Verjetno ste, če ste kupovali nov avto, ali brali drobni tisk na oglasnih panojih, opazili zanimivo stvar, ki je jaz ne morem razumeti – akcijska cena ne vsebuje stroškov transporta in priprave vozila. Kaj? Prosim? Jaz kupujem vozilo in mi prodajalec želi zaračunati stroške transporta in pripravo vozila?

Če bi bila tole šala, bi bila precej neslana. Ker ni šala, je vse skupaj precej patetično. Si predstavljate, da greste v Mercator in kupite kilogram paradižnika – na blagajni vam k ceni dodatno zaračunajo transport in skladiščenje le tega? Šele potem dobite pravo ceno, ki se razlikuje od tiste, ki jo oglašujejo v tiskanih letakih. Nekako tako si jaz predstavljam te dodatne stroške, ki jih prodajalci avtomobilov naprtijo na pleča kupcev vozila.

Zakaj me to moti? Ker bi lahko te stroške transporta in priprave vozila enostavno zapakirali v ceno vozila in teh stroškov ne bi dodatno izpostavljali. Kupev ne bi vedel za ta strošek in verjetno nisem edini, ki mu je ta strošek čuden. Jaz kupujem avto kot celoto in ne, teh stroškov, nimam namena plačevati. Ravno obratno – tudi prodajalec ima lahko strošek, ki ga sam pokrije, saj v končni fazi ima precej dobro maržo pri sami ceni vozila, ki ga proda – zato ima možnost da precej spusti ceno. Če kupec vpraša za popust, ali samo omeni, da bo šel iskati vozilo k drugemu prodajalcu, se vedno najde kompromis pri ceni.

Strošek transporta in priprave vozila je sicer zanemarljiv glede na celotno ceno in ravno zato še bolj bode v oči. In če je komurkoli jasna ta logika, zakaj ta strošek valijo na kupca, bom vesel odgovora!

Par mojih nasvetov pri kupovanju novega vozila

opel_astra_gtc2