Še nisi na Facebooku? To je skoraj isto, kot da ne bi obstajal – sem zapisal leta 2007, ko sem se prijavil na Facebook in bil bolj kot ne sam. Nisem točno vedel čemu služi in kaj naj počnem, predvsem pa je bil Facebook takrat povsem nekaj drugega kot je Facebook sedaj. Jaz ga sicer še vedno jemljem, tako kot sem ga na začetku, kot “imenik” ljudi, ki jih poznam, pa vendar jih nimam shranjenih v svojem iPhonetu. In če bi jih nekoč potreboval, jih lahko kontaktiram preko tega kanala. Jeap, zame je Facebook samo eden izmed komunikacijsih kanalov.

To, da so nekateri naredili cel biznis iz spamanja po Facebooku je njihova stvar, kot je tudi stvar podjetij, ki celotno strategijo komunikacije gradijo na prisotnosti na Facebooku in komuniciranju s svojimi potrošniki – Martin Weigel iz Weiden+Kennedey je na Golden Drumu povedal par zanimivih informacij o tej temi. vendar ni nikogar ravno presunilo in bi zaradi izmerjih podatkov spremenil svojo strategijo. Podjetja Facebook še vedno uporabljajo za “prodajo” in sedaj, ko je poletje, ko so ljudje na dopustih tarnajo nad slabo prodajo. Vendar tale zapis ne bo šel v to smer, kajti o tem sem pisal v zapisu – Facebook ni sveti gral in ne bo rešil vašega podjetja.

Zadnje čase na Facebooku opažam nov fenomen – ali pa ga samo prej nisem, ker ni bilo poletje in ni bilo takšnih fotografij. Obstaja kar nekaj deklic, ki skoraj dnevno objavljajo svoje fotografije v različnih pozah, na različnih krajih, v različnih oblačilh (škoda, kajne!) z duck faceom, s prsti v znaku “victory”, kot to počne Iris Mulej..

Ali pa nekatera dekleta dnevno menjujejo svojo profilno fotografijo in potem dobijo cel kup “lajkov” od svojih skritih oboževalcev. V bistvu sem fasciniran nad tem in se mi zastavlja par vprašanj:

 • ali se s tem, da objavljajo svoje fotografije, počutijo dekleta bolj samozavestno?
 • ali dekleta potrebujejo potrditev, ki se pokaže v številu “lajkov”?
 • kako moški na drugi strani gledajo na dekleta, ki vsakodnevno objavijo novo “izzivalno” fotografijo in zraven dopišejo še kakšen veleumni citat, ki so ga našle nekje na spletu?
 • je to iskanje pozornosti, ali zgolj zabava in draženje moških?

Jeap, sam ne poznam odgovorov in če mi bo kdorkoli odprl oči in mi jih podal, mu bom večno hvaležen. Če bi kakšna deklica, ki to počne, povedala, bi bil še celo bolj zadovoljen, ker bi dobil razlago iz prve roke in bi lahko ugotovil, da v bistvu za tem početjem ni nobene filozofije, ampak zgolj objavljanje svojih fotografij na Facebooku – kot nekateri počnejo z objavljanjem fotografij svojih otrok, drugi pa z objavljanjem fotografij krajev, kjer se v nekem trenutku nahajamo..

Da ne bo pomote – sam nimam nič proti, če dekleta objavljajo svoje fotografije na Faceboku – itak tako malo časa preživim tam, da mi je vseeno. Me pa jezi nekaj drugega – zakaj dekleta ne objavljajo fotografij, kjer bi prikazale več svojih “atributov”, ki bi bili manj skriti za plastmi oblačil. Aja, Facebook tega ne dovoljuje!

p.s.: fotografij ne bo, saj se bodo nekatare deklice same našle v tem zapisu. Upam! In bodo podale odgovor!

facebook_boo

 

15 Responses to Fenomen objavljanja lastnih fotografij na Facebooku

 1. Kaja pravi:

  Nekaj odgovorov na zastavljena vprašanja lahko dobiš iz internet debate med N’tokom in Bagolo.

 2. Kaja pravi:

  PS: verjetno si ta post objavil tudi na FB, tako da imaš osebno izkušnjo Zakaj objavljaš na FB; ti pač tole, nekdo drug pa kaj svojega, na koncu pa vsi z istim namenom, ali se motim?

 3. Dragan pravi:

  Italijanke so ob teh vprašanjih manj zadržane in brez težav odgovorijo na vse z “DA”. Sej so u bistvu precej retorična.. mogoče bi bilo bolj zanimivo pisati o tem kar se zgodi ob dolgotrajnem izvajanju takih objav, ker dejansko obstaja “odvisnost od lajkov”… kot nek reality sindrom,..

