Apartmaji na Hrvaškem

Poletje, čas dopustov. Čas, ko se Slovenci odpravijo preko meje na Hrvaško na zaslužen dopust. In čas, ko je iskanje najbolj ugodnih cen hotelov, apartmajev, sobic in vsega ostalega v polnem zagonu. Tokrat bom preskočil cene hotelov in njihovo ponudbo, saj morajo hotelirji v parih mesecih zaslužiti za celo sezono in temu primerne so tudi cene hotelskih namestitev v sezoni – vendar na srečo še vedno obstajajo dovolj premožni ljudje, ki pridejo na dopust iz tujine in jim ni problem plačati precej višji znesek kot pa za dopust v Egiptu, Grčiji, s prevozom in v hotelu s 5*. Vendar je to druga zgodba!

Najem apartmaja na Hrvaški obali je ena izmed boljših variant, ki je dokaj dostopna Slovencem. No, vsaj tako izgleda vse skupaj na prvi pogled, ko prideš na spletna mesta, ki so namenjena oddajanju apartmajev in kjer dobiš informacije o cenah in namestitvah. Tam se začne vse skupaj in ponavadi tudi konča – brez vplačila aranžmaja. Zakaj me motijo spletna mesta, ki so namenjena oddajanju apartmajev na Hrvaškem?

 • več ali manj so si vsa spletna mesta podobna – imajo iskanje po regijah, lokacijah, cenah, oddaljenosti od morja, po ceni
 • večina oglasov je na vseh spletnih mestih, ki so namenjena oddajanju apartmajev, kar je povsem razumljivo
 • cena, ki jo vidiš na vstopni strani, ni nikoli cena, ki jo dobiš, ko se odločiš za apartma – objavljene so najnižje cene, za predsezono, dočim za sezono so precej precej višje in hitro postanejo nedostopne
 • fotografije apartmajev so milo rečeno obupne – skoraj v večini primerov ni niti najmanjše predstave kakšen je apartma v resnici, predvsem pa ni nikjer fotografij kakšen je pogled iz terase, ali balkona in kakšna je najbližja plaža, če je apartma od nje oddalje 50 metrov
 • apartmaji so v večini primerov ostanki iz nekega polpreteklega obdobja, vsaj sodeč po fotografija, ki jih lahko vidim – stari tepihi, križi na stenah, predvsem pa postelje, ki si zaslužijo svoj prostor v zgodovinskih muzejih
 • zelo malo apartmajev ima napisano, da imajo dostop do interneta, čeprav je to za marsikoga najpomembnejša stvar, ki si jo želim v apartmaju
 • zelo malo apartmajev ima napisano, da so primerni za majhne otroke – da je blizu plaža, da so igrala in podobno
 • cene apartmajev v sezoni so hudičevo visoke – odvisno od števila oseb, ampak za dve osebi je težko najti apartma pod 60 eurov, da je kolikor toliko soliden in da nudi celo nekaj udobja in da to ni kilometer, ali celo več od obale
 • večina kontaktov je samo elektronski naslov – namesto da bi ljudje pustili svojo telefonsko številko, kajti na maile ne odgovarjajo ravno najbolj promptno. Izkušnja par let nazaj je bila dokaj zanimiva. Preden sem šel na dopust, sem poslal elektronsko sporočilo z vprašanji in ko sem se vrnil domov, sem po parih dneh dobil njihov odgovor. Turizem smo ljudje, kajne?
 • večina portalov nima možnosti komentiranja, kar bi precej pripomoglo k kvaliteti in objektivnosti pogled na posamezen apartma. Na žalost še vedno bolj zaupam ljudem, ki so bili že v apartmaju, kot pa samim lastnikom, ki o tem govorijo v superlativih

Zaradi zgornjih razlogov se ponavadi izogibam iskanju apartmajev preko spleta, ampak si dovolim, da se “napokam” v avto in se odpeljem in ko zagledam lokacijo, ki mi je všeč, v njeni bližini potem poiščem tudi hišo, kjer oddajajo apartmaje in povsem prijazno zbarantam za ceno. In cene so v takšnih primerih tudi do polovice nižje, kot pa preko spletnih mest, kjer še oni poberejo provizijo, prav tako pa država dobi svoj davek.

Obstaja tudi slabost takšnega iskanja apartmaja – namreč lahko se ti zgodi, da ga ne najdeš. Ampak v zadnjih parih letih, ko se je situacija s turizmom povsem spremenila na Hrvaškem in so njihove kapacitete na pol prazne, se ti kaj takšnega ne more zgoditi.

In ja, veliko lepše je, če vidiš hišo, če vidiš obalo in če vidiš apartma in greš za 14 dni v njega, kot pa če preko fotografij ocenjuješ lokacijo in potem, ko prideš na lokacijo si povsem razočaran.

Sicer pa par portalov, po katerih sem iskal apartmaje na Hrvaškem in so bili inspiracija za tale zapis:

p.s.: če ima kdo kakšen dober link za najem apartmaja, naj ga zapiše v komentarju. Hvala!

Postira - Before the rain photos 01

 1. Tukaj imajo bolj izbrano ponudbo: http://www.biseri-jadrana.si/.

  Odličen apartma, preiskušen, ki ga toplo priporočam je tudi tale: . Je pa cena v sezoni ornk zasoljena, za prvomajske počitnice ali izven sezone je pa fantastičen, dosegljiv in ni toliko zaseden.

  1. jeap.. biseri so edini sajt, kjer najdes tocne podatke.. ampak so pa cene tudi.. hudicevo visoke..

   nekoc, ko bom velik.. bom bom :)

   hvala!

 2. “se “napokam” v avto in se odpeljem in ko zagledam lokacijo, ki mi je všeč, v njeni bližini potem poiščem tudi hišo, kjer oddajajo”

  ;) se strinjam – mi tudi takole. Samo 1x na ena ženska ni hotla vzet ker smo imeli 3 mesce starga drugega otroka… kao da bo jokal in da bomo plenice okrog hiše puščal :)

 3. Ja, cene so.

  Drugače pa sem na Hrvaškem našla kar nekaj biserčkov kar na booking.com. Predvsem gledam razmerje price/performance in do sedaj je bilo še vedno super.

 4. Najboljše izkušnje imamo z http://www.holidaylettings.co.uk/croatia/, res da je tuja agencija in da se pobere provizija, amapk imajo izredno dobre opise, slike, celo komentarje in relativno hitro odgovarjajo na sporočila. Najboljša zadeva pa je ta, da če se kar koli zgodi z tvojim bookingom (se vmes proda, propade, …) vedno pomagajo poiskati novo nastavitev, ki je enaka ali boljša izbrani za enako ceno.

  Zgodilo dvakrat zapored, prvo leto so nas, ker je bila vila nepričakovano prosta nadgradili iz apartmaja v vilo z lastnim vrtom, ki je bila 2.5x dražja od apartmaja. Lasnko leto pa se je manjši kompleks z apartmaji, kjer smo imeli booking prodal in so nam tako v bližini poiskali zopet 2x dražjo novo vilo z bazenom.

  Servisiranje na lokaciji pa je vedno top. Namreč posrednik, ki prinaša veliko prometa/denarja ima večjo moč, kot pa enkratni uporabnik in tako veliko lažje dosega dobre pogoje, kot pa če se tega lotimo sami.

 5. Hi all, here I make my small contribution and I recommend good places to stay in Barcelona on vacation. Greetings!

 6. Zdravo vsi. Spletna stran, ki sem jo uporabila to poletje za iskanje privatne namestitve v Novalji, je bila http://www.apartmaji-hrvaska.si Uporabniku prijazno iskanje in trdno število stanovanj po vsej Hrvaški. Upam, da je to pomagalo. Matjaž

Komentarji so zaprti.