Letošnji evropski teden mobilnosti ima zanimiv naslov – Vaš korak za čistejši zrak. Sam se lahko še tako trudim, da bi bil ta teden manj “avto-mobilen” in bolj “drugače-mobilen”, mi le to težko uspeva. Čeprav bi rad, ne morem.

VAŠ KORAK ZA ČISTEJŠI ZRAK je osrednja tema letošnjega Evropskega tedna mobilnosti, ki nas želi opomniti na to, da imamo meščanke in meščani sami moč storiti marsikaj. Že majhne spremembe v naših potovalnih navadah lahko izjemno vplivajo na kakovost življenja in zraka v mestih, kjer so avtomobili glavni onesnaževalci. Tudi letos bodo v pobudi sodelovale številne slovenske občine, ki bodo zaprle del svojih ulic za avtomobile, pripravile vrsto zanimivih prireditev in izvedle različne ukrepe za trajnostno mobilnost, da bi tako spodbudile hojo, kolesarjenje in uporabo javnega prevoza.

Izlake so moj domicil zadnjih deset let. Hiška stoji v gozdu in jutranji razgledi so živalsko – idlični, zimsko – idilični, ali pa samo mavrično – idilični,… Zrak je čist, kar mi marsikdo, ki je bil pred desetletji v Zasavju in je videl kako se vijejo temni oblaki smoga nad mestom, ne verjame. Narava je čista in tudi precej urejena.

Pa gremo nazaj k mobilnosti. Pogosto “jamram” nad gužvo na avtocestah, nad nesposobnimi vozniki, nad vsem no.. In velikokrat dobim predlog, da naj se vozim z vlakom v službo! Seveda. Če bi bilo vse skupaj tako preprosto. Iz Izlak do Zagorja, kjer je železniška postaja je 11 km, za katere v “prometni špici” porabim več kot 15 minut, seveda z avtom, saj sem do prve avtobusne postaje oddaljen več kot kilometer in pol hoje in bi verjetno potreboval tudi “nadomestna” oblačila vsak dan.

Ko pridem na vlak, ki me popelje v Ljubljano, se moram z avtobusom odpeljati do BTC-ja, kjer imam pisarno. In za vse skupaj, v eno smer porabim več kot dve uri. Če računam 8+ ur v službi, bi imel od dneva NIČ! Z avtom, kljub vsem težavam na cestah, se vozim okoli pol ure v eno smer. In mi dnevno ostane še nekaj časa, ki ga lahko izkoristim za okolico hiše.

Še malce nazaj k mobilnosti. Ideja, da se zapre ožji center Ljubljane je na začetku doživela burne odzive. Kasneje pa so se ljudje sprijaznili s tem dejstvom in sedaj se bo končno nekaj premaknilo v to smer. V naslednjih dneh bo v Ljubljani kaotično, kajti ljudje, ki se vsak dan pripeljelo v Ljubljano z avtom, bodo imeli probleme. Ampak saj tega smo že navajeni! 22. september, ko bo dan brez avtomobila bo torej kaotičen dan!

DAN BREZ AVTOMOBILA bo tudi tokrat poskrbel, da bodo prebivalci in obiskovalci sodelujočih občin vsaj en dan v letu doživeli mestna središča brez motornega prometa in odkrili številne prednosti, ki jih prinaša zapora ulic za avtomobile v mestnih jedrih. Vsako leto je Dnevu brez avtomobila namenjen 22. september, vendar ga lahko občine pripravijo katerikoli dan med 16. in 22. septembrom.

teden-mobilnosti

Več infotov – http://www.tedenmobilnosti.si

1. PRENEHAJTE BITI DEL PROBLEMA

 • Ne sodelujte v prometnih konicah – najbolj onesnažen zrak dihajo prav vozniki, ujeti v koloni.
 • Ne puščajte avtomobila v prostem teku – vsak postanek, daljši od 10 sekund, je potratnejši od ponovnega vžiga motorja.
 • Ne vozite se sami – v službo se peljite skupaj s sodelavci. Z družino organizirajte opravke, da lahko greste skupaj in se čim manjkrat peljete. Z drugimi starši se dogovorite za prevoz več otrok skupaj.
 • Ne vozite agresivno – zelo boste znižali količino izpustov, porabo goriva in raven hrupa.
 • Ne glede na to, kako pametno vozite, bo parkiran avtomobil prihranil največ goriva in zmanjšal onesnaževanje.
 • Peljite se z javnimi prevoznimi sredstvi, uporabljajte kolo ali se sprehodite vsakič, ko je to mogoče.

2. PRIHRANITE ČAS IN DENAR

 • Vozite manj – povprečen slovenski avtomobil na leto »popije« za 1.400 evrov bencina in izpusti 3.120 kg CO2.
 • Uporabljajte noge ali javni prevoz – vsako osmo potovanje z avtomobilom je krajše od 500 metrov.
 • Znižajte hitrost – z agresivno vožnjo pridobimo 10 minut na 100 km, pri čemer v okolje izpustimo za 80 odstotkov več CO2.
 • Potujte lahki – shranjujte prtljago na pameten način, namesto na streho prtljago zložite v avtomobil. Dodatnih 50 kilogramov poveča porabo goriva za dva odstotka.
 • Pospešujte postopno – hitro zaviranje in pospeševanje povečata porabo goriva do 40 odstotkov.
 • Premislite o vklopu klimatske naprave – ta lahko poveča porabo goriva tudi do 12 odstotkov. Pri visoki hitrosti raje zaprite okno, da ne boste poslabšali učinkovitosti vozila.
 •  »Očistite« motor – zlasti je treba biti pozoren na vžig, vplinjač in vbrizgavanje goriva. Preverite vžigalne svečke, senzorje za pretočnost zraka, zračne filtre, cevi in jermene.
 • Preverite pnevmatike – poskrbite za pravilno nastavljeno optiko podvozja in ustrezen tlak v pnevmatikah. Premajhen tlak v pnevmatikah je vzrok za zmanjšanje učinkovitosti vašega avtomobila, saj že za 0,4 bara nižji tlak poveča porabo goriva za 10 odstotkov.

3. POČUTITE SE BOLJE

 • Gibajte se. Namesto z avtomobilom se na krajše poti odpravite s kolesom ali peš.
 • Veselite se. Namesto za vožnjo uporabite prosti čas za družino, konjičke, šport ali zabavo.
 • Uživajte. Namesto za gorivo denar namenite za vire boljšega počutja.
 • Družite se. Namesto v nakupovalno središče družino povabite na kolesarski izlet ali izlet z vlakom.