Lijepa naša – dopust na Hrvaškem

Hrvaška ima čudovito naravno danost – čisto morje, kilometre obale, neskončno otokov, sonce.. Idilično mesto za dopust in destinacija, kamor se odpravi “pol Evrope” poleti. Letošnja sezona za Hrvate ni najboljša, saj je po podatkih, ki so dostopni, v Hrvaško vstopilo skoraj 400.000 manj turistov kot v enakem obdobju lani.

Da je manj turistov je očitno že na prvi pogled – zvečer v mestih ni gužve, hoteli so prazni, restavracije samevajo (vsaj v Istri je bilo prejšnji teden tako). Turisti prihajajo v avtokampe, kjer so cene še dokaj normalne, saj so cene za hotele in apartmaje normalnim ljudem povsem nedostopne. Očitno se zavedajo, da njihova tržna niša traja natanko tri mesece in je v tem času potrebno zaslužiti za celo leto. Temu primerno dvignejo tudi cene in potem se sprašujejo, zakaj hudiča ni turistov.

Samo par primerov:

 • 7 nočitev za dve osebi v hotelu Lone v Rovinju (20.8. -27.8.) –  1,697,00 eurov (ja, zajtrk vključen!) (vir)
 • 7 nočitev za dve osebi v hotelu  Falkensteiner Hotel Therapia  v Crikvenici  (20.8. -27.8.) –  1.458,00 eurov (polpenzion!) (vir)

crikvenica

Cene nočitev v sami Istri so zelo odvisne od pogajanja. Cene apartmajev se začnejo pri nekje 50 – 120 eurov (govorim za dve osebi). Vendar ko greš “vržt oko” v apartma, ti je žal, da si storil to. Če bi bil star 20 let in bi mi bilo vseeno, kje bom spal, potem bi bila tudi do primerna odločitev. Ker sem malce bolj pikolovski, je vse skupaj precej čudno.

Dejstvo je, da smo bili vedno navajeni, da je Hrvaška poceni destinacija. Da so sobe, apartmaji, hoteli, hrana in pijača cenejši, kot pa so cene bolj eksotičnih destinacij. Namreč razlika je v sami ponudbi in storitvi, ki jo dobiš drugje (kot primer – v hotelu sobarica pozabi zamenjati brisače, ne da novih šamponov, prav tako pa je na mizi toliko prahu, da se lahko mirno podpišeš – ko jo drugi dan na to opozoriš, se dela, kot da je vse v redu). V zadnjem letu je Hrvaška postala precej dražja destinacija, kot so to #topshit destinacije v Egiptu, Turčiji, Grčiji – hotel 5* all inclusive, s prevozom stane v glavni sezoni manj kot 500 eurov. Seveda je temu primerna tudi ponudba vsega, kar sodi zraven.

Še vedno imam poleti najrajši Hrvaško in njihovo morje. Blizu je, čeprav samo za skok po službi v petek zvečer. Ker če bi želel prespati samo eno noč v hotelu, bi plačal več, kot pa bi dal za ene normalne počitnice. In te cene niso normalne. Dokler bodo svojim gostom ponujali samo naravne danosti, bo vsako leto manj turistov – na žalost je recesija udarila tudi Italijane in ostale, ki so romali čez poletje v Lijepu našu na dopust. In dokler bodo cene v gostilnah in lokalih takšne, da bodo Čehi, Romuni in Nemci s seboj pripeljali pivo in vodo za celih 14 dni dopusta, se vse skupaj ne bo nič spremenilo.

Če želijo narediti Hrvaško kot mondeno središče, potem se morajo zavedati, da bodo morali storiti še precej več, kot pa so naredili do sedaj. Da se bodo morali truditi. da spremenijo koncept – Hrvaško morje je poceni morje in dodati vsemu temu še ščepec soli – naravne danosti so super, vendar turisti želimo več.

Ne želim na sprehodu po starem delu obmorskih mest na “štantih” gledati robe iz Kitajske, šlap iz plastike in “helikopterčkov”, ki se svetijo v zraku. Seveda, lahko je problem samo v meni in moram spremeniti svojo navado in preskočiti Hrvaško poleti – ampak očitno se je za to odločilo še precej več ostalih turistov, ki so se odločili, da gredo na kakšno bolj eksotično destinacijo..

rovinj_9

rovinj_8

rovinj_3

rovinj_4

rovinj_11

 1. Popolnoma se strinjam s tabo, saj že dve leti ugotavljam isto. Turčija, 7 dni, 5* de luxe, all inclusive (s top ponudbo pijač in sladoledov, poln penzion izvrstne hrane), letalo, 4 osebe (2 odrasla, 2 otroka – eden mlajši od dveh let) – reci in piši nekaj čez 1.700 evrov! V obdobju, ko je bilo 30 stopinj in je imelo morje 24-25 stopinj (se pravi, najboljši del sezone).

