Včeraj sem bil, skupaj z ostalimi tviteraši in blogerji iz regije, vabljen na večerjo v restavracijo Sabbia v Crikvenici, kamor nas je povabila Hrvaška turistična skupnost, skupaj s svojimi lokalnimi predstavniki. Večerja je bila namenjena zgolj medsebojnemu spoznavanju in uživanju v lokalni hrani. Ker sem sam malce bolj radovedna oseba, sem se s svojimi gostiteljicami (jeap, končno ženske vodijo pomembne resorje v turističnih organizacijah na Hrvaškem) pogovarjal o tem, kaj počnejo in kako počnejo. Glede na to, da imajo sedaj, pred sezono zelo veliko projektov, sem bil sam najbolj navdušen nad njihovim projektov Kvarner Gourmet.

Kvarner Gourmet je podobna zgodba, kot bi jo morala imeti Slovenija! Namreč izbor restavracij, ki nudijo vrhunsko hrano in jo izbirajo za to primerne osebe. Preden so se lotili projekta so izbrali najboljše ljudi iz regije na področju kulinarike in so pripravili smernice, po katerih poteka ocenjevanje lokalnih restavracij. Zgodba je precej podobna Michelinovim zvezdicam, oz. tudi mojemu predlogu Petrolove zvezde. Pri njih so vse skupaj “začinili” s tem, da so tudi ljudje v restavracijah brandirani z znamko Kvarner Gourmet in je kot takšna za turista prepoznavnost za kvaliteto.

Glede na to, da se gre njim za pospeševanje obiska turistov v restavracijah, ki ponujajo lokalno in “topshit” hrano, je ta projekt takšen, da bo meni prišel prav zelo pogosto. In ja, spletno mesto je tudi v slovenskem jeziku:

Moder izrek pravi:da bi spoznali dušo nekega kraja, obiščite spomenike in začutite duha preteklosti, poglejte arhitekturo, v kateri ljudje živijo, obiščite tržnice in lokale, ter poskusite njihove vsakdanje jedi.Hrvaška – pa tudi kvarnerska – zgodovina je polna jedi,v katerih se nazorno zrcalijo običaji in modrost njihovega nastanka, s prenosom med generacijami ohranjene zgodbe pa dopolnjujejo užitek obedovanja.

In restavracije v Kvarnerju, ki so si zaslužile najboljšo oznako, oz. ki sodijo v Kvarner Gourmet so sledeče (vesel sem, da sem bil že v večih!):

Zgoraj sem omenil, da bi Slovenija potrebovala kaj takšnega? Da! Zelo. Zakaj?

Kam it jest, če sem v Prekmurju? Kam it jest, če sem v Posočju? Kam it jest v Zasavju? Seveda se lahko zanesem na “ustno izročilo” in grem jest, kamor mi prijatelji povedo – ampak, če ni bi nihče v tistih krajih in jedel dobro? Kaj pa če se naši okusi razlikujejo in je vse zgolj subjektivno mnenje?

Če bi imeli nekoga, ki bi podeljeval takšno oznako restavracijam, bi bilo za vse nas precej lažje najti restavracije s hrano, ki je dejansko povezana z našo kulturo in okoljem. In upam, da bo projekt Kvarnet Gourmet zaživel in da bo to vzpodbuda za naše turistične delavce!!

kvarner_gourmet

14 Responses to Kvarner Gourmet – regionalna znamka

 1. KLM pravi:

  No, te je nekdo le poslušal.
  :-)

 2. Matej pravi:

  Zdravo,

  zanima me, če vam je plavi podrum boljši kot Johnson?

  LP

 3. Janč pravi:

  In kako gredo skupaj gourmet restavracije in Coca-Cola?

  “Katero sorto priporočate k puranjem fileju v limonini omaki?”

  “Zero, letnik 2013.”

 4. Anonimno pravi:

  Zanima me, poreč pa rovinj, oziroma katera se zdi vam dobra
  hvala

 5. Gourmet pravi:

  Se močno strinjam s tabo in podpisam idejo, da se tudi pri nas lotimo česa podobenega!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.