Hrvaška ima čudovito naravno danost – čisto morje, kilometre obale, neskončno otokov, sonce.. Idilično mesto za dopust in destinacija, kamor se odpravi “pol Evrope” poleti. Letošnja sezona za Hrvate ni najboljša, saj je po podatkih, ki so dostopni, v Hrvaško vstopilo skoraj 400.000 manj turistov kot v enakem obdobju lani.

Da je manj turistov je očitno že na prvi pogled – zvečer v mestih ni gužve, hoteli so prazni, restavracije samevajo (vsaj v Istri je bilo prejšnji teden tako). Turisti prihajajo v avtokampe, kjer so cene še dokaj normalne, saj so cene za hotele in apartmaje normalnim ljudem povsem nedostopne. Očitno se zavedajo, da njihova tržna niša traja natanko tri mesece in je v tem času potrebno zaslužiti za celo leto. Temu primerno dvignejo tudi cene in potem se sprašujejo, zakaj hudiča ni turistov.

Samo par primerov:

  • 7 nočitev za dve osebi v hotelu Lone v Rovinju (20.8. -27.8.) –  1,697,00 eurov (ja, zajtrk vključen!) (vir)
  • 7 nočitev za dve osebi v hotelu  Falkensteiner Hotel Therapia  v Crikvenici  (20.8. -27.8.) –  1.458,00 eurov (polpenzion!) (vir)

crikvenica

Cene nočitev v sami Istri so zelo odvisne od pogajanja. Cene apartmajev se začnejo pri nekje 50 – 120 eurov (govorim za dve osebi). Vendar ko greš “vržt oko” v apartma, ti je žal, da si storil to. Če bi bil star 20 let in bi mi bilo vseeno, kje bom spal, potem bi bila tudi do primerna odločitev. Ker sem malce bolj pikolovski, je vse skupaj precej čudno.

Dejstvo je, da smo bili vedno navajeni, da je Hrvaška poceni destinacija. Da so sobe, apartmaji, hoteli, hrana in pijača cenejši, kot pa so cene bolj eksotičnih destinacij. Namreč razlika je v sami ponudbi in storitvi, ki jo dobiš drugje (kot primer – v hotelu sobarica pozabi zamenjati brisače, ne da novih šamponov, prav tako pa je na mizi toliko prahu, da se lahko mirno podpišeš – ko jo drugi dan na to opozoriš, se dela, kot da je vse v redu). V zadnjem letu je Hrvaška postala precej dražja destinacija, kot so to #topshit destinacije v Egiptu, Turčiji, Grčiji – hotel 5* all inclusive, s prevozom stane v glavni sezoni manj kot 500 eurov. Seveda je temu primerna tudi ponudba vsega, kar sodi zraven.

Še vedno imam poleti najrajši Hrvaško in njihovo morje. Blizu je, čeprav samo za skok po službi v petek zvečer. Ker če bi želel prespati samo eno noč v hotelu, bi plačal več, kot pa bi dal za ene normalne počitnice. In te cene niso normalne. Dokler bodo svojim gostom ponujali samo naravne danosti, bo vsako leto manj turistov – na žalost je recesija udarila tudi Italijane in ostale, ki so romali čez poletje v Lijepu našu na dopust. In dokler bodo cene v gostilnah in lokalih takšne, da bodo Čehi, Romuni in Nemci s seboj pripeljali pivo in vodo za celih 14 dni dopusta, se vse skupaj ne bo nič spremenilo.

Če želijo narediti Hrvaško kot mondeno središče, potem se morajo zavedati, da bodo morali storiti še precej več, kot pa so naredili do sedaj. Da se bodo morali truditi. da spremenijo koncept – Hrvaško morje je poceni morje in dodati vsemu temu še ščepec soli – naravne danosti so super, vendar turisti želimo več.

Ne želim na sprehodu po starem delu obmorskih mest na “štantih” gledati robe iz Kitajske, šlap iz plastike in “helikopterčkov”, ki se svetijo v zraku. Seveda, lahko je problem samo v meni in moram spremeniti svojo navado in preskočiti Hrvaško poleti – ampak očitno se je za to odločilo še precej več ostalih turistov, ki so se odločili, da gredo na kakšno bolj eksotično destinacijo..

rovinj_9

rovinj_8

rovinj_3

rovinj_4

rovinj_11