Iskanje dela na Facebooku, delo na črno in inšpekcija

Včeraj so bili naši mediji polni informacij, da inšpektorji na Facebooku iščejo ljudi, ki iščejo delo in tam objavljajo svoje “ponudbe”, oz. oglase, kjer zapišejo svoje kompetence. Vzrok za to početje naj bi bila objava ene od uporabnic Facebooka, ki je med drugim zapisala:

Na Facebook ne dajajte oglasov, da iščete ali ponujate delo, ker s tem kršite zakon. Sama imam problem, ker sem na tak način iskala delo, zdaj pa se zagovarjam na tržni inšpekciji. Pa naj vam še povem, da je globa od 150 evrov do 1.800 evrov. Tudi tu bodo naredili kontrolo, kot jo povsod drugje, tako so mi danes dejali na zagovoru

V Sloveniji imamo zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC), ki ima v 6. členu zapisano o nedovoljeni reklami (od kje ta pojem!?), kamor bi se lahko uvrstilo zgornje pisanje:

1. Prepovedano je naročanje in objavljanje oglasov (nedovoljena reklama) v časopisih, revijah, radiu, televiziji in drugih elektronskih medijih (oglaševalska organizacija) ali posredovanje in objavljanje reklamnih sporočil na drug način, ki je dostopen javnosti, če:

 • pravna oseba, podjetnik ali posameznik ponuja oziroma reklamira delo na črno po določbah 3. člena tega zakona,
 • pravna oseba, podjetnik ali posameznik objavlja potrebo po delavcu, katerega delo ni vezano na registrirano oziroma priglašeno dejavnost.

2. Naročnik oglasa je dolžan ob naročilu oglasa navesti podatke o njegovi identiteti: firmo in sedež firme ter ime in priimek odgovorne osebe ali ime in priimek naročnika ter njegovo stalno prebivališče.
3. Oglaševalska organizacija ne sme objavljati oglasov, če naročnik oglasa ne posreduje podatkov iz prejšnjega odstavka.
4. Oglaševalska organizacija je dolžna organom iz 13. člena tega zakona na njihovo zahtevo posredovati podatke o naročniku oglasa.

Sicer pa, če imajo inšpektorji dovolj časa, da pregledujejo kaj ljudje objavljajo na Facebooku, je nekaj hudičevo narobe s to državo in temi zaposlenimi, ki se s tem ukvarjajo. Namesto, da bi se lotili reševati stvari, kjer res smrdijo (in ja, delo na črno ni takšen problem, kot pa je neplačevanje vseh mogočih prispevkov, ki se jih gredo podjetja), imajo očitno preveč časa in ga preživljajo na Facebooku.

Ob tem se mi poraja vprašanje

 • ali imajo v državnih institucijah omogočen dostop do Facebooka?

Če je odgovor da, me zanima zakaj je temu tako, saj jim le ta ne služi kot vir informacij, ki bi bile povezane z njihovo službo – no, nekateri se bodo lahko sedaj izgovarjali, da iščejo ljudi, ki iščejo delo na črno.

Kar je “smešno” pri vsem tem – verjetno si nihče, od brezposelnih v Sloveniji, ne želi da bi delal na črno, saj bi si vsak želel službo za nedoločen čas, da bi si lahko uredil kredit in kupil majhno garsonjero.. Ampak očitno je to povsem nepomembno in je edino pomembno, da se ujame tistega, ki krši zakone, ki jih napišejo ljudje, ki nimajo stika z realnostjo.

p.s.: moje mnenje je, da iskanje službe, oz. objava zaposlitvenega oglasa na Facebooku, na svojem privatnem profilu, ni mogoče  tretirati po 6. členu zakona!

Mediji pač pograbijo vsako stvar, ki jo kdo objavi in iz nje naredijo slona. V bistvu se potem zgodi efekt snežene kepe in isto novico pograbijo še vsi ostali mediji in potem gre vse skupaj tako daleč, da je novica postala resnica.. Pa je res?

