Kultura je gola in posledično, ker je država v riti, prihaja do krčenja denarja za kulturne zadeve. Nekje se razsipa z denarjem, drugje se varčuje. In ponavadi se varčuje pri tistih, ki niso za rajo, ampak imajo svojo ciljno publiko že dolga leta. Eden izmed takšnih je tudi Radio Študent, ki ima zelo ogrožen obstoj zaradi situacije, ki je sedaj pri nas. Posledično so se odločili za akcijo zbiranja podpisov (peticija) in zbiranja donacij… Do sedaj je že preko 330o podpisnikov..

radio_student

 

Obrazložitev:

Zaradi padca prihodkov s strani študentskega dela in posledičnega drastičnega znižanja osnovnih sredstev s strani aktualnega ustanovitelja Radia Študent (RŠ) Študentske organizacije Univerze v Ljubljani kot tudi zaradi prelaganja odgovornosti, ignorance ali neodzivnosti drugih pristojnih in zainteresiranih institucij, kot so Univerza v Ljubljani, Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, je obstoj RŠ pod resnim vprašajem.

Zaradi tega smo se sedanji in nekdanji sodelavci RŠ odločili ustanoviti Iniciativo za ohranitev neodvisnega Radia Študent ter s 1. oktobrom dati v javnost Peticijo za ohranitev, obstoj in razvoj neodvisnega Radia Študent, ob hkratnem zagonu donacijske kampanje ReŠi RŠ, ki naj bi omogočila nemoteno nadaljevanje delovanja RŠ v tekočem letu.

Za tovrsten korak smo se odločili že na sestanku zbora programskih sodelavcev RŠ 8. julija 2013, takoj po sprejetju rebalansa ŠOU v Ljubljani, s katerim je RŠ ostal prikrajšan za dodatnih 20.000 evrov (skupaj 50.000 evrov manj osnovnih sredstev kot v lanskem letu). Dokončen tekst peticije smo sprejeli na zboru sodelavcev RŠ 16. septembra 2013, na kar je peticijo preliminarno podpisalo kakšnih 150 podpisnikov, večinoma nekdanjih sodelavcev RŠ in drugih predstavnikov družbe: profesorji, umetniki, kulturniki, politiki, glasbeniki itn.

Zagon spletnih strani za peticijo in donacije je le začetek dvomesečne kampanje ReŠi RŠ, ki bo med drugim vključevala ReŠolucijo – protestni shod za RŠ 24. oktobra 2013 ter benefit ReŠi RŠ v vseh metelkovskih klubih 22. novembra 2013.

Na tiskovni konferenci v Trubarjevi hiši literature v torek, 8. oktobra 2013, ob 12ih bomo podrobno predstavili peticijske zahteve in konkretne predloge za njihovo rešitev ter napovedali pestro dvomesečno dogajanje v okviru Iniciative za ohranitev neodvisnega Radia Študent.

RŠ tudi v sedanjosti deluje proti času in tako deluje za čas v prid prihajajočega časa, zato ostaja zvest duhu starega, vendar bolj kot kadarkoli prej aktualnega gesla iz revolucionarnega leta 1968, ki je povzročilo njegovo ustanovitev: »Bodimo realni, zahtevajmo nemogoče!«

6 Responses to Peticija Radia Študent!

 1. (jm) pravi:

  Nič čakat. Janez Janša je že podpisal.

 2. Tole je meni precej smešno, pa malo tudi za zjokat.

  50k EUR jim fali, zbrali so 5000+ KVAZI podpornikov, zbirajo tudi donacije in je cca 50 ljudi doslej zbralo 1.500 EUR.

  Kaj ko bi ti KVAZI podporniki postali PRAVI podporniki in podprli s svojim denarjem in ne z zahtevo po javnem denarju. Pride 10 EUR na enega? Ali ta podpora ni toliko vredna?

  In se znebiš glavne točke problema in se lahko osredotočiš na vse ostalo, birokratske, zakonske ureditve itd…

  Skratka…tipična skupnoskledarska zgodba, ki bi bila povsem enostavno rešljiva.

 3. Mato pravi:

  Jure – gre za 2 različni zadevi. 50k pomanjkanja je za pokrivanje trenutne luknje, nastale zaradi izostanka poprej obljubljenih plačil. Peticija pa je za potencialno dolgoročnejšo ureditev situacije, brez te se lahko vsake pol leta na novo pobira denar za flikanje.

 4. Mato, hvala za odgovor. ŠE enkrat hvala, za normalen odgovor. Nima veze s tabo, je pa osvežujoče.
  Malo se mi je zdelo, da je tako, nisem se pa res pozanimal.

  Ampak pojdiva po vrsti.

  Če imaš pizdarijo, najprej rešiš pizdarijo. In če prav razumem, je to najprej teh 50k. Glede na število podpornikov Radia Študent, to sploh ni problem.

  Če teh 5000 podpornikov ni sposobno zbrati 50.000 EUR, si ne zaslužijo…. NIČ…..NULA!

  (btw…nisem jezen, samo poudarit sem želel :)

  Sramota je, res sramota, da se rožlja z ulico (včeraj na Twiterju), ker 5000 podpornikov ni sposobno zbrati 50.000 EUR.

  Vem, potrebuje se še druge stvari, ampak če prideš ti na pogajanja in rečeš:

  “Poslušejte, zbrali smo 50.000 EUR od XY ljudi, vemo, da je pizdarija z denarjem, ampak mi in naši Z DENARJEM, NE ZGOLJ LALALALA POSPISOM PODPORNIKI, menimo, da rabimo “karkoli se že rabi”,….

  ….potem se morda to celo dobi in še neoliberalci nas podpirajo (Tu daš lahko moj avatar ) ”

  Mato, prvo pametno,z željo po rešitvi probema in ne zgolj javnemu denarju, ko slišim (berem) iz vaše strani, doniram 50 EUR ( Roni, levičar stari, a jaz neoliberalna pizda, mi je priča, mu pošljem potrdilo), ob naslednji pa še 50 EUR. Pa še imam, prodajte mi kaj.

  (odmor za EPP: Če imate 5000 podpornikov, vsakemu prodajte t-shirt, recimo za 15 EUR, za 5 EUR pa že vse nabaviš. Dostvave ni, prevzem tu pa tu)

  In več nas je neoliberalnih prascev, ki imamo poln kurac tega, pa (smo) poslušali Radio Študent. ŠE gost sem bil nekajkrat.

  Sam ne me jebat, da se rabi 50K EUR in to ZAHTEVA 5.000 podpornikov.

 5. Janč pravi:

  A kdo mogoče ve, kolikšen delež od 155 ustvarjalcev programa je študentov oz. povprečna starost na RŠ?

 6. Janč pravi:

  A kdo mogoče ve, kolikšen delež od 35.000 poslušalcev je študentov in kakšna je poslušanost RŠ v populaciji študentov (cca. 100.000)?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.