Pred parimi dnevi je vlada predstavila novo akcijo proti sivi ekonomiji – Vklopi razum, zahtevaj račun. Namesto same akcije, so v javnost prišli podatki, koliko denarja je dobila agencija Pristop za ta projekt. In akcija je skoraj odletela v zgodovino.

Glede na to, da je slogan akcije – Vklopi razum, zahtevaj račun, se mi zastavlja preprosto vprašanje. Ali ljudje, ki ne jemljemo/jo računa, ne uporabljajo razuma? Ali moram dejansko vklopiti razum, da zahtevam račun? V bistvu je tole precej nesmiselno – namreč država prelaga odgovornost na vse državljane, namesto da si se ukvarjala zgolj s tistimi, ki dejansko kršijo zakon! In zelo znano je, zakaj ljudje raje prelagamo odgovornost na druge, kot pa da bi naredili to, kar bi morali narediti – na Hrvaškem so uvedli davčne blagajne in poostrili inšpekcijske nadzore. Niso delali oglaševalskih kampanj, ampak so pritisnili na prave vzvode in pobrali hudičevo več denarja.

Pri nas se stvari lotimo na drug način – preložimo odgovornost in čakamo na rezultate. Če jih ni, potem so krivi ljudje, ki niso upoštevali priporočil in nasvetov. Če so, potem se bodo trepljali po prsih. Zavedati se namreč moramo, da je takšno prelaganje odgovornosti precej bolj preprosto, kot pa da bi zaposlili še dodatnih 200 inšpektorjev, ki bi hodili po terenu in “čistili”.

Nazaj k akciji – imam vklopljen razum. Vedno zahtevam račun, oz. če ni računa, potem tudi ne plačam storitve, ali izdelka. Parkrat so me zaradi tega že precej čudno gledali, pa vendar se sam najbolj zavedam, da če ne bom imel računa za “popravilo vozila pri avtomehaniku”, se mi bo jutri samo nasmejal, ko bom ugotovil, da stvar, ki jo je zamenjal, ne deluje. S tem si sam ščitim hrbet – čeprav se zavedam, da bi bil sicer račun cenejši za 22% ali celo več. Prav tako je pri nakupu različnih drugih stvari, ali plačevanju z gotovino – ja, račun bi prosim. Torej uporabljam razum.

Ampak zakaj hudiča bi jaz moral uporabljati razum, če bi morala to biti higiena v Sloveniji, da dobiš za vsako opravljeno storitev, ali nakup, tudi račun! In to bi moralo biti izhodišče akcije – ne pa, da moram jaz zahtevati račun. Naj se dvignejo kazni za prekrške tako visoko, da natakarji, trgovci z lesom, avtoprevozniki, frizerji,… niti pomislili ne bodo, da ne bi izdali računa. In naj se da na ceste več inšpektorjev, ki bodo lahko kot “skriti kupci” hodili naokrog in preverjali situacijo.

Tako pa je vlada preprosto samo vrgla denar stran in od te akcije ne bo pravih učinkov. Ampak to smo že itak navajeni, kajne?

Akcijo lahko spremljate preko spletnega mesta http://www.protisiviekonomiji.si/

vklopirazum

13 Responses to Vklopi razum, zahtevaj račun

 1. Bizgec pravi:

  Če te “vlada” poziva, da moraš “vklopit razum”, potem sklepa, da ga imaš sicer izklopljenega in da si torej bedak.

