Pridejo takšni dnevi, ko se vozniki tovornjakov odločijo, da bodo prebili ograje na avtocestah, zapeljali na nasprotni pas in ohromili celoten promet, ki poteka po avtocestah. Kaj so vzroki, da pride do takšnih nesreč mi ni jasno, verjetno pa vpliva na to vročina, utrujenost voznika, tudi stanje tovornjaka – saj ti tovornjaki, ki vozijo po naših cestah velikokrat na pogled izgledajo kot da jih skupaj drži samo še dobra volja. In potem se zgodi nesreča. Nesreča, ki povzroči več urno zaporo avtoceste, ki povzroči nerganje voznikov, predvsem pa prikaže dejansko stanje naše policije, darsa in ostalih, ki bi morali ob takšnih dogodkih pravilno odreagirati in reševati situacijo. To, da nekdo stoji več kot štiri ure v koloni na 37 stopinjah, pač ni niti človeško, niti pametno.

Ko sem včeraj zvečer po parih mesecih gledal večerna poročila in poslušal izjavo človeka, ki je “kao sodeloval” pri urejanju prometa, sem se lahko samo namuznil. Ok. Gremo po vrsti. Zgodila se je nesreča. Avtocesta je bila polna vozil – tako tovornjakov kot tudi osebnih vozil. Ker je obstajala nevarnost, da pride do eksplozije (vsaj tako so poročali), so zaprli avtocesto. In nastala je seveda, kako drugače – gužva.

Tudi sam sem se znašel v tej gužvi in čakal, da bi se karkoli zgodilo. Nisem bil v prvi vrsti, ampak dve uri čakanja na vročem soncu, brez kakršnekoli informacije, kaj se dogaja, ni nekaj, kar bi pričakoval ob takšnih dogodkih. Niti to, da nisem videl niti enega policista, ki bi se postavil na avtocesto in usmerjal promet, ali pa preprosto zaprl avtocesto in spravil vozila na vzporedno cesto. Nič. Prepuščeno samo sebi, s tem da so tovornjaki v klanec proti Logatcu zasedli vozni in odstavni pas, osebna vozila pa okupirala prehitevalni pas. Nekako si ne predstavljam, kaj se zgodi v primeru, da bi moralo iti mimo reševalno vozilo na nujni vožnji.

Katja Černela, ki je bila v prvih vrstah je komentirala takole:

Verjetno imajo na DARSu pripravljen načrt, kako poteka “evakuacija” ob takšnih dogodkih? Verjetno ima policija dokaj jasna navodila, kaj se zgodi in kako ukrepajo ob takšnih primerih? Ampak včeraj se ni zgodilo ničesar, le vozila in tovornjaki so stali na avtocesti in čakali, da se karkoli zgodi. Če bi bili DARSovci in policija pripravljeni na takšen dogodek, bi avtocesto zaprli že pred Brezovico, ugasnili semaforje, promet preusmerili na vzporedno cesto in rešili tista vozila, ki so bila v prvih vrstah na kraju nesreče. Ja, ker bi bila avtocesta zaprta, bi lahko vozila obrnila na avtocesti in se odpeljala do prvega izvoza in jim ne bi bilo potrebno čakati štiri ure, da so jih rešili. In tovornjake bi lahko izločali tudi že pred tem – recimo na počivališču Barje, da ne bi naredili takšne gužve, kot so jo.

Le zakaj bi nekdo naredil kaj takšnega. Narod naj mirno čaka in se “prži” v vozilih, saj gredo na morje in imajo čas, kajne? Si ne predstavljam, da sem štiri ure v vozilu, ki nima klime, ali pa ki ima malo goriva, ker bi se itak ustavil na bencinski črpalki Lom, ali pa da ne bi imel nobene tekočine v avtu! Ampak to DARS in policijo ne zanima, važno je, da se vozimo po “razfukanih” cestah, ki jih plačujemo in da nam policisti dajejo kazni za to, ker nismo pripeti v vozilu, ali pa prekoračimo hitrost za 6 km/h.. Jebiga, jezen sem, ko vržem stran dve uri življenja za neumnosti in neorganiziranost ljudi, ki očitno ne znajo razmišljati v takšnih situacijah.

nesreca

2 Responses to Tovornjak prebil ograjo – vozniki čakali v koloni par ur

  1. Toni pravi:

    Se podpišem pod zadnji odstavek. Tako pač je na naših avtocestah. Najprej mora priti do neke take situacije in potem, ko se ta ponovi, se pristojni že znajo odzvati. Danes je baje spet bila zapora Primorke in naj bi celo delili vodo. Enako je bilo pozimi z zastoji zaradi snega, ko je prvič folk čakal par ur in nihče ni bil odgovoren, pri naslednjem snegu pa je bila organizacija izločanja že boljša. Skratka, imamo vse načrte za postopanje v vseh mogočih situacijah, ampak v teoriji pa včasih nikakor ne gre.

  2. coprnca pravi:

    ja sam vsako leto morjo sprobat, od prejšnjih let se ničesar ne naučijo :(

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.