Svet je nor. In v tem norem svetu mi živimo. Vsaj tako si lahko interpretiram vabilo na spominsko slovesnost, ki sta jo skupaj organizirala Spominski odbor Farnih plošč župnije Rovte (wtf?) in Krajevna skupnost Rovte. Spominska slovesnost, ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, je bila namenjena 20. obletnici postavitve farne plošče in 70. obletnici domobranstva v Sloveniji in Rovtah.

Bogat program je vključeval sveto mašo, ki jo je vodil profesor dr. Janez Juhant, ob somaševanju msgr. dr. Jožeta Pluta, ki je vikar slovenske vojske kaplana vojaškega vikariata Milana Preglja – hmm, torej lahko vojaki v prostem času delajo tudi za varnostno službo?? Tole se mi zdi precej čudno in sporno. Na to se je na Twitterju odzval tudi minister za obrambo Roman Jakič

In seveda takoj tudi stranka SDS – ki je zagrozila z interpelacijo!

Ampak bistvo ni v tem. Govorniki na spominski slovesnosti so bili: Justin Stanovnik, Janez Janša in župan Berto Menard. Seveda, Janez Janša mora kuhati godljo. V čem je problem?

Glede na to, da je prireditev sovpadala z evropskim dnevom spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov in avtoritarnih režimov (wtf?), bi pričakoval, da bodo poimenovali slovesnost – za vse žrtve domobrancev v Sloveniji! Ker to ne bi šlo skozi, bi razumel tudi kako drugače, vendar v tem primeru gre dejansko za poveličevanje obletnice prisege domobrancev, ki so prisegli svojo vdanost in ponižnost Nemčiji in SS četam.

Prisegam pri Vsemogočnem Bogu, da bom zvest, hraber in svojim nadrejenim pokoren, da bom v skupnem boju z nemško oboroženo silo, stoječo pod poveljstvom vodje velike Nemčije, SS četami in policijo, proti banditom in komunizmu kakor tudi njegovim zaveznikom svoje dolžnosti vestno izpolnjeval za svojo slovensko domovino kot del svobodne Evrope. Za ta boj sem pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi Bog pomagaj.

domobranska prisega

In naši domobranci so podpisali tole:

Sem prostovoljno pristopil v Slovensko Domobranstvo, v boj in uničenje komunizma, kateri je moji deželi že toliko gorja prinesel in celo Evropo ogrozil. Moja trdna volja je, z vsemi mojimi močmi, v zadovoljstvo moje dežele in Evrope bojevati se pod nemškim vodstvom, in za to tudi moje življenje postaviti. To obvezo sem danes s sveto prisego potrdil. Sem bil o dolžnosti in pravicah v službenem, disciplinarnem in gospodarskem oziru poučen.

Vojna se je končala. Zmagovalec je bil znan. Tudi poraženec. Zgodovinska dejstva, kljub temu, da si nekateri želijo tega bolj kot vse na svetu, se ne dajo spremeniti, kajne Janez Janša in falanga njegovih privržencev?

Živimo v letu 2013, ko imamo cel kup večjih problemov, kot je netenje sovraštva med narodom. Dovolj je bilo ukvarjanja s preteklostjo, ki je bila že zdavnaj zapisana in katero narod pomni. Dovolj je bilo sranja, ki se ga poskuša umetno ustvariti med narodom. In dovolj je brezpredmetnih debat o tem, kdo je za kaj kriv.

Namesto da bi se v letu 2013 pogovarjali o naši prihodnosti, se rajši vračamo v preteklost, ker je to lažje, ker se lažje manipulira, predvsem pa, ker ni nobenih posledic, če se obljube ne izpolnijo. Lažje je živeti v preteklosti, kot se soočiti s sedanjostjo in razmišljati o prihodnosti. Predvsem pa je lažje delati “sranje”, kot pa narediti kaj pametnega in rešiti Slovenijo in Slovence iz dreka, v katerega so nas “osamosvojitelji” pripeljali. Pa saj to je bil njihov namen, kajne?

Vabilo spominska slovesnost_Rovte