Sam še nisem poskusil piva, torej bo moje pisanje baziralo zgolj na opazovanju pivcev piva in pogovoru z njimi. Ideja, o kateri razmišljam že vrsto let, je posledica pogovora z lastnikom podjetja Jones Soda (Peter Van Stalk), ki sem ga spoznal pred mnogimi leti na svojem prvem SOF-u. Njegov koncept, ki ga je uvedel več kot deset let nazaj se je odlično prijel in je bil predhodnik točno tega, kar si sedaj vsi želim – personaliziranih stvari, ob katerih dobimo občutek, da so namenjene zgolj in samo nam.

Na žalost je situacija pri nas takšna, da ni dovolj da pivovarne vsake toliko časa na trg plasirajo novo vrsto piva (oz. bolje rečeno napitek, ki ima nekakšno dodatno aromo) in za promocijo potrošijo gore denarja. Kot tudi ni dovolj, da so pivovarne sponzor vsega mogočega. Namreč v zadnjem času se dogaja to, da se vsak dan novi ljudje odločajo, da bodo sami doma varili pivo. In v Sloveniji je nastalo kar nekaj odličnih majhnih pivovarn – Bevog, Human Fish, HajdyPride… Ki sicer še ne bodo mogle konkurirati Pivovarni Laško, ali Union, vendar suma sumarum, ko je na trgu še kup ostalih pivovarn, se bo njihov tržni delež samo zmanjševal.

V zadnjem času sem opazil, da je cel kup aktivnosti pri Unionu (ali pri Laškem??) povezanih s košarko. Da se odzivajo na te stvari in poskušajo s tem, da uporabniki pošiljajo SMS-e jih nagrajevati z zanimivimi nagradami. Ok. Slovenci smo narod, ki ima rad nagradne igre – sodeč po Facebooku, vendar dvomim, da je kdorkoli od mojih prijateljev, ki spijejo precej piva, dejansko naredil to in poslal SMS. Pa je akcija povsem simpatična, ampak ne dovolj intrigantna. Ampak ne bom pametoval o tem, ker ne poznam strategije zadaj, kot tudi nimam dovolj informacij o celotnem projektu.

Na podlagi situacije, ki je v Sloveniji, predvsem pa tudi na podlagi ideje, ki jo je Coca Cola predstavila pred parimi meseci (personalizirana imena na plastenkah in pločevinkah), sem se odločil, da spišem svojo idejo, ki se “tensta” v mojih glavi že več kot pet let!

  • Sem pivoljubec in želim personalizirano pivo!

Kaj pomeni personalizirano pivo? Ideja je preprosta in vsak pivoljubec je verjetno v življenju že pomislil, da bi bil srečen in zadovoljen, da bi lahko pil svoje omiljeno pivo s svojo sliko, svojim imenom in priimkom, ali pa svojim logotipom! Se motim?

Predstavljajte si, da ima vaš “fotr” 60. rojstni dan in mu prinesete “six pack” piv z njegovim imenom in po možnosti z njegovo fotografijo. Piv ne bo popil, ampak jih bo čuval, kot znajo ljudje čuvati stvari, ki so jim drage in ljubke.

  • Kje je korist za pivovarno?

Je to vprašanje smiselno? V časih, kot so sedaj, ko vsak poskuša pridobiti novo stranko, ali pa novega pivoljubca, je vsaka ideja boljša, kot pa da je ni. In korist za pivovarno je ravno v tem, da se z ljudmi povežejo – saj veste, slogan Uniona – povezani s strastjo. Kaj pomaga slogan, če podjetje ne deluje po tem principu, če se postavlja vertikalno nad potrošnika, namesto, da bi se horizontalno s potrošnikom.

  • Zakaj bi si pivovarna želela česa takšnega, saj se s tem ubije brand?

Pivovarna že sedaj porabi pol “piksne” za to, da oglašuje nagradno igro, ki je trenutno v igri. Posledično bi bila prva stran “piksne” brandirana, vendar z dodatkom personalizacije – prej omenjenimi imeni, slikami, ali pa drugačnimi motivi.

  • Kje je pa “engagement” in ostali “buzzwordi”?

Idejo imam precej dobro razdelano, vendar je stvar odločitve – spletno mesto, kjer lahko uporabnik naredi svoj design in potem dobi “six pack” na dom, ali pa v izbrani trgovini. Vendar veliko večji “engagement” se da dobiti s tem, da se naredi še nagradna igra, kjer pa ljudje glasujejo za najboljše dizajne, ki pa lahko v končni fazi postanejo tudi “mesečni” zmagovalci, oblikovalec pa je nagrajen s količino piva, ki je sorazmerna z njegovo težo.

  • Pojma nimaš o pivu, pa poskušaš pametovati starim mačkom o tem?

Če bi pametoval o pivu, potem bi predlagal sledeče – zakaj ne bi ljudje “ustvarjali” in predlagali nove okuse “napitkov iz hmelja”. Zakaj se tudi tukaj ne bi uporabil crowdsourcing in se izbralo nekaj, kar bi si uporabniki res želeli? Verjetno se pred plasiranjem novega proizvoda na trg delajo fokusne raziskave, vendar dvomim, da te zadanejo v “nulo” to, kar si potrošniki želimo? Malt z okusom breskve je recimo en tak primer, ki ga ne razumem.

  • Ti sanjaš o projektih, pa veš, da so s tem povezani hudičevo veliki stroški?

Vem in verjamem. Vsaka stvar je povezana s stroški, z infrastrukturo, kot tudi s samim transportom. Vendar vedno se najdejo rešitve, ki so ugodne in ki se jih da s sorazmeno majhnimi stroški vplesti v proces. Priznam, procesa proizvodnje v pivovarni ne poznam, vendar dvomim, da je tako zakomplicirano vse skupaj? – če se motim, naj me tukaj nekdo popravi!

  • Zakaj pa ne bi potem personalizirano pivo prodajali tudi v lokalih?

O tem govorim! Si predstavljaš, da bi lahko v svojem najljubšem lokalu, kjer si postal že inventar, spil pivo, ki ima njegov logotip? Definitivno je obiskovanje istih “oštarij” v Sloveniji tradicija, ki so ji ljudje zvesti. In pogled na steklenico Laškega z imenom “omiljenega” lokala je nekaj drugega, kot pa zgolj Laško pivo.

  • Pa si že poskusil svojo idejo prodati pivovarni, ali zgolj in samo pametuješ?

Da bi takšno idejo “poskusil” prodati, bi potreboval veliko več raziskav, kot pa sem jih sam sposoben in pripravljen narediti. Verjamem, da tole ni ideja, ki bi bila unikatna. Verjetno nas je že veliko pomislilo ravno na to, vendar do realizacije še ni prišlo. Mogoče pa bo. Nekoč, nekje. Ideja je potrebovala svoje mesto na “papirju” in če jo pivovarna želi izkoristiti, imam še cel kup dodatnih idej znotraj te.

Vendar je pogled na morje, ki me vabi preveč prijeten, da bi še dlje pisal o pivu, ki ga sploh ne pijem. Bi pa prosil za pomisleke, oz. da raztrgate to mojo idejo, ker le tako se lahko moji miselni procesi izboljšajo in dobim boljše ideje.

greg-minnaar-photo