Boris Pahor – Kako, da ste se znašli v Dachauu?

Mene so prišli januarja 1944 iskat domobranci; najbrž jim je to svetoval kaplan, ki je vedel, da ne bom na njihovi strani, saj sem objavljal v Kocbekovem »Dejanju«. Pri meni doma so našli proglas proti nacizmu – v katerem sem zapisal, da si bo nacizem na tržaških skalah razbil glavo – in me izročili gestapu
Boris Pahor o slabih izkušnjah z domobranskimi borci proti totalitarizmu (intervju Mladina, 27. 8. 2009)

promenada trst fotografije 07

 1. Sam je hecno, a ne, mamo Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, spominjamo (s prstom kažemo na) se pa samo komunizma. No, eni in isti lajnajo samo o komunizmu.

 2. Stating the obvious…se počutiš ogroženega ob teh bedarijah desničarjev, da moraš objavljati take samoumevne in banalne zadeve?

 3. No, da Had kot aktivist oranžnega derivata partije ne more biti kredibilen, je itak že dolgo jasno. Kot tudi to, da bi se na lestvici najpametnejših Slovencev pozicioniral tam nekje okoli drugega milijona. Tokrat je še enkrat več “izvrstno” demonstriral svojo “zmožnost” elementarnega logičnega sklepanja in “poznavanje” zgodovine lastnega naroda. Hkrati je skupaj s komentatorji dokazal še brezmejno bebavost levičarjev, ki se kot bik v rdečo cunjo zaganjajo v določene besede, ne da bi pred tem sploh karkoli pomislili.

  In zakaj se gre pri vsem tem? Iz virov ni težko ugotoviti, da je Pahor v času aretacije bil v Trstu. Domobranci pa so delovali IZKLJUČNO na ozemlju Ljubljanske pokrajine, se pravi na Notranjskem in Dolenjskem. Drugače povedano, na “naši” strani rapallske meje, pa še to samo v delih, ki jih je 1941 okupirala Italija. Kar pomeni, da so domobranci bili še najbližje Trstu v Postojni, ups, v Rakeku.

  Pač pa bi teoretično bilo možno, da so ponj prišli pripadniki Slovenskega narodnega varnostnega zbora, med ljudstvom bolj znani kot “primorski domobranci”. To je bila policijska enota, ki so jo po kapitulaciji Italije organizirali Nemci in je delovala onstran rapallske meje. Res so spadali pod komando tržaškega policijskega šefa, ampak Trstu še najbližji “oporišči” so imeli v Prestranku in Dornberku! Drugače povedano, delovati so smeli izključno le v slovenskih etnično čistih becirkih, nikakor pa ne v mešanih ali večinsko italijanskih, kaj šele v Trstu. In najvažnejše, nobene, ampak res ama nobene zveze niso imeli z domobranci™ kot tudi ne s cerkvijo. Tako da je tista o domnevni kaplanovi ovadbi kretenizem par excellence, kdorkoli si ga je že izmislil. Da ne omenjamo kretenizma, da je to povezano s Kocbekom, ki ga je Pahor spoznal šele…. eeeee, kako da kažem…. po vojni. In da so ga zaradi tega poznanstva buzerirali komunisti!

  1. Pa tako lepo se je slišal začetni opis našega velikega avtorja, sploh pozicioniranje na lestvici najpametnejših, elementarna logika in poznavanje dejstev…

   1. Vsebina je kraljica. Kaj je s temi bedniki, ki kopirajo razne citate s samoumevno vsebino?

Komentarji so zaprti.