Vsakemu od nas se je verjetno že zgodilo, da je prišel do blagajne v trgovini in ugotovil, da je nabavil veliko več stvari, kot je sprva načrtoval in da nima s seboj vrečke, v katero bi spravil nakupljene stvari. Sam sem sicer za prepoved plastičnih vrečk, vendar bo do takrat, ko se bo kaj spremenilo v tej smeri, preteklo še precej vode.

Ko stojiš pred blagajno in razmišljaš o tem, kako bi vse skupaj naložil v naročje in odnesel do avta, se ti utrne misel, da bi bilo vseeno pametno, da bi prosil za vrečko. Ker je recesija, je večina trgovin ukinila prozorne vrečke na blagajnah (saj veste, tiste, ki so na oddelku za sadje in zelenjavo) in tako ti ne preostane nič drugega, kot da se stegneš pod tekoči trak in vzameš eno plačljivo vrečko. Razumem, da so vse stvari plačljive in tudi vrečko rade volje plačam, ko je potreba. Vendar rad plačam nepotiskano vrečko!!

Za koji k… moram plačati brendirano vrečko v trgovini? Če kaj razumem oglaševanje, bi v tem primeru morala trgovska veriga meni plačati, ker sem postal založnik in prikazujem njihove oglase. Torej, zakaj plačujemo za brendirane vrečke v trgovinah?

Ker se bo verjetno našel kdo, ki bo rekel, da plačamo tudi za oblačila, kjer je napisan proizvajalec, ali blagovna znamka. Povsem drži, vendar imamo izbiro – v trgovini te izbire nimamo. Smo pač postavljeni pred dejstvo, da moramo vzeti vrečko in s tem postanemo oglasni pano za čas, ko se sprehajamo naokoli z vrečko.

V tem grmu tiči zajec – ali se res še nihče ni spomnil, da bi trgovskim verigam zastonj dobavljal vrečke, ki bi jih kupci lahko vzeli, sam pa bi se lotil trženja oglasnega prostora na vrečkah?

vrecka

12 Responses to Zakaj plačujemo brendirane vrečke v trgovinah?

 1. bbb says:

  zastonj pvc vrečke so ukinili zaradi ekologije, dobiš pa v šparu zastonj papirnato vrečko! še boljše pa da s sabo nosiš svojo vrečko iz blaga.

  • had says:

   se strinjam glede ekologije.. in ponavadi imam vrecko s seboj.. ampak ko je nimam in ne morem vsega nesti, pa potrebujem vrecko, ki jo moram placati, namesto, da bi oni placali meni :)

 2. Nejc says:

  Meni je všeč sistem z vrečkami v Leclerc-u. Tam prvič plačaš vrečko, potem pa jo lahko vrneš – dobiš denar nazaj, ali pa jo uporabljaš za večkratno uporabo. V primeru da se le ta obrabi, raztrga ali kaj podobnega, jo prav tako lahko neseš na blagajno in ti jo zamenjajo. Predvidevam da te odpadne vrečke potem tudi koristno reciklirajo ;)

  Trženje na vrečkah pa bi bilo smiselno, če bi ljudje uporabljali vrečke za večkratno uporabo – veliko jih na žalost to ne počne… Za pot od blagajne do avta pa se mi zdi, da bi le redki opazili oglas, razen tega, ki je vrečko kupil…

 3. Mirko says:

  “Ker se bo verjetno našel kdo, ki bo rekel, da plačamo tudi za oblačila, kjer je napisan proizvajalec, ali blagovna znamka. Povsem drži, vendar imamo izbiro – v trgovini te izbire nimamo. ”

  Em, greš v Intersport in ne moreš kupit nebrendane obleke, v Nike trgovini pa sploh ne. Greš v Hofer in nimaš izbire kupi nebrendane vrečke … razlik ne vidim. Če hočeš nebrendano vrečko greš v tako trgovino kjer so nebrendane (ja, obstajajo, ampak se tam pač masovno ne kupuje)

  • had says:

   v intersportu imajo “svic” majice, ki so pakirane po tri kose brez brendiranja.. ce gres v nike, bo povsod njihov swosh..

   so mi ze dali resitev za moje tegobe – kupil bom gospodinjske vrecke in eno takoj uporabil, ostale bodo pa za smetnjak :)

 4. Podplat says:

  Hja, meni je všeč, da jo plačamo, ker ponavadi itak iščem kartonsko škatlo, da vanjo zložim nakup. To delam tako v Italiji (ker sem v Gorici), pa tudi tu. V velikih centrih teh škatl ni, v mslih pa so. Je oa zanimivo, da ko kupuješ druge stvari, so vrečke zastonj, pa tudi lepe so. Ne maram te mnogo preveč razširjene embalaže, ker ko prideš domov, vse razpakiraš pospravuš ti ostane ogromrn kup embalaže.

 5. Nemčija says:

  Nemčija je 100 let pred nami. Oni sploh vrečk NE UPORABLJAJO, ker so bolj EKOLOŠKO naravnani za razliko od nas. Oni uporabljajo vedno košarice in jo uporabljajo pri nakupu. NEMČIJA <3

 6. Janč says:

  – Lej, stari kaka huda bejba.
  – Vrečko od Mercatorja ma v rok! Točno, v Mercator bom šu po sendvič!

  Are you serious?

 7. Rok says:

  Ni res, da nimaš izbire. Lahko ne kupiš vrečke.

  Ampak potem ne boš mogel stvari odnesti do avta … Kupil pa si več kot si načrtoval in trgovec ti ponudi vrečko, za katero ti z veseljem plačaš. In če ti že proda vrečko, ker spet kupil preveč – za koji k… ne bi še svojega logotipa napopal gor :)

  Trgovec ti da ponudbo, ti pa lahko sprejmeš ali pa tudi ne – imel si izbiro in izbral si lažjo pot (jaz izberem isto, da ne bo kdo mislil, da moraliziram)

 8. lium says:

  Meni se to vedno zgodi. Če je, vzamemo škatlo…..in jim prihranim z odvozom smeti. Vedno zmagajo.

 9. Mario says:

  Tukaj, na Hrvaškem, je prodaja brendiranih vrečk prepovedana. Ne sme imeti logotipa ali napisa, lahko pa ima barve od trgovine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.