Všeč mi je, ko Slovenci končno spoznamo, da lahko tudi sami, z malce samoiniciativnosti naredimo premike v naših glavah in pri tem privarčujemo, predvsem pa tudi nekaj zaslužimo. Posebno pozornost zasluži projekt Kej b’š brejsku, ki mi ga je danes predstavil kolega Samo. V zadnjem letu je čedalje več kmetov iz Vipave in okolice ugotovilo, da so cene, ki jim jih ponuja podjetje Fructal zelo nizke (odkupna cena naj bi bila 0,24 eura za kilogram breskev!). Na tržnici se gibljejo cene breskev od 1,4 eura navzgor (poreklo je nepomembno, kajne), v trgovskih centrih pa so cene za kilogram breskev še višje!

Pridelovalci breskev, ki so bili do sedaj navajeni, da celotno pridelano količino prodajo Fructalu in na ta račun zaslužijo precej malo denarja, so ugotovili, da se jim ta vrsta posla več ne splača. Oz., da je sam prihodek od prodaje precej nizek. Borut, se je odločil, da pomaga tako kmetom, kot tudi vsem, ki si želijo domačih breskev, ki niso iz “pridelovalnic” sadja iz Italije, Španije, ali še kakšne bolj eksotične države.

Samoiniciativno se je odločil, da bo šel do kmetov in od njih odkupoval breskve in jih potem po ceni 1 euro za kilogram prodal naprej:

PLATO BRESKEV = 4,5 kg = 4,5 € in je enostaven za dostavo
Vsak problem je rešljiv, če o rešitvi razmišljaš tako dolgo, da se na koncu rešitev tudi prikaže.
Da ne bo goljufije in stranskih zaslužkov, ker to sovražim, bo vse popolnoma transparentno. S seboj bom imel račun s kmetije in njegove vezitke tako, da lahko vse preverite tudi sami.
Samo popolna transparentnost omogoča popolno zaupanje. Lep pozdrav. Darilo je vsak nov dan, darilo je to, da vas poznam.

Danes, ko sem zagrizel v breskev, sem po dolgem času spet ugotovil, da imajo te breskve resnično dober okus. Da so sveže, predvsem pa, da so dejansko domače proizvodnje. In s tem bo imel kmet večji prihodek, kot pa če bi šle te breskve v sokove, kot so bili to navajeni početi do sedaj.

Več informacij: http://www.dobradela.si/

Več informacij o breskvah:

breskev

In ta ideja me je spomnila na idejo, ki sem jo imel že pred leti. Da bi se kmetje sami organizirali na tak način, da bi namesto da bi prodajali na veliko, prodajali v manjših količinah, oz. da bi si vzpostavili “distribucijske” centre. Ideja izvira iz časov socializma, ko so kmetje pred podjetja pripeljali krompir, zelje, repo in ostalo ozimnico in so zaposleni domov vozili polne prtljažnike pridelkov, ki so bili domači.

Glede na to, da se v zadnjem času vse bolj poudarja domače pridelana hrana, predvsem pa, da je ta hrana čedalje dražja, ker si nekateri s tem precej dobro “omastijo brke”, je tale korak vreden posnemanja. Kmalu bo zrelo grozdje, češplje, paradižniki in vse ostalo, kar se še pridela na kmetijah. In ko imaš enkrat vzpostavljeno “logistiko”, se lahko začne oskrbovalna veriga, ki bo vzdržna, predvsem pa bodo ljudje vedeli, kaj jedo.

Bravo za idejo in bravo za izvedbo.