Janez Janša – razsodba v primeru Patria – krivi so!

Prvostopenjsko odišče je odločilo: Janez Jansa, Krkovič in Črnkovič so krivi #patria

Janša je dobil 2 leti zapora, Črnkovič eno leto in sedem mesecev, Krkovič pa eno leto in 10 mesecev zapora. Vsi trije še po 37.000 evrov.

Mineva pet let, odkar je prišla afera Patria v javnost in začela polniti medije. Takrat se je dogajalo mnogo – tudi javno pismo Jožeta Studenčnika, direktorja Sistemske tehnike, ki ni bila izbrana na razpisu.

 • začetek afere Patria sega v leto 2004, ko državni zbor sprejme program razvoja slovenske vojske in s tem tudi nakup 135 srednjih bojnih kolesnih vozil
 • leta 2006 ministrstvo za obrambo izbere podjetje Rotis, ki zastopa Patrio, za nakup dotičnih “vozil”, v vrednosti 278 milijonov eurov
 • Finska televizija YLE leta 2008 predvaja oddajo Resnica o Patrii, kjer omenijo, da je predsednik vlade Janez Janša dobil podkupnino iz strani Patrie
 • leta 2011 se začne sojenje na ljubljanskem okrožnem sodišču proti direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču, direktorju HSE Jožetu Zagožnu, brigadirju Tonetu Krkoviču, in Janezu Janšu
 • maja 2013 vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc predlaga 24 mesecev zapora za Janeza Janšo in 22 mesecev za Črnkoviča in Krkoviča
 • danes naj bi dobili končni epilog

Afera Patria je odmevala v Sloveniji ves ta čas, saj so desničarji glasno vpili, da se njihovemu ljubljenemu vodji dogaja krivica in da je vse del udbomafijske zarote in Murgel. Levica pa si je želela dokaza, da je Slovenija pravna država in da se ne zgodi podobna zgodba, kot se je zgodila med osamosvojitveno vojno in prodajo orožja preko meja, ko se je denar prenašal v kovčkih in zadeve niso bile nikoli pojasnjene.

V bistvu bo to danes precej prelomno dejanje v Sloveniji. Večina sicer verjame, da je Janez Janša nedotakljiv in da se mu kljub vsem dejstvom v primeru Patria, ne bo zgodilo nič – da bo sodnik določil oprostilno sodbo. Ampak počakajmo do takrat, ko bo v javnost prišla razsodba in upam, da tudi obsodba.

Kar mi je zanimivo v tem primeru je dejstvo, kako zelo dobro zna stranka SDS manipulirati z javnostjo – kapo dol za to njeno početje in kako zelo dobro znajo strniti svoje vrste, ko se začne dogajati karkoli okoli njih. Takrat postanejo najmočnejši in včasih se mi zazdi, da se “futrajo” s tem, da jih nekdo napada in da se branijo. Ko imajo v rokah škarje in platno, niso tako pogumni in poskušajo biti zgolj všečni. Tudi dogajanje zadnji teden pred sodbo v primeru Patria me spominja na to njihovo uigrano in nič kolikokrat že videno taktiko.

 • najprej se zatečejo k parolam, ki jih dobro poznamo – politične sodbe, ki so povezane s polpreteklo zgodovino, po možnosti z dogajanjem ob osamosvojitvi. O tem priča izjava Janeza Janše (vir):

To, kar je naredil tožilec, je ponovitev tega, kar smo slišali pred 25 leti. Nič, razen oprostilne sodbe, ne bi rešilo vsaj malo ugleda tožilstva. Če bi bila kljub temu izrečena obsodilna sodba, bi bila ta bolj politična, kot je bila pred 25 leti

 • pojavljanje v javnosti, kljub temu, da ga nekaj časa ni bilo na spregled (vir)

Dogodek ob 25. obletnici afere JBTZ, kjer so Janez Janša, David Tasič in Franci Zavrl odkrili spominsko obeležje – ki so si ga postavili sami.

