V teh dneh, ko je zunaj vroče in ko se vsedeš v avto se ti roke prilepijo na volan, bi se moral vsak od nas zahvaliti dotični osebi. Če se še vedno sprašuješ kdo je Willis Haviland Carrier, potem je odgovor zelo preprost. On je leta 1902 izumil  napravo, brez katere bi bilo življenje v teh dneh neznosno.

Pod število 808897 se skriva njegov patent – Apparatus for Treating Air, oz. klima. In brez te pogruntavščine bi bila naša življenja precej bolj mokra in vroča.

Še par let nazaj, se mi je zdela uporaba klime v avtu povsem nesmiselna. Namreč veliko lažje mi je bilo premagovati vročino, kot pa uporabljati klimo. Ampak človek se stara in spreminja navade. V zadnjem času si življenja brez klime sploh več ne predstavljam. Klima je prisotna povsod, razen doma, kjer so precej nižje temperature, kot so v Ljubljani in posledično so tudi noči povsem normalne.

Ah ja, življenje brez klime bi bilo precej čudno življenje. Si predstavljate, da stojite na avtocesti 2 uri, ko je zunaj 39 stopinj? Ali pa da imate podstrešno stanovanje in notri 28 stopinj zvečer?

Citroen DS5 - hybrid4

Citroen DS5 – hybrid4

2 Responses to Hvala, Willis Haviland Carrier, za klimatsko napravo!

 1. Janč pravi:

  Lahko se zahvačiš še Fordu.
  Ker brez njega bi imel zgolj klimatsko napravo, avta pa ne.
  Pa čeprav je bil simpatizer naci Nemčije.

 2. JJ pravi:

  Lahko se zahvališ J.
  Brez njega bi še vedno živel v Jugoslaviji in se vozij z Jugotom.
  Pa čeprav je simpatizer naci Nemačke.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.