Ko misliš, da te v tej naši deželi ne more več nič presenetiti, te preseneti natečaj – Oblikovanje celostne grafične podobe (CGP) za 55. jazz festival (vir), ki ga je objavil Cankarjev dom. Da ne bom delal krivice, bom kopiral tekst iz spletnega mesta natečaja:

Vabimo vas k sodelovanju na razstavi jazz plakatov, ki bo spremljala 54. jazz festival, ter oblikovanju celostne grafične podobe (CGP) za 55. jazz festival leta 2014.

Pričakujemo izvirne zamisli, ki se dobro umeščajo v sodobno jazzovsko sceno in Jazz festival Ljubljana ter presegajo raven ustaljenih, neposrednih in asociativnih oblikovnih rešitev.

1. Izbor komisije
Sestava komisije: Bogdan Benigar, Mojca Vanelli, Darinka Hvalec, Zvezdana Lazar, Brane Žalar
Celostna grafična podoba, ki jo bo izbrala komisija, bo nagrajena:

  • komplet vstopnic za 54. in 55. jazz festival Ljubljana,
  • festivalska majica 54. In 55. jazz festivala Ljubljana,
  • članska izkaznica za koncerte Cankarjevih torkov 2013 in 2014,
  • možen izbor CGP za 55. jazz festival Ljubljana.

Komisija v Cankarjevem domu si pridržuje pravico, da ne izbere nobene ponujene rešitve za podobo 55. jazz festivala Ljubljana.

2. Glasovanje občinstva bo potekalo na Facebookovi strani Jazz festivala Ljubljana od 3. junija do 1. julija.
Celostna grafična podoba z največ všečki bo nagrajena s kompletom vstopnic za 54. jazz festival Ljubljana in festivalsko majico.

Sporočilo izbiri ponudb bomo objavili najpozneje do 1. julija 2013.
Nagrada dela po izbiri komisije nadomešča prenos materialnih avtorskih pravic.

Cene vstopnic so sledeče (vir):

  • Komplet vstopnic za vse koncerte 45 EUR x 2
  • Jazz majice 14 EUR x 2
  • Članska izkaznica – ne najdem cene

Oblikovalec bo torej za CGP prejel – reci in piši 118 EURov protivrednosti v kartah! Bravo Cankarjev dom! Vi naj bi bili hram kulture, obnašate pa se prostaško s svojo “ponudbo!

WTF?! Razumem, vse je v riti. Ni denarja za kulturo, ni denarja za nič. Varčuje se povsod. Vendar takšni razpisi, ko se delo oblikovalcev vrednosti s kompletom vstopnic za jazz festival pa je milo rečeno – mimosunek. Taisti oblikovalci bodo naslednji dan, ko bodo morali kupiti kruh v Mercatorju, verjetno dobili kruh zastonj, saj so naredili CGP za jazz festival. In tako naprej in nazaj.

Ja, zadnje čase je čedalje več takšnih stvari – vsi bi pro bono, ali pač za podpis. Na žalost se taisti ljudje, ki jih financira država (Cankarjev dom je prejel 64.634.340,04€ po podatkih Supervizorja), niti ne zavedajo kako je, ko si moraš sam zaslužiti kruh. In verjamem, da je takšna varianta – za karte, ali pa podpis najboljša, predvsem pa najmanj stane.

Koga briga, če se je nek oblikovalec moral leta in leta izobraževati. Predvidevam, da tudi vsi nastopajoči na festivalu delajo pro bono. Me zanima, če tudi zaposleni v Cankarjevem domu – oz. osebe, ki so pripravile ta natečaj, delajo pro bono?

jazz_festival_cgp