taka je tudi zaradi potrošnikov, ker ti raje kupujejo poceni hrano. Avtov recimo ne.
  Super hrana ima tako odlično podlago, da zaračuna več, tudi če ni tako super.

 3. Pred nekaj leti je bila super hrana soja. Danes je s polic z “zdravo hrano” umikajo. Vse ima svoj rok trajanja.

 4. “Čez par let bodo mogoče v modi spet klobase, krompir in zelje.”

  Tale vrstni red je na glavo obrnjen.

  Upam da ne misliš, da so se naše babice in dedki v svojih mladih letih basali s klobasami.

  Glede na to, kar sem jaz slišal iz raznoraznih virov, bi rekel tako čez palec, da pojemo nekje 5x do 10x več mesa in mesnih izdelkov, kot naši predniki pred recimo 40 ali 50 leti.

 5. Nekaj tednov nazaj je imel Ambrožič v nedeljo nekega gosta, ki je menda med bogatejšimi Slovenci.

  Dejal je, da ko je bil otrok, so imeli sosedje vsako nedeljo na mizi piščanca, oni pa ne, čeprav sta bila oba starša učitelja (razlog je bil v tem, da je bila njihova družina številčnejša).

  Samo za ilustracijo, koliko se je včasih pojedlo mesa.

 6. Se popolnoma strinjam z avtorjem.. ta “superhrana” je samo še en prodajni hit, sicer kar uspešen.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja