Zadnja dva dneva je v medijih vse polno informacij o dražjih vinjetah in novem vinjetnem razredu, ki jih bomo davkoplačevalci morali plačati za vožnjo po naših avtocestah v letu 2014. Cena vinjete bo 110 eurov in stranka SDS je že predlagala način ponarejanja vinjet! Ker se med drugim vpeljuje tudi dražja cena vinjete – 220 eurov, za dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo 1,30 m ali več, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg, s priklopnim vozilom ali brez njega.

V javnosti se je pojavilo cel kup ugibanj in informacij o tem – večina jih je bila prepričan, da bodo vsa “večja” vozila morala plačati dražjo vinjeto, kar pa niti ne drži, saj 130 cm nad prvo osjo dosežejo le redka vozila. Zakaj je bil takšen predlog sprejet mi ni jasno, saj če bi si želeli res večji prihodek v blagajno, bi se lahko odločili za katerokoli drugo opcijo in ne za opcijo merjenja višine nad prvo osjo. Ta ideja je povsem neumna – če mene kdo vpraša, saj niti ne pokriva dovolj velik spekter vozil, niti ni nikjer točnega podatka o višini vozila – v homologacijskem kartončku.

Namesto da bi izbrali težo vozila, ali pa število sedežev, da o onesnaževanju okolja niti ne govorim in bi bila s tem precej enostavna zadeva, so se odločili za merjenje višine vozila nad prvo osjo. Če vas je strah, da vaše vozilo sodi v “kvoto”, ki bo plačevala dražjo vinjete – preprosto vzemite meter in ga postavitve na tla, pod prvo pnevmatiko in izmerite višino. Če imate kombi, potem mogoče padete v to kategorijo – pa še to ne padejo vsi kombiji. Vsa ostala vozila pa so izvzeta.

Komu je namenjen novi vinjetni razred? Mogoče Romunom, ki se vozijo s kombiji po Sloveniji? Če bi bila dražja vinjeta za vozila, ki imajo več kot 7 (sedem) sedežev, potem bi se precej bolj galantno rešili tega problema. Ampak NSi že skače v zrak, saj se jim ne zdi to enakopravno – ker obstajajo družine, ki imajo več otrok in se prevažajo naokoli s kombiji! In tiste družine, ki imajo denar za multivane, bodo nabrskale tudi dodatnih 110 eurov za vinjeto. Se motim?

dodatek

Sedaj lahko nadaljujete s komentiranjem mene in mojega stanja..

visina_vozila