500px.com je spletno mesto, ki ga avtorji opisujejo kot – The world’s best photo sharing. Ni nov Flickr, ali Picassa, ampak je prostor, kjer pristanejo #topshit fotografije. Namreč od prej omenjenih servisov se 500px razlikuje v tem, da ne omogoča hranjenja fotografij, kamor bi jih vsi nalagali, ampak omogoča “dičenje” s perfektnimi avtorskimi fotografijami. Ravno zato, je 500px postal moja priljubljena dnevna točka, kjer uživam v pogledu na to, kar ljudje ujamejo v objektive svojih fotoaparatov.

500px

 

Sam imam zelo rad fotografijo, vendar ko gledam fotografije na 500px, se zavem, da svojih ne bi mogel objavljati. Ne sodijo v ta segment.

Fotografije so uvrščene v različne kategorije, prav tako obstaja izbor urednika in pa spisek najbolj ocenjenih fotografij – če se vam ne da samim odkrivati neskončna prostranstva čudovitih fotografij. Samo za primer – sam obiskujem 500px že skoraj leto dni (od launcha) in do sedaj še nisem odkril fotografije, ki bi bila povsem napačna in ne bi sodila na to spletno mesto!

Verjetno se marsikomu zastavlja vprašanje – zakaj bi fotografi objavljali fotografije na 500px, če nimajo nič od tega? Lahko imajo, saj spletno mesto 500px omogoča tudi prodajo. Cene fotografij so nizke – You are buying a HD Download (1920×1278) for $2.99. It’s for personal use only, vendar pri količini obiskovalcev, se verjetno da s tem zaslužiti kar precej visoke zneske.

500px_2

 

Še na stvar, ki sem jo opazil na 500px je zanimiva – Handmade using ecologically sustainable code. Ko se ravno veliko govori o tem zadnje čase. Glede na to, da obstaja na 500px tudi kategorija Nude, ki je (kako predvidljivo) meni najljubša, sem se že precej mesecev nazaj odločil, da na Twitterju dnevno objavim fotografijo in jo označim s “hashtagom” #kjut in s tem opozorim, da so to #nsfw fotografije. Glede na to, da je izbira res pestra, sam izbiram fotografije, ki niso povsem gole, ampak so erotično arty!

500px_3

 

Moji tviti, z oznako #kjut izgledajo takole: