Zadnje tedne, ko je povečan promet proti morju, ne mine dan, ko ne bi po radiu slišal obvestila, da se je na CP Log zgodila nesreča. Posledično nastajajo zastoji in ljudje pizdijo, ko čakajo v kolonah, na 35+ stopinjah, pol ure in več. Če slučajno mine dan, ko se ne zgodi nesreča na CP Log, potem se zgodi nesreča pred izvozom za Logatec, kjer promet poteka po treh pasovih in le to zmede tovornjake, ki se sesuvajo med seboj.

Ali sem že 0menil, da se to dogaja ravno v času sezone? Ko nastajajo zastoji do Ljubljane? In ko ni alternativne ceste, po kateri bi se dalo peljati. Dejstvo je, da imajo skoraj vsa vozila klimo – vendar obstajajo tudi vozila, ki je nimajo. Nekako si ne predstavljam, kako je, če imaš otroka, čakati v takšni koloni. Ampak to sploh ni problem, kot je problem v tem, da se dogaja v okoli CP Log zelo zelo veliko nesreč! Kmalu bomo to območje lahko imenovali Bermudski trikotnik. In namesto da bi ljudje, ki se peljejo mimo, se normalno uvrščali – zadrga, v promet, si vzamejo svoj čas, da naredijo najboljše fotografije in videoposnetke, ki jih potem lahko pošiljajo online medijem, ki so povsem srečni in zadovoljni, da lahko objavijo posnetke. Seveda je nagrada za fotografa ta, da ga podpišejo in se potem lahko pohvali, da je bil omenjen na 24ur, ali pa na Žurnalu24.

Ker sem sam že parkrat naletel na takšno nesrečo in tudi posnel dogajanje – vendar med vožnjo, brez ustavljanja, sem tudi že parkrat dobil vprašanje, če lahko moje posnetke uporabijo. Če bi taisti novinarji, ki sprašujejo takšne stvari prebrali moj drobni tisk, bi lahko celo razumeli, pod kakšno licenco je vsebina, ki jo objavljam, dostopna. In bi bilo vse skupaj precej bolj preprosto.

Ampak nazaj k CP Log, kjer se dogajajo prometne nesreče, ki povzročajo pizdenje voznikov in živčnost, ki eskalira v nesrečah, ki se dogajajo kasneje. Zakaj DARS, ki je med drugim najbolj zadolženo podjetje pri nas, ne postavi na cesto znakov, ki bi dejansko opozarjali voznike na to, kaj se dogaja na cesti – velikokrat se mi je že zgodilo, da je bilo obvestilo na radiju, vendar veliki “semaforji” na avtocestah še vedno niso opozarjali na nesreče, ali zastoje.

Zakaj DARS ne razširi cestninskih postaj – sploh prostor, kjer se tovornjaki priključujejo po plačilu cestnine? Tam vedno znova nastane gužva, ker tovornjakarji izsiljujejo, vozniki pa dejansko niti ne vedo, kaj morajo početi, oz. ali se morajo umakniti. Če bi tam postavili znak za zadrgo, predvsem pa bi bilo bolj striktni pri nekaterih voznikih osebnih vozil, ki pridrvijo izven “cestninske postaje” s preko 150 km/h in pričakujejo, da se jim bodo vsi umaknili, bi naredili že precej veliko. Da tega, da se ne bi vsi postavili na prehitevalni pas in po njem vozili ves čas, niti ne omenjam.

Če se prav spomnim vožnje po avtocesti v času plačevanja cestnin, so tam nastajali zastoji pred cestninskimi postajami, vendar je bilo precej manj nesreč na naših cestah, kot je tega v zadnjem času. Cestninske postaje so bile limiter, ki je omogoča dejansko dokaj normalno vožnjo po avtocesti, saj je bila prepustnost povsem drugačna, kot je sedaj. In ne, nisem za to, da se nazaj uvede cestnina, ker mi je tako povsem ok, ampak sem pa zato, da se začne razmišljati o tem, da se bo moralo na naših cestah nekaj spremeniti, če ne bomo želeli biti zgolj in samo tranzitna država, ki od turistov pobere zgolj cestnino in davek od prodanega bencina, cigaret in alkohola.

Ampak o tem bomo razmišljali šele v času, ko nam bo voda tekla globoko v grlo.. Wait.. Saj to nam že sedaj. In namesto da izkoristimo 50.000 vozil, ki gredo vsak dan čez Slovenijo (ugibam to številko!!), jih mi preprosto pustimo, da gredo mimo nas. Na lepše, na Hrvaško obalo, kjer zapravijo veliko več, kot pri nas. No ja, se zgodi, kajne!

nesreca pred izvozom logatec – zastoji 19.7.

vozniki se ob nesreci pravilno pomikajo in dajo prednost resevalcem – rispekt