Ko bom velik, bom vozil Mercedesa. Nekako tako so se začenjale zgodbice v mojem otroštvu, ko smo se med otroci med seboj pogovarjali. In ja, ostalo je pri zgodbicah, ker do sedaj sem samo enkrat vozil Mercedes, serijo A. Lahko pa si predstavljate veselje in zadovoljstvo človeka, ko dobi vabilo na testno vožnjo z vozili –  Mercedes SLK 55 AMG, SL 63 AMG, CLS 63 AMG Shooting Brake, CLA. 

Če sem povsem iskren, niti pojma nisem imel, kakšna vozila so to, saj vseh teh tudi ne vidim na naših cestah. Ker imajo oznako AMG, pomeni da imajo precej konjičkov in da je njihovo “futranje” precej drago. Samo kot omemba – povprečna poraba pri moji vožnji z Mercedes SL 63 AMG je bila 28,2 l/100km.

Ampak nazaj k dogodku. Zgodbe se prodajajo, poslušam že zadnjih n-let. Ampak le malo zgodb dejansko doživim, oz. vidim. Danes sem bil priča eni izmed njih – Mercedes Benz – Star Experience, ki poteka v Ljubljani na isti dan, kot bo svetovna premiera novega modela S. Namreč ni dovolj, da ti dajo samo ključe vozila in da ga voziš, ampak da ti pokažejo in razložijo, kaj vse je v vozilu in zakaj je njihova cena takšna kot je. Vožnja z inštruktorjem, ki obvlada vozilo je nekaj povsem drugega, kot pa lastno “driftanje” po BTC-ju. V bistvu je čisti užitek biti sovoznik človeka, ki je plačan za to, da dirka z vozilom. In vožnja pred Kristalno palačo po parkingu je bila odlično izhodišče za kasnejšo zabavo – vožnjo po avtocesti s SL 63 AMG-jem, do Lukovice.

Ja, enkrat na leto, za eno uro in zame je povsem dovolj. Dovolj adrenalina, dovolj užitka in predvsem nazaj k normalnim vozilom. Po eni strani sedaj razumem, kaj se dogaja z ljudmi, ki si kupijo vozilo s 500 in več konji – preprosto se jim ne moreš upreti, tudi če bi se jim želel. In ker je v vozilo toliko pametne elektronike (kar so nam kasneje tudi razložili in prikazali) je zaupanje v to, da se nam ne bo v takšnem vozilu nič zgodilo veliko večje, kot bi bilo sicer. Ampak včasih se je težko boriti s samo fiziko. Predvsem pa je težko upoštevati vse ostali udeležence v prometu, ki nam pridejo pred vozilo.

Torej – zgodba je bila. Izkušnja je bila. Za cene vozil, ki sem jih vozil raje nisem vprašal, me je pa dejansko navdušilo dejstvo, da sem se enkrat lahko peljal s takšnim vozilom. Mogoče. Enkrat. Ko bom velik in bogat in si bom lahko privoščil zgodbo in ne samo prevozno sredstvo iz točke A do točke B, bom lahko vozil nekaj takšnega. Do takrat pa bodo to lepi spomini.

p.s.: obstaja tudi videoposnetek, vendar ga zaradi “varnosti” ne bom objavil! sem našel enega na spletu… takole nekako..