Včeraj zvečer je bila Slovenija pred malimi zasloni. Nekaj tisoč srečnežev, ki so imeli srečo in so prišli do kart, pa v dvorani Stožice. Spremljanje tekme in komentiranje vsake poteze naših košarkarjev je pač naša navada. Na žalost so naši #junaki izgubili tekmo proti Franciji in bodo danes igrali tekmo proti Srbiji. Razočaranje navijačev in tudi igralcev je bilo zelo veliko.

Če je Slovenija še par minut pred tekmo verjela v naše junake, se je po tekmi vse skupaj spremenilo. Še enkrat se je dokazalo, da so športniki naši, ko zmagujejo in da se to spremeni, ko jim ne gre in doživijo poraz. Komentarji navijačev po tekmi so bili precej podobni – trener ni opravil svojega dela, kot bi ga moral, Goran Dragič je preveč poskušal na silo, niso se dovolj borili, igra ni stekla, niso bili dovolj pripravljeni…

Po bitki smo vsi generali. Tudi sam velikokrat postanem kavč komentator, ko gledam kakšno takšno tekmo, vendar se vedno zavedam, da športniki, ki so na igrišču niso tam za to da izgubijo, ampak včasih preprosto ne gre. In kljub temu, da mi je to zelo čudno – da športnik ni v formi, da mu ne gre, je vsak športnik samo človek. Če samo pomislim, da tudi meni en dan ne gre tek tako dobro od nog, kot mi gre drug dan in kljub temu, da se ti vrhunski športniki živijo od tega športa, se moramo zavedati, da oni niso stroji!

Ravno nasprotno – s športniki, na katere smo hudičevo ponosni (spomnimo se zmage proti Španiji), moramo biti tako ob zmagah, kot ob porazih. Vendar ne, pri nas bi jih ob porazih najrajši pokopali in pozabili, zamenjali in se jih znebili. Vsi delamo napake, tudi športniki, ki poskušajo včasih preveč, kljub temu da jim ne gre. In v končni fazi so oni zgolj ljudje. Kot mi. In nihče od nas ni popoln.

Ponosen sem na naše košarkarje, ker jim je uspelo veliko več, kot pa si upam priznati. Za dva tedna so združili Slovenijo, ki se ni več ukvarjala s politiko in sranjem, ki je v naši državi, ampak so nam dajali potrebno samozavest, ki nam vedno primankuje. Kljub temu, da niso postali prvaki, moramo biti ponosni na njih, predvsem pa se moramo zavedati, da doma, pred televizijo, smo lahko vsi prvaki. Na igrišču, proti odličnim ekipam, pa je to vse skupaj malce drugače.

In všeč mi je, da so se naši košarkarji zahvalili svojim navijačem na Twitterju – Zoran Dragič, Goran Dragič, Boštjan Nachbar

Eurobasket - dvorana Stožice med tekmo
Eurobasket – dvorana Stožice med tekmo