Kako starši najbolj zaznamujejo svojega otroka? Tako, da mu dajo čudno ime! In v zadnjem času je teh čudnih imen na pretek. V bistvu, ko gledam “zvezde” v Sloveniji, ki med seboj tekmujejo, čigav otrok bo imel bolj čudno ime, se niti več ne čudim. Katera imena so tista, ki so meni čudna? Naprimer – Lejs Tai, Princesa, Pšenica, Kanenas, Titan, Šanaja, ki so imena “zvezdniških” parov v Sloveniji.

Sicer pa je še cel kup imen, ki sem jih slišal v zadnjem času in zastrigel z ušesi: Ayluna, Tameron, Vitka, Divina, Danka, Dijamant, Sonček,

Ali ste vedeli, da je v Sloveniji 23 Esmerald? Da je 72 Vorancev, kar mi je lepo ime. Da je največ Marij – 65.881, vendar število od leta 1980 strmo pada?

Vas zanima koliko Slovencev ima enako ime, kot ga imate vi? Statistični urad ima te podatke – http://www.stat.si/imena.asp

 • Število moških z imenom RONALD: 36 (ali 0,0 % vseh moških)
  Med vsemi moškimi imeni je ime RONALD po pogostnosti uvrščeno na 1040. mesto
 • Število oseb s priimkom KORDIŠ: 295
  Med vsemi priimki je priimek KORDIŠ po pogostnosti uvrščen na 1323. mesto

Dvojna imena so po statistiki vseeno malce “bolj domača”:

 • Žan Luka 114  – Ana Marija 1.216
 • Peter Pavel 50 – Marija Ana 447
 • Franc Branko 37 – Marija Magdalena 444

V bistvu se moram zahvaliti staršema, še posebej mami in očetu (vir), da sta izbrala takšno ime in me nista ožigosala s kakšnim Džemasdinom, ali pa mogoče Mentorjem. Se zgodi, kajne?

imena

10 Responses to Čudna imena otrok

 1. spominčica pravi:

  Od vseh v tabelci mi je všeč samo Ronja, verjetno zaradi knjige o razbojniški hčeri Lindgrenove. :lol:

  Meni se ta “pasja” imena in imena, ki so “čisto običajna”, le da noter zbašeš kak ipsilon, zdijo klic po pozornosti, v smislu, glejte, moj otrok je že na svet prišel čisto specialno drugačen. Ja, v redu, saj je res, ampak halo? Sumeja? Resno?

  Priznam pa, da se vsakega od teh imen lahko navadiš, ko otročka spoznaš in ti je simpatičen in se ti čez kake 14 dni zdi, da mu to ime paše in da je to pač on. Dvojna merila much? Ja. Sploh kadar imajo starši za imenom kakšno prisrčno zgodbo, npr. o znanih športnikih s takim imenom, a ne? Ne vsi, ne vedno, se pa zgodi.
  Moj prvi je dobil ime po Bratih Karamazovih (čeprav možek tega ne prizna), drugi pa iz lufta. :mrgreen:

  In, da ne bom prehitro končala, tudi sama imam za 80-ta precej nenavadno ime. Ampak do smrti bom hvaležna glasu razuma (fotr), ki je materi preprečil, da bi bila imenovana Zulejka po hčeri Charlesa Bronsona. Mislim, še enkrat, halo? Saj vem, da so v 70-ih kadili vse sorte, ampak kar je preveč, je pa preveč. :mrgreen:

 2. Anonimno pravi:

  Od vseh omenjenih je Sonček daleč najbolj absurden. Ostalega se nekako navadiš, ampak pomanjševalnica simbola pozitive… Noro, jaz bi si ga spremenil takoj ob dopolnjeni polnoletnosti.

 3. Janč pravi:

  Ja, človek se ob kakšnih imenih res včasih vpraša, ali namerava dotični starš vzgojiti odgovorno odraslo osebo, ali pa ima otroka le za fancy modni dodatek.

  Je pa v SV in JV Sloveniji trenutno epidemija Lanov in Lan. Zabavno bo, ko bodo imeli v razredu skoraj vsi enako ime :)

  • Anonimno pravi:

   Tudi pri nas, ki smo zdaj že v srednjih letih (beri 40+), sta bili v razredu najmanj 2 Nataši, Barbari, Petri in Mateji, pa dva Tomaža, Matjaža in Sandija. Pa smo preživeli. :)
   Meni osebno so bolj neumni razni x, y,ss,i namesto j, ipd. v zapisih imen, dvojna imena (ter po možnosti še dvojni priimki – “lepo” 4 besede za eno bitjece), ampak vsakomur svoje, dokler so vsi udeleženi, vključno z otrokom, zdravi in srečni…

 4. Kobrowsky pravi:

  Danka? Résno? A ni splav bólj otroku prijaze , kot tó imé? Za trenutek naj odloži délo naša Danka in prisluhne naslednji pésmi:
  Prrrrrdni enkrat zameeeee

  Kakó se je pa imé Ronald obneslo v osnovni šóli?

 5. anony pravi:

  A ni nekdo v neki državi otroku dal svoj primek ali ime … Vem samo, da je bilo nekaj z hitlerjem in so mu potem otroka zasegli :P

  Evo tukaj :D http://www.dailymail.co.uk/news/article-2063487/Parents-named-children-Adolf-Hitler-Aryan-Nation-wont-receive-custody-newborn-son-Hons.html

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.