Vsakemu od nas se je verjetno že zgodilo, da je prišel do blagajne v trgovini in ugotovil, da je nabavil veliko več stvari, kot je sprva načrtoval in da nima s seboj vrečke, v katero bi spravil nakupljene stvari. Sam sem sicer za prepoved plastičnih vrečk, vendar bo do takrat, ko se bo kaj spremenilo v tej smeri, preteklo še precej vode.

Ko stojiš pred blagajno in razmišljaš o tem, kako bi vse skupaj naložil v naročje in odnesel do avta, se ti utrne misel, da bi bilo vseeno pametno, da bi prosil za vrečko. Ker je recesija, je večina trgovin ukinila prozorne vrečke na blagajnah (saj veste, tiste, ki so na oddelku za sadje in zelenjavo) in tako ti ne preostane nič drugega, kot da se stegneš pod tekoči trak in vzameš eno plačljivo vrečko. Razumem, da so vse stvari plačljive in tudi vrečko rade volje plačam, ko je potreba. Vendar rad plačam nepotiskano vrečko!!

Za koji k… moram plačati brendirano vrečko v trgovini? Če kaj razumem oglaševanje, bi v tem primeru morala trgovska veriga meni plačati, ker sem postal založnik in prikazujem njihove oglase. Torej, zakaj plačujemo za brendirane vrečke v trgovinah?

Ker se bo verjetno našel kdo, ki bo rekel, da plačamo tudi za oblačila, kjer je napisan proizvajalec, ali blagovna znamka. Povsem drži, vendar imamo izbiro – v trgovini te izbire nimamo. Smo pač postavljeni pred dejstvo, da moramo vzeti vrečko in s tem postanemo oglasni pano za čas, ko se sprehajamo naokoli z vrečko.

V tem grmu tiči zajec – ali se res še nihče ni spomnil, da bi trgovskim verigam zastonj dobavljal vrečke, ki bi jih kupci lahko vzeli, sam pa bi se lotil trženja oglasnega prostora na vrečkah?

vrecka