Da je plačilna disciplina v Sloveniji v riti, čivkajo že vrabčki. Manjša podjetja in samostojni podjetniki, ki že tako komaj najdejo stranke, imajo zaradi tega precej problemov, saj zaradi plačilne nediscipline ne morej pokrivati svojih stroškov, niti ne morejo plačevati svojih podizvajalcev. In kako to zgleda v praksi:

  • opraviš delo po pogodbi, kjer je jasno določen znesek in rok plačila računa
  • ko zapade račun, pokličeš v podjetje, kjer ti povedo, da imajo probleme z denarnim tokom in da bodo malce zamudili s plačilom
  • ker upaš, da boš še kdaj delal z naročnikom, počakaš kakšen mesec in potem jih zopet pokličeš
  • odgovor je seveda enak – ni še nakazil
  • v vmesnem času plačaš državi davek od izstavljenega računa, prav tako plačaš vse pristojbine, ki jih moraš, da lahko “posluješ” v Sloveniji
  • po dveh mesecih še vedno ni denarja na računu in vsak klic je podoben prejšnjemu – samo še malo počakajte, pa bo denar na vašem računu

In zgodba se vedno znova ponavlja. Nihče več ne plača v dogovorjenem roku – vendar ko greš v trgovino prodajalki ne moreš reči, da dobi kruh plačan čez dva meseca, oz. ko bo podjetje nakazalo denar.

Sicer v Sloveniji obstaja možnost izvršbe, s katero se ponavadi precej hitro reši te stvari – vendar če želiš vseeno ohraniti odnos z naročnikom, potem se tega ponavadi ne poslužuješ. In namesto da bi lahko s tem denarjem, ki si ga zaslužil plačal prispevke, nabavil hrano, opravil servis za vozilo in ga plačal, moraš prositi za svoj denar. Zgodba je precej podobna tudi v podjetjih, ki svojim delavcem dolgujejo plače par mesecev in jim obljubljajo da naslednji mesec pa pridejo prilivi in da se bo situacija uredila.

V zadnjem času so v javnost prišle številke, ki so jih banke posojale določenim podjetjem – ki jih seveda niso nikoli vrnili, ampak so jih “reprogramirali” in posledično so dobili nove odloge za odplačilo obveznosti. Številke so ogromne in če bi, banke, ki jih bomo sedaj morali davkoplačevalci dokapitalizirati, denar namenile manjšim podjetjem, bi se vse skupaj precej drugače izteklo.

Namesto da bi država bedela nad tem in imela pripravljene ukrepe, da do takšnih situacij ne pride, se ne zgodi ničesar, kljub temu, da se vsi zavedajo, da je plačilna nedisciplina eden izmed večjih problemov pri nas.

In potem se taisti organi, ki bi morali te stvari urediti, sprašujejo zakaj je pri nas toliko sive ekonomije? Če bi bila plačilna disciplina urejena, če bi obstajala orodja s katerimi bi se dalo te stvari urediti na hitrejši način, potem bi tudi več ljudi se odločilo za samostojno podjetniško pot. V nasprotnem primeru pa je prevelik strah prisoten, da si odvisen samo od enega naročila in da ne boš mogel niti plačati mesečnih stroškov, ki jih vsak človek ima.

igranje_na_smucko