Moški imamo radi igrače. Če so te igrače v avtomobilu, je naše veselje še toliko večje. Ko sem pred parimi dnevi dobil ponujeno vozilo Renault, ki je tudi uradni spoznor, za vožnjo na Tvitomanijo, sem takoj rekel da. Nisem niti vedel za katero vozilo gre, ampak ker rad preizkušam nove stvari, mi je bila ideja všeč. Najbolj zanimiv del vsega tega je bilo dejstvo, da sem vzpostavil kontakt z g. Rokom Isteničem po 19.uri in dobil v parih minutah nazaj njegov odgovor in da je bila nadaljna komunikacija povsem podobna, ne glede na to, kdaj sem mu napisal elektronsko sporočilo!

Ko sem izvedel, da dobim na uporabo vozilo Renault Grand Scenic Bose edition dCi 130 Energy, si nisem niti predstavljal, kakšno vozilo je to, oz. kako veliko je! Vendar kot že samo ime pove, je to vozilo opremljeno s celim kupom zvočnikov Bose – konkretno jih je 8, plus subwoofer, ki ob pravi izbiri glasbe pokaže svojo “moč”.

Samo vozilo je opremljeno z dizelskim, 1,6-litrskim motorjem in 130 poskočnimi konjički in sistemom za rekuperacijo zavorne energije – dobesedno, saj se tudi teža vozila ne pozna na zmožnost pospeševanja – kolikor lahko laik, kot sem jaz to sploh opazi. Vozilo se vozi izredno lepo tako na avtocesti, kot po mestu. In če sem na začetku imel strahove, glede vožnje in parkiranja v mestu, so me presenetili številni senzorji – opozarjanje če prevozim sredinsko cesto, parkirni senzorji spredaj, parkirna kamera zadaj, elektronski vklop brisalcev, luči…

Renault Grand Scenic Bose edition dCi 130 Energy ima velik digitalni zaslon, kjer so vsi podatki o hitrosti, digitalni obratomer in še cel kup ostalih podatkov, poleg njega pa je še navigacija, ki pride še kako prav, ko se prvič v življenju pelješ iz Trsta do Reke – in si že skoraj prepričan, da si se izgubil in v končni fazi prižgeš TomTom navigacijo, ki pa ti pove, da si povsem na pravi poti. Vozilo ima “keyless card” sistem – vozila mi ni potrebno odklepati in zaklepati, le kartico moram imeti pri sebi in ko prideš do avta, senzor na kljuki zazna roko, zazna bližino kartice in odklene avto, za vžig pa je dovolj pritisk na gumb.

Vožnja je potekala super. Avtomobil na avtocesti doseže dokaj visoke hitrosti – sploh glede na to, da je zelo velik, vendar je zame precej večji užitek, ko sem mu dvignil panoramski strehi in užival v vožnji po stari jadranski magistrali od Reke do Novog Vinodolskog, z vetrom v laseh.

Tale Scenic mi bo delal družbo do nedelje in prav veselim se vožnje z njim – namreč do sedaj je vozilo na relaciji – Ljubljana – Izlake – letališče Ronchi – Novi Vinodolski pri prevoženih 472 kilometrih imelo povprečno porabo 5,6 l/100km, kar se mi zdi izredno malo (in nisem bil ravno nežen, ko sem se vozil po avtocesti).

Nadaljevanje sledi v naslednjih dnevih…