Krvodajalec sem – si tudi ti?

Leta 2007, ko so bili blogi v vzponu, smo imeli prvo blogersko krvodajalsko akcijo. Kasneje smo imeli še večkrat takšne akcije in udeležba je bila kar presenetljivo visoka. Zadnje čase, ko je čedalje manj blogerjev in se internetna krajina spreminja, smo se odločili, da poskusimo narediti #bloodmeet akcijo na Twitterju. Na žalost smo včeraj na odvzem krvi prišli samo trije: @komunalc in @maticslapsak.  Vendar smo opravili svojo dolžnost in dali 0,45 litra krvi za tiste, ki jo potrebujejo! Čez tri mesece ponovimo vajo – upam, da v večjem številu.

Pogled na to, kako je izgledalo zabadanje igle v mojo žilo – ne priporočam ljudem, ki imajo bolj občutljive želodce!

Par nasvetov bodočim krvodajalcem

  • Na kaj moram paziti, preden grem na odvzem krvi?

Na odvzem krvi pridite spočiti. Popijte dovolj tekočine in pojejte nemasten obrok hrane, npr. kruh z marmelado, čaj, sok ali kavo.

  • Postanite krvodajalec v petih korakih

Za odvzem krvi morate izpolnjevati osnovne pogoje za krvodajalca. Krvodajalec ste lahko, če ste zdravi, stari od 18 do 65 let in tehtate najmanj 50 kilogramov. Ženske lahko dajejo kri vsake 4 mesece, moški vsake 3 mesece.

  • Kaj morate vedeti pred dajanjem krvi?

Osebe, ki so okužene z virusom HIV in bolehajo za aidsom in hepatitisom, ali osebe s prisotnim tveganjem za prenos Creutzfeldt-Jakobove bolezni ne smejo dajati krvi.

  • Ali krvodajalcem pripada prosti dan in kako ga uveljaviti?

Zakon o delovnih razmerjih, ki je pričel veljati januarja 2003, določa, “da ima delavec pravico do odsotnosti z dela zaradi darovanja krvi na dan, ko prostovoljno daruje kri. V tem primeru izplača delodajalec nadomestilo za plačo delavcu v breme zdravstvenega zavarovanja” (169. člen zakona).

  • Želim darovati kri – kje, kdaj in kako?

Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino
Šlajmerjeva 6, 1000 Ljubljana, Tel.: (01) 543 81 00
Vsak delovni dan: 7.00-15.00
Sreda: 7.00-17.00

krvodajalec