Mobitel LTE 4G – zelo hiter prenos podatkov

Pred časom je Mobitel (Telekom Slovenije) z oglaševalsko akcijo predstavil omrežje novih dimenzij – LTE 4G, ki v teoriji omogoča hitrosti 100Mb / 50Mb in postavlja nove standarde v hitrostih prenosa na naših mobilnih napravah. Lansko leto sem testiral Simobilovo omrežje LTE in ko sem pred parimi dnevi dobil elektronsko sporočilo z vabilo na test Mobitelovega LTE 4G omrežja, sem se pošteno razveselil. Namreč doma imam internet s hitrostjo 4Mb/764Kb in v pisarni 10Mb/10Mb – večjih hitrosti tudi ne potrebujem, ampak misel, da bi imel preko MiFi-ja dostop do višjih hitrosti kjerkoli, mi je bila sama po sebi zanimiva.

V paketu me je čakal MiFI – ZTE MF91D, SIM kartica in še par stvari in kot se spodobi za vsak unboxing, sem tudi to ovekovečil:

mobitel_lte_4g

 
 
Kaj omogoča Mobitelov LTE 4G in koliko stane?

  • hitrosti prenosa podatkov do 100 Mb/50 Mb. Dejanske hitrosti so odvisne od precej dejavnikov, zato sem tudi sam testiral to na različnih lokacijah po Ljubljani in Bledu
  • pokritost Slovenije s signalom LTE 4G si lahko ogledate na interaktivnem zemljevidu – http://www.mobitel.si/storitve/info/pokritost.aspx
  • pri Mobitelu so na voljo naprave, ki omogočajo LTE 4G prenos podatkov – Samsung Galaxy S III LTE, HTC One SV, Sony Xperia Z
  • vklop dodatne storitve Hitri Internet LTE je do 31.12.2013 brezplačen. Kasneje bo mesečna naročnina na storitev 6 eurov

Ali LTE 4G resnično deluje?

Včeraj sem, skeptičen, kot sem ponavadi v pisarni (lokacija BTC) vklopil modem in se povezal nanj z računalnikom. Preko http://www.speedtest.net/ sem testiral hitrosti in se čudil. Namreč bil sem pozitivno presenečen nad rezultati. Izbral sem Simobilov strežnik in testiral hitrost prenos do njega.

62Mb / 13 Mb je hitrost, ki je bila za moj svet nepopisno visoka. Ne more se primerjati s tistimi, ki imajo 100/100, ali pa 1Gb/1Gb povezave, ampak meni tale hitrost povsem zadostuje. Ker sem še vedno skeptičen, sem test ponovil večkrat – en test pobere približno 35 mega podatkov – jaz sem jih včeraj “skuril” okoli 3 giga – vsaj tako je pisalo ma ZTE MiFi-ju!

mobitel_lte

 

Ker se zavedam, da lahko hitrosti varirajo, sem testiral omrežje LTE 4G tudi med vožnjo in na Bledu. In bil presenečen, saj nisem nikjer dosegel hitrosti nižje od 20 Mb – downloada in 15 Mb – uploada.

Vem, da je zdajle še precej malo uporabnikov LTE 4G omrežja pri Mobitelu, ampak hitrosti me vseeno navdušujejo. V naslednjih dneh bom testiral hitrosti še v bolj ruralnih predelih Slovenije, kjer bom dobil še malce bolj natančne podatke o tem, kako omrežje deluje in ali se bom odloči in zamenjal dostope do interneta preko žice za dostop do interneta preko MiFi-ja. Glede na to, da imam z internetom na dveh lokacijah okoli 80 eurov stroškov, je tale LTE 4G varianta več kot odlična – sploh ker dobim 40 Giga prenosa 19,90 eurov za šest mesecev!

Poročam o nadaljnih testih!

  1. Sam ga uporabljam približno mesec dni s htc one sv telefonom. Pokritost s signalom ni tako dobra kot kaže zemljevid, vendar mesta so pokrita, moč signala je nizka, izven mest signala ni. Povprečna hitrost je dobrih 20mb/20mb, kar ponuja izvrstno izkušnjo. Če izvzamem telefon, lahko zaključim, da sem zelo zadovoljen, hitrost mi zadovolji vse potrebe.

Komentarji so zaprti.