Vsako leto, med poletjem, se ponovi dobro znana zgodba, ki nam jo plasirajo naši mediji. Namesto da bi o Hrvaški, ki je ravnokar vstopila v EU in si bo z nami delila usodo, poročali korektno, smo vsako leto znova priča zgodbam o dramah, ki se dogajajo pri njih. Verjetno ste tudi že vi opazili prispevke, ki ne opisujejo njihovih lepot, ampak predvsem nesreče, umore, požare, kraje, utopitve,.. Predvsem nas naj bi te zgodbe od obiska Hrvaške – vsaj tako si jaz predstavljam njihovo poročanje!

Da vse skupaj malce bolj ilustriram in da bo vse skupaj bolj plastično – dva naslova iz najbolj obiskanega spletnega portala v Sloveniji, ki nas opominjata na to, da na Hrvaško obalo pa res ne smemo iti na dopust:

  • Morski psi na Jadranu
  • Črne vdove na Hrvaškem povzročile paniko
  • Potapljač o srečanju z morskim psom pri Krku: Zrla sva si iz oči v oči

Vzorec je jasen. Poročanje o Hrvaški, v času dopustov, je pač zanimivo in privablja bralce in gledalce. Ali je resnično to poročanje, sploh ni pomembno – zgodba se zapelje tako, da je zanimiva, čeprav je za “lase privlečena”.  In ko mine poletje, zmanjka tudi takšnih zgodb iz Hrvaške

Obstaja ena izmed možnih razlag to, da se v Sloveniji med poletjem ne dogaja ničesar, kar bi polnilo novice, oz. kar bi bilo zanimivo za ciljno publiko, ki spremlja informacije preko teh kanalov.  Sam ne verjamem v to.

Veliko bližja mi je zgodba o umetnem ustvarjanju strahu, ki pride vedno prav in predvsem dviguje oglede na spletnih mestih, kot tudi prikuje gledalce pred “male” ekrane.

Zakaj? Ker ljudje očitno uživajo, ko vidijo, da gre nekomu slabše, kot njih samim, oz. če sodim po komentarjih pod članki na spletu, potem sem prepričan, da Slovenci nikoli ne gredo na Hrvaško na morje! Namreč komentarji pod takšnimi članki so takšni, da se marsikdaj vprašam v kakšni državi živim. In ja, umetno ustvarjanje panike in strahu je precej zanimiv fenomen, predvsem pa medijem pride zelo prav v času “kislih kumaric”, ko se ljudi ne da posiljevati s politiko, ko ni ropov, ali pa kakšnih drugih zanimivih dogodkov.

Aha, kje je torej teorija zarote? V bistvu je ni, ker naši mediji niso dovolj “prodorni”, da bi preprečili selitev Slovencev čez mejo v času poletja – oz. če bi bil to njihov namen, ga definitivno ne bi nikoli dosegli. Po drugi strani pa razumem, da je nekaterim medijem res tako pomembno, kaj se dogaja v državah bivše Jugoslavije – smešno je le to, da so tudi v Italiji, Grčiji, Španiji, Portugalskem umori, požari, nesreče, vendar o tem ne slišim nobene informacije v dnevno informacijskih oddajah? Le zakaj, bi se človek vprašal?

igrane pozar fotografije 12