 2. Iz točno teh razlogov, zadnjih par let, svoje € raje nosim v Grčijo. Cene zelo sprejemljive, ponudba odlična, domačini zelo prijazni :)

 3. Jaz sem bil v biogradu nm. Apartma s teraso in ležalniki, kuhinja z jedilnico (vsa oprema vključno s pomivalcem), dnevna soba, 2 spalnici in kopalnica. Internet, max tv (čeprav ne vem kaj to je ker ne gledamo tvja) in klima. Pred hišo vrt, na katerem smo si lahko nabrali svežo papriko, paradajz in solato. Uporaba kamina in pomoč pri peki rib. Čiščenje v ceni kakor tudi posteljnina in brisače. 60 eur/dan. Sicer pa ljudi v biogradu nm za moje pojme odločno preveč, podnevi, ponoči na plaži,…še sreča da je v okolici polno malih otočkov in da smo imeli čoln. Skratka topšit ponudba turčija all inclusive se z mojim aranžmajem še ne more primerjat. Zelo zadovoljen. Dalmatinci so zelo prijazni in odprti za pogovor. Dalmatinke pa ful hude bejbike. O ištrijanih pa ne bi. Tko da kot si narediš tako imaš.

 4. Hja, sam hodim le na križarjenje, 10 dni cca 700€ za 10 polnih penzionov, vsak večer v drugem kraju, organizatorji iz Kranja, posadka iz Dalmacije. Priporočam.

 5. A nisi o tem že večkrat pisal? Sem morala prav pogledat datum, če ne berem kakega starega posta še enkrat.
  Mogoče ti priporočam, da se kdaj odpraviš še onkraj meja naše sosede. Večkrat. No, čimvečkrat. Mogoče boš celo še kaj novega doživel, odprl mind in videl stvari še iz kakšnega drugega zornega kota. Kar naprej bentiš, kako naši mediji pljuvajo čez Hrvaško – no zdaj pa lahko že počasi nehaš tudi ti in začneš s kakšno novo destinacijo. Naprimer tisto, ki jo uporabljaš za primerjavo (Grčija, Tunizija, Turčija itd).

   1. Verjamem, da še marsikle nisi bil. Glede na tvoje zapise sklepam, da si bil v Avstriji, Italiji in mnoooogo na Hrvaškem. Aja, pa enkrat v Ameriki. Seveda si bil verjetno še kje, vendar svetovljan ravno nisi.
    Najprej bodi turist, potem pa piši o turizmu.

    1. no, ce bi malce pobrskal, bi vidil, da se konkretno motis.. ampak hej, kdo sem jaz..

    2. Oh, sam res bi bilo potrebno omenit še london, provanso in tunizijo – le kaj mi je blo, da pozabim kaj takega?!
     Moja poanta ni v tem, ali si bil v treh sosednjih državah, ali morda štirih. Svetujem ti le, da potuj, si še malo bolj razširi obzorja, poglej svet, ga odkrivaj in potem piši. Tako imaš pa vedno ene in iste teme in si že preveč predvidljiv, da bi bil (še vedno) zanimiv.

    3. zakaj sploh prides na obisk, ce ti moja ponudba ni vsec..
     pa lahko bi odkril se kaj vec, kajne

 6. Had, ne me smejat. Toliko imaš za povedati čez hrvaški turizem, pa si očitno vsak teden dol.

  Sicer pa ni ravno pol Evrope, ampak ca 1,5 % Evrope, če predpostavimo, da gre vsak samo enkrat. Resnice je seveda, da gredo mnogi od nas po večkrat, kar odstotek še nekoliko zmanjša.

 7. Primerjati EU destinacijo z afriškimi in azijskimi destinacijami, je pa malo podcenjujoče.

  Menda ne misliš, da ti bo kdo na Hrvaškem stregel za afriško ali turško plačo?

 8. Primerjati EU destinacijo z afriškimi in azijskimi destinacijami, je pa malo podcenjujoče.
  Menda ne misliš, da ti bo kdo na Hrvaškem stregel za afriško ali turško plačo?

 9. Pozdravljen,

  za istro priporočam Bale, Hotel La grisa, majhen hotel, prijazno osebje, res je pa 7 km od morja

  sem bil v sredo, nočitev za 2 106 EUR, kar je v primerjavi z Rovinjem zelo ugodna cena, Lone je sicer super hotel, vendar v poletnih mesecih predrag

  Lp, Matej

 10. Bil v hotelu Lone, v predsezoni, okoli velikonočnih praznikov. Hotel je res top…zlatni rt, menda so sedaj odprli še noro lep zunanji bazenski kompleks, poleg tega sem dal takrat za nočitev, reci piši 105 eur, preko hotels.com. Sem prišel do recepcije, pa je rekel, da če vzamem preko njih plačam cca. 200 eur, pa sem pred njegovim nosom naredil rezervacijo preko hotels.com in spal za polovico manj kot kakšen nemški turist. Skratka, redne cene so zelo navite, če dobiš kakšno akcijsko ceno se splača, drugače ne.
  In ker govorite nekateri, da EU ne moreš primerjati z turčijo, egiptom… kdor je bil v ZDA, v Miamiju nor hotel, ob glavni cesti, nasproti plaže, popolnoma prenovljenn za 500 eur za 7 dni… tako, da 1500 eur za 7 dni je bolano.

Komentarji so zaprti.