  Poglej Erbežnikov komentar na tole tukajle: http://www.finance.si/8349262/Kaj-bo-Pristop-vladi-dobavil-za-57-tiso%C4%8Dakov

 2. LouD pravi:

  Kaj mi pomaga račun za kavo, če ga gostinec itak potem zbriše?
  In zakaj je temu tako? Ker bi državo prišla infrastruktura za davčne blagajne preveč in je bilo lažje spet odgovornost preložiti na podjetja in proizvajalce programske opreme. Ah brezveze :)

  • Anonimno pravi:

   zanimivo se mi zdi da se pri akciji zahtevaj račun pogovarjamo o kavi ki stane od 80 centov do nekaj evrov nihče pa se neukvarja z utajo davka pri najemu nepremičnin ali pa prodaji le teh keterih cene se gibljejood nekaj sto evrov pri najemnini do nekaj sto tisoč evrov pri prodaji

 3. Podplat pravi:

  Hmmm ne vem kam naj se postavim. V deželi, kjer je junak vsak, ki nategne državo, prijatelja, soseda, sorodnika, je seveda potrebno vsaj poskusiti spremeniti klimo, ki taka ravnanja podpirajo. Torej s tega stališča je akcija potrebna, ok lahko bi bila izvedbeno močnejša, bolj srčna.
  Pri nas se pri vsaki izvedbi zakonov zalomi ravno pri preverjanju, kontroli in sankciji kršitev. Pa naj bo to promet, davkarija, prodaja udlug in izdelkov. Pri vseh teh se ponudniki, uporabniki, zavezanci in kaj vem še trudijo da bi se izognili “nepotrebne” denarje plačati tam, kjer bi morali. Zato s.p.ji plačujejo minimalne prispevke, ker pa jim to ni dovolj, morajo goljufati še s tem, da ne plačajo dajatev.
  Hkrati pa država ne kaže nobene prioravljenosti na to, da bo z redno izterjavo in kaznijo neplačnikov omogočila nižje davke. Tega nisem slišal v nobeni akciji. Ko bomo vsi plačevali kot je to z zakoni določeno, nam morajo znižati dajatve, ne pa da ta denar spet nesmotrno porablja.

 4. Fructal pravi:

  Da stopim malce v bran vladni kampanji.

  Odgovor na preprosto vprašanje je DA! Ljudje, ki ne jemljejo računa, ne uporabljajo razuma. Kratkoročno, so plusi (nižje cene), dolgoročno pa se manjšajo sredstva za javno zdravstvo, šolstvo, socialo in socialne transferje… v bistvu za vse, kar se (so)financira iz proračuna naše države.

  DA! Odgovornost je na VSEH državljanih. Če bomo doseldno jemali račune VSI, potem tisti, ki storitve opravljajo na črno ne bodo več imeli dela (idealni rezultat). Vsekakor pa je jasno, da več kot nas bo zahtevalo računa za opravljeno storitev, manj bo sive ekonomije.

  Odgovornost se NE prelaga, temveč je poanta, da se zavedmo, da je že a priori na nas, samo “uporabiti” jo moramo.

  Si pa lepo opozoril na eno dejstvo, ki se ga včasih premalo zavedmo – garancija za produkt ali opravljeno storitev. V momentu, ko vidimo, da bomo brez računa prihranili 100 evrov, ne pomislimo, da bomo za morebitno popravilo plačali 200 ali več. Torej je benefit tudi na strani nas, državljanov. In tudi zaradi tega je potrebno VKLOPIT razum.

  Res je. Za vsak produkt ali storitev, bi moral dobiti račun. In v tem primeru je ok. Ga dobiš, vzameš in greš. Kaj pa če ga ne dobiš? Ga ZAHTEVAŠ ali mirno odideš iz trgovine?

  Se strinjam z uvedbo davčnih blagajn. Preprost in učinkovit sistem. Držim pesti, da ga bo dražvi uspelo čim prej uvest.

