Zima se je “poslovila” in na naših cestah je pomlad – ja, ceste cvetijo, kot cvetijo rožice na travnikih – vsaka primerjava s trobenticami je zgolj in samo plod moje domišljije. Ta primerjava je nastala, ko sem se peljal po regionalni cesti od Izlak proti Zagorju. To je cesta, ki povezuje Zasavje z avtocesto na Trojanah. In je glavna prometna žila, ki omogoča Zasavcem, da se priključijo na avtocesto. Pogled nanjo je vse prej kot lep, oz. prikaže dokaj dobro situacijo, ki smo ji priča v Zasavju.

Kriza je. Zima je tokrat naredila precej “sranja” na naših cestah, oz. še precej več škode, kot jo je bilo do sedaj. Vožnja po naših regionalkah, oz. tudi po avtocesti proti Ljubljani je vse prej kot prijetna. Občutek, da se vozim po “razfukanem” minskem polju je vse bolj prisoten, kot je tudi prisoten občutek, da se teh cest ne bo dalo nikoli več popraviti, saj so že sedaj sestavljene iz zaplat asfalta – kar je bil običaj, da se počne vsako pomlad. Verjetno letos ne bo nič drugače, saj ni denarja za popravilo celotnih odsekov, oz. nov asfalt na celotnem odseku.

Zanima me, statistično, koliko več je sesutih gum, poškodovanih amortizerjev in vsega ostalega, zaradi takšnih cest?? Verjetno tega nihče ne meri, niti ne razmišlja o tem, saj to je kolateralna škoda, ki se zgodi, če se voziš po naših cestah. Te ceste sofinanciramo vozniki – torej gre denar od trošarin na gorivo, kot tudi denar, ki ga damo ob registraciji za nekatere stvari, ki jih niti ne vidimo! Pa saj bo kmalu spet zima in bo sneg prekril luknje in se ne bomo več tako sekirali, kajne?

Zadnja fotografija  je narejena na lokalni cesti, ki je takšna že zadnji dve leti. Vsake toliko časa vržejo par lopat peska in “nečesa” črnega in potem pustijo, da voda naredi svoje.

cesta2

cesta3

cesta4

cesta5

cesta6

cesta1