#DSdriver – Citroen DS4 – Marko Mrdjenovič – CubeSensors

Marko Mrdjenovič, oz. v svetu internetov Friedcell, je svojo pot začel na Parseku, vmes prevzel vodenje programa Spletnih uric, par let delal na Zemanti in kasneje ustvaril cel kup svojih startup projektov – Tweecious, DeckReport, Hey Kelso, Rtntn. Naredil cel kup spletnih mest in podpornih spletnih mest, ki so pomagala pri spremljanju volitev, Tour de Francea. Bil je mentor na Seedcampu, predava na konferencah, predvsem pa poskuša ozaveščati mlade o startup svetu in pomaga ekipam znotraj TSStartupa. Kljub temu, da je diplomiral na Ekonomski fakulteti, ga svet interneta in vse, kar je povezano z njim veliko bolj privlači in to dvoje zna tudi zelo dobro povezati skupaj.

Zadnje par mesecev ga okupira zelo velik projekt – CubeSensors, kjer je združil moči z Alešem Špetičem za oblikovanje pa je poskrbel Leon van Bakel. Produkt je namenjen izboljšanju kvalitete bivalnega / delovnega okolja. Ekipa je na prvem festivalu – LAUNCH Festival 2013, kjer se je predstavila,  pristala med zmagovalci!

Sam sistem Cubesensors sestavljajo:

  • hardware – kockica, omogoča spremljanje različnih parametrov (merjenje temperature, vlažnosti, glasnosti, svetlobe, kvalitete zraka, pritiska..),
  • kockice je mogoče med seboj brezžično povezati in dostopati do njih preko različnih načinov (spletni vmesnik, mobilna aplikacija)..
  • kockica se poveže z bazno enoto in preko nje se pošiljajo alarmi, oz. obvestila o stanju v prostoru

Z Markom, ki je v zadnjih dneh precej zaposlen, kajti del njegove ekipe je v tujini, sva se dobila na Mesarski, kjer ima podjetje tudi sedež in je ravno pošiljal prototip CubeSensors elektronike v Anglijo. Priznal je, da je to čas, ko je največ dela in da ga vsak dan veseli, kajti nič ni rutinskega. Vsak dan se odkrije kaj novega in delo poteka po planu, ker dela v ekipi, ki je med seboj kompatibilna in se dopolnjuje.

Ker sem sam pred leti delal v podjetju, ki se ukvarja z razvojem strojne in programske opreme, mi je bila debata o vsem skupaj precej zanimiva. Ker je vložek v tak izdelek precej velik – proizvodnja strojne opreme ni najbolj poceni, se mi je zdela ideja, da bi lahko šli iskati investicijo na Kickstarter super. Vendar mi je Marko objasnil, da ni povsem tako, saj se ti lahko zelo hitro zgodi ravno obratno – če iščeš na Kickstarterju 30.000$ in so ljudje navdušeni nad tvojo idejo in predstavitvijo in dobiš 300.000$ potem se ti podre celoten poslovni načrt in se ti zgodi cel kup problemov, na katere prej nisi niti pomislil – kako boš našel nekoga, ki ti bo naredil tiskane plošče, kje boš našel proizvodnjo, ki bo tako hitro naredila vse skupaj, kdo ti bo lahko izdelal tolikšno število ohišij… Pri proizvodih, kjer ni potrebno velike investicije je Kickstarter odličen, za njihov proizvod pa bi lahko nastal problem.

Ko sva bila že pri financah, sem ga seveda pobaral, kako je s stanjem z investiranjem pri nas. Njegov nasmeh mi je povedal vse. Dobili so par ponudb, vendar se niso realizirale, saj so bili pogoji takšni, da jih nihče, pri zdravi pameti ne bi sprejel niti pod razno. In ravno to je bil namen najine akcije #DSdriver, saj je Marko potreboval prevoz do Tehnološkega parka, kjer je bilo predavanje SID banke. Kljub temu, da imamo v Sloveniji precej skladov, ki se ukvarjajo z rizičnim kapitalom in ki jih sofinancira država, je denar za tehnološka podjetja, ki so šele na začetku poti precej težko dobiti. V bistvu ni dovolj samo poslovni načrt, ampak še marsikaj drugega. Ker bo podjetje potrebovalo na začetku precej zagonskega kapitala in so precej svojega že vložili v sam projekt, da ur, ki so jih do sedaj porabili na projektu niti ne omenja, jim je ena izmed opcij tudi premostitveni kredit s katerim bodo financirali prve izdelke.

Ker je Marko v startup svetu že vrsto let in se zaveda, da ni kar tako v teh razmerah dobiti investicije, je tudi precej realen. In ta njegova vrlina mi je bila že od nekdaj všeč – da direktno pove, kaj si misli o stvari, predvsem pa, da veliko ve o stvareh o katerih govori.

Ko je razlagal o tem, da je dal 3D printati ohišje, so se mu oči kar zasvetile – prve primerke so sicer že imeli s seboj na konferenci v ZDA, kjer so bili med zmagovalci, vendar je sedaj prišlo do parih sprememb in komaj čaka, da vidi, kako bo vse skupaj izgledalo. Sam sem bil presenečen, da v Sloveniji obstaja 3D printanje – resnično nisem vedel tega. Ko je povedal, da ga čaka programiranje zgornjega nivoja v naslednjih tednih, ko bo narejen spodnji nivo programske opreme, mu nisem niti najmanj zavidal. Ampak Marko to jemlje kot izziv. Ko sem izvedel, da bodo uporabljali zigbee protokol, sem lahko celo malce pametoval, ker sem zadevo v nekem času precej dobro poznal. Glede na to, da imajo v prednaročilu prodanih že veliko senzorjev in da se roki vedno bolj bližajo, je tudi njihov čas omejen.

Odpravila sva se do Citroena DS4, nad katerim je bil Marko pozitivno presenečen. Avto je bil parkiran v senci in prijetno ohlajen. Ker je navdušen nad tehnologijo, mu je bil všeč “komandni pult” s precej opcijami. In med vožnjo sva ugotavljala stvari, ki jih je do sedaj večina sovoznikov v akciji ugotovila. Citroen se je precej spremenil. In Citroen je spremenil avtomobilski svet. Ker se Marko precej dobro spozna tudi na avtomobile, mi je bila všeč debata o tem, kaj vse se je spremenilo zaradi Citroena, ko je delal pionirske korake in bil korak pred konkurencu. In če je pred leti veljalo, da so Ax, Bx, Zx vozila, ki imajo mehko podvozje, je sedaj povsem drugače. Priznal je, da je že parkrat se spogledoval z linijo DS in ravno zato me je prosil, da ga peljem krog, da v živo vidi, kako se vozilo obnaša. Ko sem mu omenil, da dobim naslednji teden DS5, se je takoj spomnil, da bo šel pogledat 3D print njihovih kockic in bi lahko združila prijetno s koristnim.

Mogoče pa res, če ne bo gužve in vsega ostalega. Marko je odšel na predavanje SID banke, jaz pa sem imel še en “zmenek” s človekom iz startup sveta, ki ima prav tako že precej let kilometrine.

marko_mrdjenovic_dsdriver2

marko_mrdjenovic_dsdriver1