 • organizacija dogodka pred sodiščem, s katerim stranka SDS in Janez Janša nimajo ničesar (vir)

Zgodovina se ponavlja… Ne dovolimo, dogodek, ki ga je skreiral Iztok Rozman in se bo odvijal 3.6.2013 ob 15. uri pred sodiščem v Ljubljani! Dogodek seveda ni prijavljen in kot državljan pričakujem, da se bo postopalo podobno, kot se je postopalo v Mariboru na prvi vstaji!

 • začne se gverila, oz. pisanje po forumih, pod novicami o tem, da bo danes padla sodba in kjer se poudarja, da je Janez Janša naš odrešitelj

kako je pa možno da janšo napadajo v taki visoki meri.. na neznanem kraju.. ob neznanem času.. itd.. jankoviča kot da ga sploh ni.. glede na to da ma on 10x več masla na glavi.. to ne gre skupaj.. janšo so vrgli iz mesta predsednika vlade strici iz ozadja in ti isti strici iz ozadja in sodstvo slovensko so vsi povezani med sabo.. janša je nedolžen.. če bi janšo volili leta 2008 bi bli zdaj sodobna eu država.. 3 leta pahorjevega dela.. smo pa tam jer smo.. kaj te njega briga če je zafural državo on lepo sedi na predsedniškem stolčku.. je to slovenija ki smo jo hoteli..

V najslabsem primeru (ce bo Jansa obsojen), nas je lahko izredno strah. To bo pomenilo, da je lahko vsakdo obsojen, ne glede na to kaj dela in kako dela. Ce nekomu, ki ima moc ne bo vsec, bo obsojen. To je totalitarizem. Wikipedia pozna tri totalitarizme (fasisticni, nacisitcni in komunisticni). Upam Bog, da tega ne bos dovolil.

Počakajmo še par ur in bomo videli, oz. prebrali kaj se bo dogajalo z Janezom Janšo v naslednjih mesecih. Obsodba bo takšna, kot bo in če bo oprostilna, bo pač oprostilna.

Tresla se je gora.. rodila miš..

patria

 

 1. Lahko samo vprašam kaj natančno si povedal s tem zapisom?

   1. Sem, 3x, pa vseeno vidim samo par naključnih povzetkov brez nekega jasnega smisla. Še najbližje je kakšenmu kvazi-objektivnemu PR-u tožilstva. (In ne, nisem podpornik Janše, zelo si želim obsodbe, toda tale zapis je enostavno brezvezen)

    1. tresla se je gora.. rodila mis..

     nic se ne bo zgodilo.. tako, kot se ni zgodilo nic v celotni zgodovini slovenije..

    2. Vseeno je brezvezen povzetek, ki s pesimističnim namigom na koncu nima popolnoma nič.

  1. Anonimnež, kako ne razumeš. Gre za preventivni damage control.
   Če je do včeraj zmagoslavno trdil, da bo JJ obsojen,
   se je zdaj pač zazihral pred bolj verjetno varianto.

   Povzetek: Morda res ne bo obsojen, saj je menda nedotakljiv. Kriv je pač v vsakem primeru.

   Had, če je JJ za sodišče nedotakljiv, kako to, da ga potem že 5 let vlačijo po sodišču?

   1. Naj ga čimprej zaprejo, da bo končno mir. In vsi verniki lahko komot greste z njim, ČIMPREJ.

 2. Had, ti si car! Kaj nam bo vlada, kaj Luka Koper, nič zato, če so češnje letos slabo rodile, ti si naš up, analitik naše preteklosti in sedanjosti, arhitekt naše prihodnosti! Take imamo najrajši!

 3. Seveda so krivi. V zapor z njimi. Orožar Janza si ga zasluži, že 25 let ga čaka.

 4. zal je tole smesno eno je dejstvo finci so lagali da je PREJEL podkupnino saj so ga nasi spoznali za krivega ker je prejel hm OBLJUBO od neznanega… Jao jao jao. le pazte se ce vam kdo kaj oblub grete lahko za dve leti u chuzo

 5. ja roni spet bluzis se nis spoznal da si samo orodje levakov no razen ce si pr koritu. aja ziher si prejel kako obljubo da tele avte vlacis po tvojem sajtu – kriv si mogoce dobis samo eno leto ce bos priden :)

 6. Had, Jožek ti obljublja, da boš nekega dne nekje prejel podkupnino za Jožico.

  Evo, prejel si obljubo podkupnine, zdaj pa brž poišči dobrega advokata, lol.

