Vsi, ki doma gledamo tekme Eurobasket, se sprašujemo, zakaj hudiča je toliko sedežev v dvorani Stožice praznih? Glede na to, da so karte pošle že precej zgodaj in da so dodatni kontingenti kart takoj razprodani, je bilo v zadnjem času precej vprašanj na to temo, predvsem pa veliko jeze, ker si ljudje, ki bi si želeli ogledati tekme, le teh niso mogli ogledati.

Sam sem imel možnost spremljati tekmo Slovenija : Italija v dvorani Stožice iz lože. In pogled na levo stran dvorane je bil precej čuden – na pol prazne tribune – tiste, ki se najbolj vidijo v direktnem prenosu, medtem ko so bile zgornje tribune povsem nabito polne. Ker uradnih informacij, zakaj se to dogaja ni bilo, je bilo precej ugibanja, ali so to sponzorski sedeži, kateri pa na žalost ostanejo prazni, ker se ljudje pač ne pojavijo na tekmah.

Košarkarska zveza Slovenije je danes končno podala odgovore in razjasnila situacijo (vir):

  • Organizatorji smo po pravilih morali določeno kvoto vstopnic tudi za slovenske tekme odstopiti FIBA Europe kot nosilki pravic za EuroBasket, določeno kvoto pa so kupile nacionalne zveze, sodelujoče na EuroBasketu 2013. Na prodajo oziroma nadaljnjo delitev teh vstopnic ter na njihovo izkoriščenost KZS in EP 2013 tako nimata vpliva;
  • KZS in EP 2013 sta sicer s FIBA Europe vseskozi v stiku, da nam vrnejo v prodajo vsaj tiste vstopnice, za katere pred začetkom slovenskih tekem zanesljivo vedo, da jih ne bodo mogli izkoristiti; FIBA Europe nam pri tem pomaga po najboljših močeh, vendar sami tudi težko tekoče presojajo, koliko vstopnic jim bo na koncu ostalo za vrnitev v prodajo. KZS in EP 2013 se prav tako trudita, da pridobita nazaj vstopnice, ki so jih že pred časom kupile tiste nacionalne zveze, katerih reprezentance so že izpadle s tekmovanja;

KZS je napisala še par drugih razlag, ki pojasnijo vse skupaj – vendar tudi VIP lože niso tako polne, kot bi lahko bile. Če bi smeli organizatorji to narediti, bi priporočal, da 5 minut po začetku spustijo ljudi na prazne sedeže ob igrišču, saj bo le tako izgledalo, da smo Slovenci košarkarska nacija! Danes, po tekmi z Grčijo bo to precej bolj vidno!