Podobnost, ali naključje?

Med brskanjem po spletu, sem naletel na spletno mesto Khan Academy (https://www.khanacademy.org/about), kjer pa se mi je zdelo logotip precej znan, oz. precej podoben logotipu, ki ga uporabljajo Ekologi brez meja in za akcijo Očistimo Slovenijo (http://www.ocistimo.si/). Podobnosti, ali naključje?

khan-academy

ocistimo_slovenijo

 1. pri Očistimo Slovenijo je tisto zeleno lahko tudi krpa/gobica/cunja za čistit. moram reči, da se mi zdi ta logotip ustrezen/primeren in mi je zanimiv. kar se podobnosti tiče, bi rekla, da gre za naključje, saj (kot je že pred mano rekel Aleš) ni neka izvirna ideja, sploh če se dejavnost kakorkoli tiče narave. drevo/roža ipd. je pač prva stvar, ki ti pride na pamet, potem pa se igraš s tem in probaš oblikovat oz. narisat malo drugače.

 2. Samo za informacijo, je Očistimo Slovenijo imelo prej takšen logotip kot Khan Academy – tukaj se roka z listi pojavi šele avgusta 2010, Očistimo Slovenijo pa je imelo ta logotip že vsaj aprila 2010 če ne že prej ;)

  Sicer pa si je veliko logotipov veliko bolj podobnih kot tale dva… Ogromno jih nastane iz vektorjev, ki se prodajajo za 1$-5$, malo spremenijo in prodajo za xxx€… Eni pač “znajo” ;)

 3. Ali pa nedvoumna vizualna, kakor tudi vsebinska inspiracija avtorju tega bloga:

  1. Link sicer ne deluje, ampak iz naslove je razvidno na kaj misliš… Good point, identično.

 4. Samo v pojasnilo: @Had, naš logo obstaja od 03. 12. 2009, ko je bil dokončno potrjen in ko smo načrtovali prvo akcijo z imenom Očistimo Slovenijo v enem dnevu!. Oblikovali so ga na agenciji Pristop, ki je bila naš glavni komunikacijski partner. Želeli smo grafiko, ki bo povzemala naše bistvo: dejstvo, da je naravo treba očistiti, kako je to možno storiti (medsebojna pomoč) in kdaj. Menimo, da so ustvarjalci naredili izjemno dobro delo, mi smo se takoj poistovetili z znakom in kasneje tudi ostala Slovenija.
  Kreativna zasnova ima naslednjo obrazložitev:
  Znak je sestavljen iz pozivnega imena akcije “Očistimo Slovenijo!” in simbola. Dodan
  je še predvideni datum akcije, s čimer poudarimo njeno “enodnevnost”. Celoten znak
  s temi tremi elementi je enostavno razumljiv, zapomljiv in izjemno sporočilen. Simbol “Drevo” deluje kot neke vrste optična iluzija in je zato dvopomenski. Osrednji del simbola je roka, ki ponazarja pomoč, delo, akcijo in prostovoljstvo. V našem primeru pa roko v kombinaciji s stilizirano zeleno “krošnjo” vidimo kot deblo zdravega drevesa, simbola čiste narave. Na tretjem nivoju pa lahko celoten simbol vidimo tudi kot roko, ki čisti (z zeleno krpo).
  Oba glavna elementa znaka (roka in drevo) tako sporočata bistvo akcije “Očistimo
  Slovenijo!”: Združimo svoje moči (roke) in pomagajmo očistiti naše okolje!
  Barve v znaku so naravne, zemeljske, primerne okoljevarstvenemu pomenu akcije.

  Skratka, prepričani smo, da ima logo Očistimo Slovenijo svojo unikatno zgodbo, svojo osebnost in razlikovalno vrednost.

  1. Obrazložitev ravno ne ovrže suma kopiranja, četudi se uporabljata besedi kreativna zasnova. Da je pa Pristop zraven, pa tudi že dovolj pove.

 5. Prosim ne dajajte vsakemu vaškemu posebnežu pomena (ki si ga s svojim trollanjem ne zasluži) z uradnimi odgovori, čeprav z vso dušo in telesom hrepeni po njih in vsakih par mesecev prosjači za odgovore organizacij proti katerim so usmerjene njegove banalne kritike.

 6. človeška iznajdljivost nima meja, tako so novodobni kreativci pogruntali, da se lahko skrijejo za izraz navdih, v smislu, da itak tople vode ni za odkrivat. Pristopov kreativec je pri ustvarjanju dotičnega logotipa tako bil navdahnjen in ni ukradel ideje.

Komentarji so zaprti.