Pomlad prinaša rekreacijo okoli hiše 3 Pomlad prinaša rekreacijo okoli hiše 3

Mesec dni brez televizije

Moški mora včasih narediti to, kar mora moški narediti. Jaz sem se pred mesecem dni odločil, da ne bom mesec dni gledal televizorja. Odločitev je bila uspešno izpeljana in priznam, niti za sekundo nisem pogrešil bombardiranja z vsemi nepomembnimi novicami, ogleda novih oddaj (Denar pada, Moj dragi zmore,…), kot tudi raznih športnih tekmovanj, ki so se odvijala v tem času. Ravno obratno – spoznal sem, da je svet brez neke “psihoze”, ki jo ustvarjajo mediji (v prvi vrsti televizija, kjer ni prostora za domišljijo, ker je prisoten tako zvok, kot slika) prav čudovit in lep. Predvsem pa veliko manj stresen. Dejansko mi je postalo vseeno kaj se dogaja v naši državi, kaj se dogaja izven meja, ali je Koreja že izstrelila rakete..

Ker je v popolni informacijski blokadi skoraj nemogoče živeti v teh časih, sem kakšno informacijo videl na Twitterju – ampak sem se prav tako zavestno odločil, da ne bom surfal po spletnih portalih medijev in iskal informacije o dogodkih, ki so se dogajali. Pa sem prav tako preživel. Seveda sem se naučil par stvari v tem času:

 • če se ne ukvarjam (oz. če me briga) za politiko, je moje življenje povsem lepo in normalno – ker dejansko se v politiki, razen zdrah, ne dogaja ničesar
 • če ne gledam televizije je življenje precej manj stresno, ker se ne ukvarjam z nepomembnimi stvarmi, kot je streljanje v ZDA, kraja denarja v Sintalu,.. ampak mi je pomembno zgolj moje življenje in ne več življenja drugih
 • pojma nimam, koliko novih tajkunov je bilo zaprtih v teh časih, kot tudi koliko novih afer se je zgodilo (in briga me!)
 • informacije, ki jih dobimo preko tv ekranov (beseda zaslon je pač čudna v teh časih) so destilirane, oz. oblikovane natanko tako, da v nas vzbudijo strah – in to je najboljše orodje za manipuliranje
 • v mesecu dni se ni zgodilo nič takšnega, kar bi mi dokazalo, da moram spremjati televizijo in TV oddaje – saj gre v nasprotnem primeru življenje mimo mene in ne vem, kaj se dogaja v naši deželi
 • o veliko stvareh nimam mnenja, ker nisem vedel, da so se sploh zgodile! Ali je res potrebno, da imam mnenje, ki si ga ustvarim na podlagi poročanja neke medijske hiše?
 • mesec dni sem preživel brez da bi gledal TV oglase – ki se mi zdi, da jih je vedno več in več?!
 • življenje brez medijev je precej preprosto – in predstavljam si, da so nekoč ljudje res tako živeli!
 • če ne gledam televizije, imam dnevno uro, ali več časa, ki ga lahko izkoristim za športno udejstvovanje (začel s tekom)

Poleg tega pa so bili dnevi čudoviti in bi jih bilo škoda preživljati doma za TV zaslonom, ko je bilo zunaj sončno, predvsem pa se je vse prebujalo. Glede na to, da mi je tole “čiščenje” šlo zelo dobro od rok, bom verjetno vse skupaj še malce potegnil, predvsem pa bom imel distanco do medijskega poročanja in medijskih linčev!

roze-hisa-03.jpg

 1. Sicer televizije tudi sam ne gledam, ampak ignoranca enostavno ni rešitev.

 2. No ja, si pač en medij zamenjal z drugim, ki ga pa sigurno redno uporabljaš, saj si očitno bil ta mesec o vsem na tekočem.

Komentarji so zaprti.