Superhrana Maca prah, Goji jagode, Acai jagode, Chia semena, Spirulina, Reishi goba, alge Chlorella, Camu camu prah, Konopljina luščena semena… so vam imena supehrane poznana in jih uporabljate v vsakodnevni prehrani? Sam ne spadam v tisto vrsto ljudi, ki bi verjela vsaki “pogruntavščini”, ki se plasira na trg.

V zadnjih letih je zdrava hrana, oz. superhrana totalen trend – spletne trgovine s superhrano rastejo kot gobe po dežju, prav tako tudi derivati le te superhrane. Čedalje več podjetij ponuja tablete, ki imajo “enake” sestavine, kot izdelki iz Andov, ali porečja Amazonke. Večina izdelkov izvira iz časov Inkov in z njimi ljudje nadomeščajo zdrav način življenja, ki vsebuje tudi kaj drugega, kot zgolj in samo zdravo prehrano. Namesto da bi si ljudje vzeli čas zase in šli v naravo, verjamejo, da jim bo pravilna superhrana rešila njihovo počutje. Če si malce depresiven vzameš malce kakava, če si brez energije guarano, itd..

Superhrana – to so funkcionalna živila, ki imajo visoko prehransko vrednost. Vsebujejo vse mogoče vitamine in minerale, aminokisline in nenasičene maščobe omega (vstavi številko) in antioksidantov, bioflavonoidov in še cel kup imen, ki jih niti ne poznam, niti nisem vedel da obstajajo.

Da ne bo pomote. Tale zapis ni kritika tistih, ki uživajo superhrano, ampak zgolj moja introspekcija o tem, kako ne štekam določenih stvari, pa sem vseeno zdrav in čist v redu “brcam” skozi življenje. Povod pa je bil zanimiv tvit:

Kot sem omenil že na začetku je supehrana postala trend v zadnjih parih letih, ko so ljudje odkrili, da imajo vse manj časa za zdrav način življenja, da je življenje postalo zelo stresno, predvsem pa da je življenjski tempo prehiter. In takrat se ljudje začnejo zatekati k metodam, ki so jih ljudje pred 100 in več leti uporabljali. Vmes so seveda pozabili na to in sedaj se znova vzpostavlja relacija do njih. No, problem te supehrane je, da ni ravno poceni. Da je zdravje drago, se zavedamo vsak dan, ko se odločamo v trgovini ali bomo kupili “zdrave” izdelke, ali pa tiste, ki so do pred parimi leti še veljali za zdrave, pa vendar se je v tem času spremenilo kup stvari in so postali škodljivi.

Drži, da se ni spremenil samo naš slog življenja, da je čedalje več stresa in da se je spremenilo tudi okolje v katerem živimo. Ampak upam se it stavit, da so naše babice, ki niso imele superhrane in niso vedele, kaj so antioksidanti, prav tako živele normalno življenje, čeprav so za zajtrk jedle proseno kašo in ostale domače izdelke, ki niso vsebovali celega kupa nekih “čudnih črk”, ki so sedaj napisane na vseh izdelkih. Če je sedaj v trendu supehrana, ki bo spremenila stvari in počutje ljudi, bodo le ti mogoče čez par let ugotovili, da so imeli na dosegu roke še veliko več zdrave hrane, kot pa je ta, ki jo sedaj uživajo. Saj se spomnimo zgodb iz preteklosti, ko je za nekatera živila veljajo, da so zdrava, pa vendar so kasneje strokovnjaki ugotovili, da temu le ni tako.

Živila in prehranska dopolnila, ki so v prodaji kot “super hrana”, bodo morala to trditev tudi upravičiti. Na deklaraciji bo moralo biti zapisano, zakaj si živilo zasluži to trditev. Od 14. decembra 2012 se namreč trditev, da je živilo “super živilo” ozir. “super hrana”, lahko šteje kot zdravstvena in/ali prehranska trditev. Na živilu bo morala biti zapisana zakonsko določena trditev (seznam odobrenih zdravstvenih trditev, ki so znanstveno potrjene oziroma utemeljene, lahko poiščete na spletnem mestu , na deklaraciji pa tudi informacija o količini sestavine, ki zagotavlja učinek, na katero se trditev nanaša. Živila bodo morala imeti deklarirano tudi celotno hranilno sestavo in seveda seznam sestavin v padajočem vrstnem redu. Vse opisane obvezne oznake živil bodo morale biti navedene tudi pri spletnih prodajalcih na njihovih spletnih straneh. (vir)

Sam sem poskusil zgoraj našteto superhrano, vendar nisem čutil nekakšne spremembe, ki bi jo pričakoval – mogoče sem tudi pričakoval preveč. In verjetno ni dovolj, da samo enkrat poskusiš in se ti bo življenje spremenilo in bo vse okoli nasmejano in lepo. Mogoče je v tem moj problem, da nisem dovolj zaupljiv, oz. da si ne dovolim, da bi takšna stvar imela vpliv name. Seveda se lahko povsem motim in tako delam krivico vsem, ki jim ta hrana pomaga pri premagovanju dnevnih tegob in dejansko zaradi nje boljše živijo in se počutijo.

p.s.: mogoče pa samo ne razumem koncepta superhrane o kateri se zadnje čase vsi pogovarjajo. Mogoče pa je ravno zato, ker je trendi, tako zanimiva. Čez par let bodo mogoče v modi spet klobase, krompir in zelje..

Superhrana - Goji jagode, Acai jagode, Chia semena, Spirulina, Maca
Superhrana – Goji jagode, Acai jagode, Chia semena, Spirulina, Maca