Glede na to, da v Sloveniji še nimamo precedensa glede tega, bi bilo zanimivo tole dejansko stestirati in videti, kaj se zgodi. Ker v tem primeru, da bi se inšekcija odzvala s kaznijo, bi pomenilo, da brezposelne osebe ne smejo “promovirati” sebe preko spleta – ne smejo si narediti svoje spletne strani, kjer se predstavijo, niti ne smejo objaviti tvita, da iščejo zaposlitev..

Tale predlog je še boljši. Kaj se bo zgodilo, ko bodo inšektorji odkrili Linkedin

 

 1. Had, daj malo poglej po twitterju, pa dodaj stvari, kjer je postalo jasno da he to zavajanje, ki ga je napihnil (po moje) prvi zurnal24. Ne bit ko oni no.

  1. ravno to sem naredil s tem zapisom – demistificiral to, kar je žurnal zapisal..

   moje mnenje je, da se iskanje službe, oz. objava zaposlitvenega oglasa na Facebooku na svojem privatnem profilu ni mogoče tretirati po 6. členu zakona!

   1. Ne vem no, če si. Ker je 80% članka namenjenega temu, da stvar perpetuiraš, dodatno še malo pluvanja po javnih uslužbencih in potem spodaj na kratko da to ni res. Ampak, tvoj blog, sej veš kaj delaš.

 2. Se spomnim okoli leta 2004 torej malo prej preden so ukinili sodnike za prekrške, sem objavil na spletu da organiziram poroke, pa se mi je javil nek moški, sva se zmenila za srečanje.
  Na srečanje ga ni bilo, sem pa dobil vabilo na zagovor na mislim da inšpekcijo za delo ali pa za trgovino. Na razgovoru so mi povedali, da se to ne sme, da bom šel pred sodnika za prekrške, ker pa to institucijo ukinjajo naj pričakujem amnestijo.
  Bil sem brezposeln in sem poskusil počasi začeti z dejavnostjo. No lepo so me zabili in od takrat samo še redne zaposlitve, kolikor jih pač je.

 3. Mene zanima, kako točno se je glasil inkriminirani “oglas” in ali je bil objavljen na osebnem profilu, strani, na kateri je inkriminirana oseba admin, ali v kakem random komentarju.

  Vse ostalo je razpravljanje v prazno. Prvi krivec za mlatenje prazne slame, ko ne vemo, o čem točno govorimo in kaj je bilo predmet inšpekcijskega pregleda, so seveda mediji. Ne znajo vprašat, kar bi bilo treba vprašat.

  Drugače pa – FB je najljubše orodje inšpektorjev za preganjanje kurjih tatov. Te je preganjati tudi najlaže.

 4. Kako te lahko slovenske oblasti kaznujejo, ko objaviš nekaj na spletni strani tuje države, ki je pravna oseba te tuje države, se ravna po zakonih te tuje države, in katere serverji so pravtako v tuji državi?

 5. Hmmm se ne spomnim točno, sem pa hotel raziskat teren koliko je možnosti za ta posel. No ja, kasneje so mi povedali da vsak dan redno pregledujejo splet in se na take objave javljano.

 6. Kako bo inšpekcija šele lomastila ko bo spoznala Fiver (neobdavčen ih 5€) pa Kickstarter (ne rabiš firme) pa to da nekateri živijo od prodaje na eBayu.(prodajo na veliko brez plačila davkov na Bolhi preganjajo, na eBayu še ne)

 7. Tudi če navedeš ime firme, ki išče delo in odgovorno osebo potem ni to prekršek, ker nekaterim nam se zdi brezveze devat po 300€ portalom za zaposlovanje, da lahko oni legit objavijo. Če imaš po mojem napisano katero podjetje išče ti nimajo kaj narediti. Ne vem zakaj si ne bi smel pomagat z socialnimi omrežji, da ne bi povečal občinstvo, ki vidi tvoj oglas?

 8. Brezposelna kolegica (nekoč študentka matematike) je obesila obvestilo, da nudi inštrukcije iz matematike.Na obvestilu je bila njena telefonska številka. Dobila je klic z inšpektorata za delo.

Komentarji so zaprti.