  Ravno pred kratkim sem si pogledal prispevek na to temo – zelo zanimiv (za ITA govoreče): http://www.video.mediaset.it/video/iene/puntata/383826/lucci-foto-di-ragazze-su-facebook.html

 4. Tomaz. pravi:

  V najstniškem svetu poznajo izraz “fejmič”. Fejmič je tisti, ki v najkrajšem času dobi največ lajkov na svoj post. In moja najstniška sorodnica ni nič drugačna. Tako kot si opisal: izbočene ustnice, neskončko fotk z iPhoni v ogledalu, poza, pete, šmikna in miljon lajkov. Zakaj to počne – je rekla, da neve, da vsi to počnejo. In da se jim zdi to kul. Pa ne samo punce, tudi fantje! Na enak način, bolj kot so “podobni” Bieberju, več lajkov in več srčkov pod commenti.
  To je pač njihov svet, najstniški. Tudi mi smo verjetno imeli kakšne svoje fore.

  Bolj pa bodejo v oči ženske 30+ z istimi forami.

  Drugače je pa meni večji fenomen slikanje (in objavljanje) stopal. Moj wall je poln fotografij stopal. Nožnih prstov. V vodi, v luftu, v japankah, skratka povsod same noge. Vsak dan, že celo poletje. Pozimi pa pač v čevljih. Kaj pa je s temi nogami?? Mogoče, ko si enkrat dovolj “zrel”, da preideš fazo izbočenih ust, potem padeš v fazo stopal…

 5. One pravi:

  Ker je lajf itak beden in je en sam safr, ga je treba popestrit in to lahko narediš samo tako, da se preseliš v lasten mehurček, v katerem si obdan z ljudmi, ki te imajo radi in te poveličujejo (tako kot tudi ti njih), seveda pa tudi greš povsod kjer se je kul pojaviti. Vse te kave in sladoledne kupe in pohajkovanja in žuri… verjamem da polovico časa trajanja “izleta” porabijo za nastanek popolne fotke, pred tem itak dve uri traja lepotičenje, pa prevoz in vse… V bistvu pa nekje globoko za tem stojijo le osamljene duše, ki želijo družbo, pohvalo, potrditev in seveda sto lajkov na fejsbuku. In tako mine čas, dan za dnem, na koncu poletja pa spet vsi mislijo, da so zapravili poletje. Osebe, ki se pojavljajo na fotkah pa v resnici niso pravi prijatelji ampak v enaki meri zdolgočaseni vrstniki, kateri naslednje poletje ne bodo več aktualni, da bi na fotkah stali zraven tistega, ki je te objavil… :)

  (da se razumemo, moja profilka na FB je stara več kot eno leto, sem pač samo sociologinja, ki na nek način enako kot ti poskuša dojeti kakšen fenomen je to in pač… tole je nekako moj zaključek) :D

 6. Anonimno pravi:

  Od kje ta fascinacija nad Boo-jem? Objavljaš ga tudi v tistih zapisih o facebooku, ki nimajo povezave z njim.

 7. Anonimno pravi:

  Ene pi*ke imajo facebook za attention whorism, druge pa blogajo. I see no difference.

  • had pravi:

   verjamem.. nekateri pa pac imajo obcutek, da morajo komentirati vsako stvar

   • Kaja Rot pravi:

    Morda pa se zgledujejo po tebi?

   • Anonimno pravi:

    Komentiram samo izstopajoče debilne. Večine objav, ki so samo zmerno debilne ne komentiram. Je pa res da v zadnjih parih letih število prvih narašča, predvidevam da zaradi kakšne krize pomanjkanje identitete ali nekega podzavestnega strahu pred staranjem – ne vem nekaj relativno fucked up, ki ponavadi doleti čustveno labilne papije, ki se bližajo srednjim letom.

    • had pravi:

     koliko denarja ti nakazem za tole diagnozo? in kam?

    • Janez N. pravi:

     Ni vse v denarju. Sicer pa glej tega itak nisi sposoben razumeti. Če pri 3x letih še nisi razčistil določenih pojmov, potem jih pač verjetno še nekaj časa ne boš. Najbolj moteče oz.. nekonsistentno je po eni strani filozofiranje o smislu življenja in preminulih osebah, etc.. po drugi strani pa plehko natolcevanje o nesrečah, prekrških, coca-coli, iris mulej whatever..

     Ok razumem da moraš vsak dan sproducirati nekaj za na blog, čeprav je čisto nefiltrirano govno, govno, ampak ko to postaviš ob bok objavam eksistencialnega tipa izpadeš (oz. se pokažeš v pravi luči) kot plehek bebec, nekako na nivoju 14-letne smrklje, ki posluša punk rock (life je suks, keš pa to pizdarija, zakwa ni mir pa to, šmekiji pa blagovne znamke so beda , po drugi strani pa vsak mesec zagon za barvanje las 20 eurov z znano blagovno znamko, ima bulerje Dr. Martens).

     Škoda besed.

     Če te zanima zakaj obiskujem ta blog ? Zato ker mi je zanimiv saj ni veliko 3x letnih moških, ki majo neurejeno podstrešje v smislu želja / smisla življenja, in obenem o tem še pišejo.

 8. Kaja Rot pravi:

  Janez N., zadel si bistvo. Iz povsem enakih razlogov tudi jaz berem ta blog.

 9. TATATA pravi:

  Čezdalje bolj vidim, da tista dekleta, ki stalno objavljajo po facebooku nimajo fanta, se same slikarijo brez prijateljic. So samozavestne kao, da so najlepše, a ko jih vidiš na ulic pa te kap.

  DOL S FACEBOOKA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.