Ko misliš, da te v tej naši deželi ne more več nič presenetiti, te preseneti natečaj – Oblikovanje celostne grafične podobe (CGP) za 55. jazz festival (vir), ki ga je objavil Cankarjev dom. Da ne bom delal krivice, bom kopiral tekst iz spletnega mesta natečaja:

Vabimo vas k sodelovanju na razstavi jazz plakatov, ki bo spremljala 54. jazz festival, ter oblikovanju celostne grafične podobe (CGP) za 55. jazz festival leta 2014.

Pričakujemo izvirne zamisli, ki se dobro umeščajo v sodobno jazzovsko sceno in Jazz festival Ljubljana ter presegajo raven ustaljenih, neposrednih in asociativnih oblikovnih rešitev.

1. Izbor komisije
Sestava komisije: Bogdan Benigar, Mojca Vanelli, Darinka Hvalec, Zvezdana Lazar, Brane Žalar
Celostna grafična podoba, ki jo bo izbrala komisija, bo nagrajena:

 • komplet vstopnic za 54. in 55. jazz festival Ljubljana,
 • festivalska majica 54. In 55. jazz festivala Ljubljana,
 • članska izkaznica za koncerte Cankarjevih torkov 2013 in 2014,
 • možen izbor CGP za 55. jazz festival Ljubljana.

Komisija v Cankarjevem domu si pridržuje pravico, da ne izbere nobene ponujene rešitve za podobo 55. jazz festivala Ljubljana.

2. Glasovanje občinstva bo potekalo na Facebookovi strani Jazz festivala Ljubljana od 3. junija do 1. julija.
Celostna grafična podoba z največ všečki bo nagrajena s kompletom vstopnic za 54. jazz festival Ljubljana in festivalsko majico.

Sporočilo izbiri ponudb bomo objavili najpozneje do 1. julija 2013.
Nagrada dela po izbiri komisije nadomešča prenos materialnih avtorskih pravic.

Cene vstopnic so sledeče (vir):

 • Komplet vstopnic za vse koncerte 45 EUR x 2
 • Jazz majice 14 EUR x 2
 • Članska izkaznica – ne najdem cene

Oblikovalec bo torej za CGP prejel – reci in piši 118 EURov protivrednosti v kartah! Bravo Cankarjev dom! Vi naj bi bili hram kulture, obnašate pa se prostaško s svojo “ponudbo!

WTF?! Razumem, vse je v riti. Ni denarja za kulturo, ni denarja za nič. Varčuje se povsod. Vendar takšni razpisi, ko se delo oblikovalcev vrednosti s kompletom vstopnic za jazz festival pa je milo rečeno – mimosunek. Taisti oblikovalci bodo naslednji dan, ko bodo morali kupiti kruh v Mercatorju, verjetno dobili kruh zastonj, saj so naredili CGP za jazz festival. In tako naprej in nazaj.

Ja, zadnje čase je čedalje več takšnih stvari – vsi bi pro bono, ali pač za podpis. Na žalost se taisti ljudje, ki jih financira država (Cankarjev dom je prejel 64.634.340,04€ po podatkih Supervizorja), niti ne zavedajo kako je, ko si moraš sam zaslužiti kruh. In verjamem, da je takšna varianta – za karte, ali pa podpis najboljša, predvsem pa najmanj stane.

Koga briga, če se je nek oblikovalec moral leta in leta izobraževati. Predvidevam, da tudi vsi nastopajoči na festivalu delajo pro bono. Me zanima, če tudi zaposleni v Cankarjevem domu – oz. osebe, ki so pripravile ta natečaj, delajo pro bono?

jazz_festival_cgp

15 Responses to Oblikovanje celostne grafične podobe (CGP) za 55. jazz festival – Cankarjev dom #fail

 1. Tanjaaaaa pravi:

  unbelievable, res.

 2. Andrea pravi:

  Res ena žalost, čisto razvrednoteno delo.
  Še malo bomo lahko tudi mi napisali “Will design for food”.

 3. Jesus pravi:

  To je zraslo na zelniku Bogdana Benigarja. Izvrsni direktor Jazz Festivala.
  Sam se vozi, poglej v kaksnem avtu….
  Potuje po celem svetu na racun CDja, kao lobira za CD ampak lobira za svoje ime.
  Strah ga je…. Zato je v sluzbi od 11h-14h :)
  Promovira po svetu svoje ime.
  Ne javlja se na telefon.

  Vi ga volite.

  Razpise dela iz zamislja on.

  Vsi mu lezejo v rit, da dobijo koristi od njega, ker kao da je razgledan…
  Je pa navaden kmetavz, ki je preposlusal 1 plato od Milesa Davisa v zivljenju, za katero se sam ne ve za kaj se gre.

