Tripotnik – trajnostno na poti

Pred dnevi sem odkril zanimivo aplikacijo, oz. mobilno spletno mesto Tripotnik (kar mi je zelo všeč), ki jo avtorji opisujejo kot alter-eko kalkulator poti. Zakaj mi je ideja, ki stoji za tem projektom – trajnostni ozir, ki so ga poimenovali EnQ – količnik okoljske in energetske inteligentnosti (environmental/energy intelligence quotient) všeč. Ker na enem mestu dobim precej kvalitetne podatke o tem, koliko me stanejo različni načini prevoza in koliko CO2 proizvedem.

Kot primer – vožnja od Izlak do Ljubljane, ki jo vsakodnevno opravim, me v eno smer z vozilom stane 5.03 EUR. Če bi imel električni avto, bi me vožnja stala 0.68 EUR. Vendar ima aplikacija tudi vgrajeno “gemifikacijo”, saj omogoča zbiranje točk in prikaz na lestvici.

Tripotnik daje vpogled v posledice naših potovalnih navad. Ponuja pregled alternativ, ki so nam na voljo za izbran potovalni cilj. V želji, da bi postali bolj okoljsko in družbeno odgovorni, predstavljamo ključne prednosti in težave posameznih prevoznih sredstev. Uporabniki boste z uporabo aplikacije lahko izboljšali svoje potovalne navade in spremljali, koliko prispevate k zmanjšanju rabe energije, emisij CO2 in stroškov za promet. Znižajte stroške, zvišajte svoj EnQ!