Letošnji Golden Drum, ki bo v Portorožu med 9. in 11. oktobrom, bo jubilejni – dvajseti. Moj prvi stik z Golden Drumom je bil že pred desetimi leti, ko sem prvič obiskal to prireditev, ki je bila “must” za vse ljudi iz kreativnih in marketinških industrij. Kot nekdo, ki ni imel pojma o teh dveh pojmih in ki ga še vedno nima, se mi je Golden Drum zdel zanimiv iz večih razlogov – tam so bili ljudje, ki so ustvarjali v tistem času najbolj odmevne oglase, oglaševanje in vse povezano z njim je bilo vedno interesantno, saj sem te stvari vedno lahko spremljal zgolj iz filmov tuje produkcije, predvsem pa so bili ljudje tam precej drugačni kot ljudje s katerimi sem se jaz družil. Bil sem nekdo, ki ne spada v ta milje, ki ga nekako ne razume in ki ga ima veliko pomislekov glede oglaševanja.

Skozi leta se je moja percepcija oglaševanja in s tem tudi festivalov, kot je Golden Drum povsem spremenila. Spremenila se je v tej smeri, da sem nekako sam, z eno nogo, zakorakal v to industrijo, da sem odkril, da so ljudje, ki ustvarjajo festival fantastični, predvsem pa, da so “zgodbice” o oglaševalcih večinoma puhlice – če bi bilo res tako lepo, kot se je nekoč govorilo o tem, bi bili v Sloveniji vsi kreativci. Pa saj, v bistvu, smo, kajne?!

Informacije o dogajanju lahko dobite tudi na

V zadnjih letih je Golden Drum doživel precej sprememb. Glede na to, da sem obiskovalec festivala zadnjih deset let, je bila lanska izbira govornikov odlična in po enem predavanju, ki ga je imela Trevania Henderson o fluidnih networkih, sem se odločil, da to idejo tudi sam udejanim – nastal je Dluxe, ki zelo dobro opravlja svojo vlogo in funkcijo. Drugo predavanje, ki pa je pustilo še večji pečat, pa je bilo predavanje Martina Weigela iz agencije Wieden+Kennedy in njegovo predavanje je imelo pomenljiv naslov – How to fail. Že to, da se je pod zapisom razvila precej žolčna debata pove dovolj o tem, da je bil dosežen namen. In seveda moram, še enkrat kopirati par poudarkov:

Glede na to, da je bil naslov predavanja How to fail in je bilo kar nekaj “slajdov” namenjenih temu, je prav, da jih omenim, ker so smiselna:
If you want to fail do this…

  • Assume that people care about brands
  • Assume that people want to have a relationship with your brand
  • Assume that your fans are your most valuable consumer
  • Assume that everyone wants to participate
  • Assume that people will find your content
  • Assume that depth is more important than breadth

Marketing language – audience, fans, commitment, relationships, engagement, love – it’s the language of consumers giving a shit

Dejstvo, da se blagovne znamke pogovarjajo s svojimi zvestimi in lojalnimi kupci ni na mestu, saj le ti predstavljajo suma sumarum zelo majhen “tržni delež” taiste znamke. Če želimo povečati prihodke, oz. prodajo (kar naj bi bil smisel, kajne), potem moramo targetirati potrošnike, ki nam niso zvesti. Tiste, ki jih šele moramo pridobiti na svojo stran in za katere niso ti kanali uporabni. S tem je pokazal svoj pogled na engagement, ki se prodaja kot “zlato” v zadnjih letih in dejansko ne prinaša rezultati – konkreten CTR na Facebooku je 0.9% – večji CTR se doseže s praznim bannerjem na oglasnem mestu. Samo 0.5% fanov se pogovarja z znamkami na Facebooku. In ljudje nimajo odnosa do vaše znamke – 72% pivcev Pepsija pije tudi Coca Colo! Of 200 brands studied only one showed level of engagement over 2%!

Namesto da se ukvarjate s potrošniki, ki so vam zvesti, se ukvarjajte s potrošniki, ki niso na vaši strani.

  • Be part of what interests people.
  • Give more than you take.
  • Take a position, don’t just have “a positioning”

Letošnji Golden Drum bo še boljši. Namreč na njem bo predaval tudi Stefan Sagmeister, ki je ustvaril kreative za Rolling Stones, HBO, Talking Headse.. In ki je v tem svetu ikona. Spisek predavateljev je dolg in kvaliteten in definitivno to ne bo festival, ki bo namenjen zgolj žurom, kot smo sicer navajeni pri marsikaterem drugem festivalu.

In ob tem se spomnim žurov na Golden Drumu, ki so bili pred leti obarvani tematsko – po državah udeleženkah. Letos je na samo tekmovanje prijavljenih 1395 del iz 26 držav, kar je za razmere, v katerih se nahaja panoga odlično! Lani je bilo 333 prijaviteljev (predlani 265), letos pa je ima Golden Drum 307 prijaviteljev.

Suma sumarom – Golden Drum je še vedno festival, ki ga je vredno obiskati in stisniti roko ljudem, ki jih v zadnjem času nisem imel priložnost videti – kljub temu, da je recesija je dela za vse v tej industriji dovolj – edini problem je, da bo se prepolovili budgeti in da so naročniki precej bolj zahtevni pri svojih željah.

golden_drum