  :)

  • Hawwah pravi:

   Res je, ta Bogdan Benigar, grozota od človeka. Kaj se mi je zgodilo prejšnjo soboto v Kinu Šiška!? Saj ni res, pa je. Ker se mi je strgala zapestnica (ta je veljala kot vstopnica za dvodnevni festival Druga Godba) so me vratarji in dekle pri vstopnicah napotili k organizatorju, t.j. k Bogdanu Benigarju. Ko sem mu pokazala zapestnico, pri sebi sem imela tudi originalen račun (karta je stala 27.5. eur) in mu povedala, da želim na koncert, mi tega ni dovolil. Češ, da se te zapestnice nikakor ne morejo strgati, razen s silo. No, meni se pač je, bog pomagaj. Ker nisem popustila in sem se začela prepirati, namreč z njegove strani je bila stvar opravljena in se je gospod lepo odpravil po stopnicah na koncert, sem mu rekla, da bom dala objavo v medije. Tipu se je popolnoma snelo, začel je name vpiti: “Fuck off, fuck off” na ves glas, v predverju Kina Šiška. Totalno me je osramotil, bila sem popolnoma šokirana. Predtem sem mu namreč rekla, da hočem denar za plačano vstopnico nazaj, če me ne spustijo na koncert. Vrgel mi je 40 evrov in vpil fakof, fakof in poudaril, da je to denar iz NJEGOVEGA žepa!!! Kot, da jaz pa nisem plačala iz svojega žepa. Med drugim sem samozaposlena ustvarjalka v kulturi, brez redne službe in nisem prisesana na državni aparat, kot omenjeni “gospod”. Res se je izkazal za izjemno kulturnega, civilziranega človeka. Nato je še zakričal pred vsemi, da me nikoli več v življenju ne želi videti! Kot, da jaz si pa ga noro želim videvati. Kakšen bedak. Pobrala sem se, sicer z denarjem, ampak poteptanim ponosom in – ja, s solzami v očeh, ven. Kar tresla sem se še pol ure. Kaj takšnega, pri skoraj štiridestih letih, ki jih imam, poštenosti in iskrenosti, dobim tole servirano. No, saj, zdaj je pa gospod dobil nazaj bumerang malo s tem škandalom. Upam, da se čimprej odstrani iz svojega stolčka. Ogabno. Sramota, da tak človek vodi kulturne prireditve in je vodja festivalov v Cankarjevem domu. To je nezaslišano!!! Fuj in fej

 4. fry pravi:

  Želim si, da bi na en tak razpis prišlo nekaj tisoč računalniško generiranih izdelkov, sam zato, da bi dejansko mel drastično več dela in “stroškov” kot če bi stvari naredili proper… #hack

 5. Drago pravi:

  Čeprav se mi ta stvar zdi zelo zgrešena, ne delajo nič groznega. Grejo se pač crowdsourcing. Povedali so koliko bodo plačali (sicer v povsod priljubljeni valuti kart in majčk) in iščejo folk, ki je v zameno za to izjemno nagrado pripravljen narediti nov CGP. Nikogar ne silijo, da se prijavi na ta natečaj, vsak lahko pogleda pa si reče, eh, ne grem se tega, pa je vse ok. ni zdaj, da obljubljajo plačilo 10000 eur, pa pol vidiš da ti ga izplačajo v vstopnicah za koncerte… to bi bil grd nateg, tako pa igrajo čisto odprto… komur se zdi to premala nagrada naj ne dela, pa je na nek način zadeva rešena…

  ima pa tak pristop eno veliko težavo. že v samem izhudišču izgubiš dobre ustvarjalce, tiste, za katrere bi si želel da ustvarjajo za tvoj projekt… zato na koncu ljubljana zgleda tak ko zgleda… pa so podobe večinoma v k…

  samo nasvet za ljudi ki razmišljajo podobno. če ste kulturna ustanova, pristopite do agencije/studija in jih prosite če vam pomagajo… pa mislim, da vam bodo, še posebaj, če se boste na njih obrnili dovolj zgodaj…

  me pa prav zanima, kdo se bo prijavil :-)

 6. Domen pravi:

  Tipično izkoriščanje študentov in mladih oblikovalcev, ki se vrtijo v krogu brez služb in dela vendar taki razpisi še poslabšujejo stanje na trgu.

 7. Janč pravi:

  Objavljam razpis za najbolj udarno kulturno akcijo, ki bi tem nadutim budalam prišla vsaj malo do živega.

  1. nagrada: Burek + moralno zadoščenje

  Ostali: zgolj slednje

 8. Artur pravi:

  Mi smo se odločili sodelovati. Upamo, da dobimo največ lajkov in zmagamo. Ta plakat mora biti objavljen!

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=552595331450038&set=a.161933793849529.29853.161887127187529&type=1&theater

  lp

  Felicijan Sedmak iz Ljubljane

  Đezzzzzzzz

 9. Janč pravi:

  Razps je umaknjen:

 10. Artur pravi:

  Mislim, kaj je s folkom. Naj napišejo, da je pogoj za udeležbo do 16 let ali nekaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.