Prvostopenjsko odišče je odločilo: Janez Jansa, Krkovič in Črnkovič so krivi #patria

Janša je dobil 2 leti zapora, Črnkovič eno leto in sedem mesecev, Krkovič pa eno leto in 10 mesecev zapora. Vsi trije še po 37.000 evrov.

Mineva pet let, odkar je prišla afera Patria v javnost in začela polniti medije. Takrat se je dogajalo mnogo – tudi javno pismo Jožeta Studenčnika, direktorja Sistemske tehnike, ki ni bila izbrana na razpisu.

  • začetek afere Patria sega v leto 2004, ko državni zbor sprejme program razvoja slovenske vojske in s tem tudi nakup 135 srednjih bojnih kolesnih vozil
  • leta 2006 ministrstvo za obrambo izbere podjetje Rotis, ki zastopa Patrio, za nakup dotičnih “vozil”, v vrednosti 278 milijonov eurov
  • Finska televizija YLE leta 2008 predvaja oddajo Resnica o Patrii, kjer omenijo, da je predsednik vlade Janez Janša dobil podkupnino iz strani Patrie
  • leta 2011 se začne sojenje na ljubljanskem okrožnem sodišču proti direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču, direktorju HSE Jožetu Zagožnu, brigadirju Tonetu Krkoviču, in Janezu Janšu
  • maja 2013 vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc predlaga 24 mesecev zapora za Janeza Janšo in 22 mesecev za Črnkoviča in Krkoviča
  • danes naj bi dobili končni epilog

Afera Patria je odmevala v Sloveniji ves ta čas, saj so desničarji glasno vpili, da se njihovemu ljubljenemu vodji dogaja krivica in da je vse del udbomafijske zarote in Murgel. Levica pa si je želela dokaza, da je Slovenija pravna država in da se ne zgodi podobna zgodba, kot se je zgodila med osamosvojitveno vojno in prodajo orožja preko meja, ko se je denar prenašal v kovčkih in zadeve niso bile nikoli pojasnjene.

V bistvu bo to danes precej prelomno dejanje v Sloveniji. Večina sicer verjame, da je Janez Janša nedotakljiv in da se mu kljub vsem dejstvom v primeru Patria, ne bo zgodilo nič – da bo sodnik določil oprostilno sodbo. Ampak počakajmo do takrat, ko bo v javnost prišla razsodba in upam, da tudi obsodba.

Kar mi je zanimivo v tem primeru je dejstvo, kako zelo dobro zna stranka SDS manipulirati z javnostjo – kapo dol za to njeno početje in kako zelo dobro znajo strniti svoje vrste, ko se začne dogajati karkoli okoli njih. Takrat postanejo najmočnejši in včasih se mi zazdi, da se “futrajo” s tem, da jih nekdo napada in da se branijo. Ko imajo v rokah škarje in platno, niso tako pogumni in poskušajo biti zgolj všečni. Tudi dogajanje zadnji teden pred sodbo v primeru Patria me spominja na to njihovo uigrano in nič kolikokrat že videno taktiko.

  • najprej se zatečejo k parolam, ki jih dobro poznamo – politične sodbe, ki so povezane s polpreteklo zgodovino, po možnosti z dogajanjem ob osamosvojitvi. O tem priča izjava Janeza Janše (vir):

To, kar je naredil tožilec, je ponovitev tega, kar smo slišali pred 25 leti. Nič, razen oprostilne sodbe, ne bi rešilo vsaj malo ugleda tožilstva. Če bi bila kljub temu izrečena obsodilna sodba, bi bila ta bolj politična, kot je bila pred 25 leti

  • pojavljanje v javnosti, kljub temu, da ga nekaj časa ni bilo na spregled (vir)

Dogodek ob 25. obletnici afere JBTZ, kjer so Janez Janša, David Tasič in Franci Zavrl odkrili spominsko obeležje – ki so si ga postavili sami.

  • organizacija dogodka pred sodiščem, s katerim stranka SDS in Janez Janša nimajo ničesar (vir)

Zgodovina se ponavlja… Ne dovolimo, dogodek, ki ga je skreiral Iztok Rozman in se bo odvijal 3.6.2013 ob 15. uri pred sodiščem v Ljubljani! Dogodek seveda ni prijavljen in kot državljan pričakujem, da se bo postopalo podobno, kot se je postopalo v Mariboru na prvi vstaji!

  • začne se gverila, oz. pisanje po forumih, pod novicami o tem, da bo danes padla sodba in kjer se poudarja, da je Janez Janša naš odrešitelj

kako je pa možno da janšo napadajo v taki visoki meri.. na neznanem kraju.. ob neznanem času.. itd.. jankoviča kot da ga sploh ni.. glede na to da ma on 10x več masla na glavi.. to ne gre skupaj.. janšo so vrgli iz mesta predsednika vlade strici iz ozadja in ti isti strici iz ozadja in sodstvo slovensko so vsi povezani med sabo.. janša je nedolžen.. če bi janšo volili leta 2008 bi bli zdaj sodobna eu država.. 3 leta pahorjevega dela.. smo pa tam jer smo.. kaj te njega briga če je zafural državo on lepo sedi na predsedniškem stolčku.. je to slovenija ki smo jo hoteli..

V najslabsem primeru (ce bo Jansa obsojen), nas je lahko izredno strah. To bo pomenilo, da je lahko vsakdo obsojen, ne glede na to kaj dela in kako dela. Ce nekomu, ki ima moc ne bo vsec, bo obsojen. To je totalitarizem. Wikipedia pozna tri totalitarizme (fasisticni, nacisitcni in komunisticni). Upam Bog, da tega ne bos dovolil.

Počakajmo še par ur in bomo videli, oz. prebrali kaj se bo dogajalo z Janezom Janšo v naslednjih mesecih. Obsodba bo takšna, kot bo in če bo oprostilna, bo pač oprostilna.

Tresla se je gora.. rodila miš..

patria