Adria Airways je naša letalska družba, ki posluje zelo slabo. Država, oz. davkoplačevalci smo morali družbo Adria Airways že večkrat dokapitalizirati. Nazadnje, leta 2011, s 50 milijoni eurov. Vmes je bilo cel kup obljub, oz. informacij o tem, da bi Adrio Airways rade kupile tuje letalske družbe, vendar se ni nikoli nič premaknilo v tej smeri.

V teh dneh je v javnost prišla informacija o tem, da so nekateri izbranci dobili zelo poceni letalske vozovnice za lete na različne destinacije, ki nam, navadni raji, niso bile nikoli na voljo. V bistvu so dobili karte ljudje, ki imajo dovolj pod palcem, da bi si jih lahko privoščili, vendar če so “znani, pomembni in slavni”, potem lahko izkoristijo te “ugodnosti”, ki raji ne pripadajo. Tadej Tufek, ki se je pojavljal kot rešitelj Adrie Airways v tistih časih, je očitno delal malce po svoje.

Danes do prišli na dan podatki o tem, kdo je koristil te vozovnice (vir):

  • minister Gregor Virant
  • predsednik uprave Triglava Matjaž Rakovec
  • nekdanji predsednik upravnega odbora Adrie Airways Maks Tajnikar
  • nekdanji evropski poslanec Miha Brejc
  • veleposlanik v Londonu Iztok Jarc

Zadeva ne bi bila tako moteča, če ne bi ti, zgoraj omenjeni pomembneži, plačevali za karte zgolj letališke pristojbine – karte pa so bile za njih zastonj. In ja, tudi jaz bi letel v Pariz za 40 eurov iz Brnika, namesto za 220 eurov, kot je to hotela Adria Airways.

In ko sem že pri tem. Včeraj je Uroš Bonšek napisal odličen tekst z naslovom – [email protected], kjer se je dotaknil elitnežev v Sloveniji in njihovega “zastonjkarskega” vstopa na različne prireditve, koncerte in dogodke:

Tajnica za predsednika uprave, druga tajnica po naročilu svojega šefa za pomembnega naročnika njihovih storitev. Novinar za ženo in sinovo punco, drugi samo za punco, da bo ostalo več za pivo, pravi. Novinarka zase in še za dve sodelavki. Državni uradnik za svojega sina ter njegovega prijatelja povrhu. Drugi za hči, ko pomisli, raje kar za obe hčeri. Poslanka za asistentko, ki naslednji teden ne gre z njo v Bruselj. Glasbenik zase in za punco, petkrat. Režiser z zmečkano novinarsko izkaznico samo zase, tik pred zdajci, na vratih. Pa organizator in organizatorka koncertov z drugega konca Ljubljane. Umetnik zase pa še za ves svoj kolektiv. In Prešernova nagrajenka, zahteva!

adria_airways