  1. Verjetno si prebral celotni sodni spis ali pa si bil zraven pri poslu, da veš kako je zadeva potekala?

    1. Po čem sklepaš, da je Čeferin dobro seznanjen z obtožnico? Si je vzel čas in prebral sodni spis? Ali ti je dovolj, da je pač “slavni” Čeferin podal komentar?

 7. @J: Ker je bilo za Čeferina v Pogledih Slovenije večkrat rečeno, da se je za razliko od drugih komentatorjev seznanil z zadevo. Kako in zakaj je dobil vpogled, pa ne vem, ker sem videl le del oddaje.

  1. Zakaj bi se Čeferin sploh naj seznanil z dotično zadevo (kaj se ga sploh to zadeva in ob obilici svojega posla si je kao še uspel vzeti čas za ta proces)? In med drugim, sodni spis je imel nekaj deset tisoč strani, med katerimi so bili tudi zaupni dokumenti. Se mi zdi, da to marsikaj pove o kateremkoli komentatorju.

 8. Pozabite leve pozabite desne važno je danes in jutri je pa res da nas pretekla dejanja obremenjujejo tako ali drugače ene finančno druge ideološko. Čas je da intenrnetna generacija prevzame oblast mladi sposobni izobraženi, dinozaverski politiki pa vsi po vrsti na politični odpad zgodovine. Razmontirali so državo se okoriščali in drugim omogočali da se okoriščajo in to preko škodljive in pomanjkljive zakonodaje. Elita iz ozadja pa dela samo in izključno na tem da ”krizo presedi”. Poglejte zdaj novi davek pa smo tako ali tako najbolj obdavčena država na svetu ! Kam gre denar ??? Imamo sistemsko mafijsko državo ! To samo lahko ”preseka vstaja” ! Prav je da politiki pokažejo svoje prave ”frise”, volilci pa se znebijo sindroma pameti zlate ribice in ne nasedajo vec političnim strankam. poglejte okoli sebe in boste sigurno našli koga vrednega zaupanja, ki je sposobren ni obremenjen s preteklostjo ni v nobeni stranki in nima ”nahrbtnika”. Takšne moramo voliti ne pa ponujeni meni strank, ki nam že dvajset let ponujajo ”pomije” rezultati pa so vidni danes in tukaj. Odpraviti je potrebno karierne politike, ker so hitro pokvarljiva roba in vsepovsod kjer se le da kadrujejo in potem imamo ”požgano solato” namesto deserta. Nekdo mora priti v politiko rešiti problem potem pa iti. In to bi morali zahtrevati da se uzakoni in seveda v parlament ne morejo nesposobni pa naj so še tako ”čisti” – Virant ima prav, ni vsak kandidat dober kandidat in neka merila minimum morajo obstajati, saj po obstoječi zakonodaji lahko kandidira ”klon Hitlerja” in če ga ”pritišjeno” volilno telo izvoli potem pride v parlament. Ostalo je že znana zgodba. Torej ne se obremenjevati z obstoječimi ker so šrot lom in krš, treba je najti alternativo, ki bo delala za nas državljane in ne za golazen in EU. EU je dobra samo zaradi ene same stvari in to so odprte meje, vse ostalo je eno veliko turbokapitalistično sranje in svinjarija. Prej voda (Janša je bil kar za brez da bi vrprašali narod) in sedaj semena kaj vse še bodo golazen Bruseljska naumila naši pa sleo sledili ? Čas je da naredimo red, ker ga nihče drug ne bo namesto nas, bodo pa seveda izkoristili vsako priložnost da sledijo svojimm interesom na naš račun.

Komentarji so zaprti.