Še nisi na Facebooku? To je skoraj isto, kot da ne bi obstajal – sem zapisal leta 2007, ko sem se prijavil na Facebook in bil bolj kot ne sam. Nisem točno vedel čemu služi in kaj naj počnem, predvsem pa je bil Facebook takrat povsem nekaj drugega kot je Facebook sedaj. Jaz ga sicer še vedno jemljem, tako kot sem ga na začetku, kot “imenik” ljudi, ki jih poznam, pa vendar jih nimam shranjenih v svojem iPhonetu. In če bi jih nekoč potreboval, jih lahko kontaktiram preko tega kanala. Jeap, zame je Facebook samo eden izmed komunikacijsih kanalov.

To, da so nekateri naredili cel biznis iz spamanja po Facebooku je njihova stvar, kot je tudi stvar podjetij, ki celotno strategijo komunikacije gradijo na prisotnosti na Facebooku in komuniciranju s svojimi potrošniki – Martin Weigel iz Weiden+Kennedey je na Golden Drumu povedal par zanimivih informacij o tej temi. vendar ni nikogar ravno presunilo in bi zaradi izmerjih podatkov spremenil svojo strategijo. Podjetja Facebook še vedno uporabljajo za “prodajo” in sedaj, ko je poletje, ko so ljudje na dopustih tarnajo nad slabo prodajo. Vendar tale zapis ne bo šel v to smer, kajti o tem sem pisal v zapisu – Facebook ni sveti gral in ne bo rešil vašega podjetja.

Zadnje čase na Facebooku opažam nov fenomen – ali pa ga samo prej nisem, ker ni bilo poletje in ni bilo takšnih fotografij. Obstaja kar nekaj deklic, ki skoraj dnevno objavljajo svoje fotografije v različnih pozah, na različnih krajih, v različnih oblačilh (škoda, kajne!) z duck faceom, s prsti v znaku “victory”, kot to počne Iris Mulej..

Ali pa nekatera dekleta dnevno menjujejo svojo profilno fotografijo in potem dobijo cel kup “lajkov” od svojih skritih oboževalcev. V bistvu sem fasciniran nad tem in se mi zastavlja par vprašanj:

  • ali se s tem, da objavljajo svoje fotografije, počutijo dekleta bolj samozavestno?
  • ali dekleta potrebujejo potrditev, ki se pokaže v številu “lajkov”?
  • kako moški na drugi strani gledajo na dekleta, ki vsakodnevno objavijo novo “izzivalno” fotografijo in zraven dopišejo še kakšen veleumni citat, ki so ga našle nekje na spletu?
  • je to iskanje pozornosti, ali zgolj zabava in draženje moških?

Jeap, sam ne poznam odgovorov in če mi bo kdorkoli odprl oči in mi jih podal, mu bom večno hvaležen. Če bi kakšna deklica, ki to počne, povedala, bi bil še celo bolj zadovoljen, ker bi dobil razlago iz prve roke in bi lahko ugotovil, da v bistvu za tem početjem ni nobene filozofije, ampak zgolj objavljanje svojih fotografij na Facebooku – kot nekateri počnejo z objavljanjem fotografij svojih otrok, drugi pa z objavljanjem fotografij krajev, kjer se v nekem trenutku nahajamo..

Da ne bo pomote – sam nimam nič proti, če dekleta objavljajo svoje fotografije na Faceboku – itak tako malo časa preživim tam, da mi je vseeno. Me pa jezi nekaj drugega – zakaj dekleta ne objavljajo fotografij, kjer bi prikazale več svojih “atributov”, ki bi bili manj skriti za plastmi oblačil. Aja, Facebook tega ne dovoljuje!

p.s.: fotografij ne bo, saj se bodo nekatare deklice same našle v tem zapisu. Upam! In bodo podale odgovor!

facebook_boo