  In Had, najbolj brani bloger v SLO. Kakšno minutko več na stricu Googlu, pa bi ugotovil, da so tudi na Hrvaškem imeli oglaševalsko kampanjo.
  Video 1: http://www.youtube.com/watch?v=0xQ-QUS4Vd4&feature=youtu.be
  Video 2: http://www.youtube.com/watch?v=YVCCwxJr0fM
  Video 3: http://www.youtube.com/watch?v=d-FQsr1oiMs
  Nagradna igra: https://www.lutrija.hr/cms/bezracunaseneracuna

  Ne vem koliko so za to porabili, sam poceni verjetno ni blo :)

  • Anonimno pravi:

   meni se zdi kampanja brezvezna potratata davkoplačevaskega denarja itak pa je naperjena samo poroti malemu človeku delavcu, podjetniku nič pa ni storjenega proti lastniku kapitalu ki služi z oderuškim oddajanjem premičnin.recimo da grem vsak dan na kavo ki stane 1 evro kar pomeni da če nobe dan ne dobim računa oškoduje gostinec državo za približno 5 evrov na moj račun s tem da mi vsak dan pomije šalčko prinese zraven kozarec vode , malo poklepeta z mano po drugi strani pa plačujem za najemnino stanovanja 500 evrov na mesec plus stroške za kar mi arogantno noče izdati nobenega potrdila s čimer vsak mesec oškoduje državo za okroglih 125 evrov in ker ni s.p. niti d.o.o. mu nebo treba imeti nobene davčne blagajne in ker ima taki stanovanj 10 pomeni da pokasira vsak mesec 5000 evrov in po mojem izračunu nadegne vsak mesec državo za 1.250 evrov in pri tem mu ni treba migniti s prstom tudi ene same kave mu ni treba skuhat, njegov največji napor je da je zložil denar v denarnico.

 5. Janč pravi:

  Had, tule si pa krepko falil: “čeprav se zavedam, da bi bil sicer račun cenejši za 22% ali celo več”

  Glej, podjetnik davek na dodano vrednost (DDV) plača zgolj na dodano vrednost. Če recimo izdelek proda za 1000 EUR (brez DDV), zanj pa je porabil za 500 EUR (brez DDV) materiala in storitev, plača DDV zgolj na razliko, torej 110 EUR ali 11% na prodajno ceno (brez DDV).

  Od kje naj torej tebi ponudi 22% ali več popusta? In tudi če bi, kaj bo ON imel od tega?

  Podjetnik ti torej lahko ponudi maksimalno 5% (in sebi v žep 5%), ali tja do maksimalno 8% za storitve z visoko dodano vrednostjo (nizkimi materialnimi stroški).

 6. Janč pravi:

  Podplat, bravo, točno tako. Kot sem že pred 3 tedni zapisal drugje:

  V Republiki Sloveniji 2/3 (dve tretjini!!!) najemodajalcev stanovanj NE plačuje davka:
  http://www.zurnal24.si/vecina-caka-na-zadnjo-minuto-clanek-206682

  Kar bi moral biti šokanten podatek v vsaki državi, razen morda v Grčiji.

  In to ne glede na to, da DURS že vsaj 3 leta grozi, da zdaj pa bo stopil na prste nepoštenim najemodajalcem.

  Kako to, da nihče v parlamentu ne predlaga:
  – znižanje davka na 50%
  – zvišanje plačnikov s 33% na 99%

  Saj ureditev tega vendar ni noben problem, davek spustiš na nivo, da se večini najemodajalcev ne zdi oderuški (kot zdaj) in zagrožene kazni zvišaš na nivo, da se goljufanje ne bo splačalo, ter angažiraš inšpektorje (iz horde brezposelnih), ki se bodo financirali iz manjšega dela pobranih kazni.”

 7. Janč pravi:

  V RS se marsikdo že tako ali tako težko odloči, da bi oddajal svoje ljubo :P stanovanje “tujim” ljudem, ko pa zve, da bo četrtina najemnine šla državi, jih pa sploh mine ali pa se odločijo (delno ali v celoti) za ilegalo.

  • Anonimno pravi:

   približno dvaset let sem že podnajemnik vedno zahtevam potrdilo za plačano najemnino najemnino vendar ga do sedaj še nisem dobil, sem pa na ta račun nekaj mesecev prespal v hotelih in avtu,

 8. Rok pravi:

  @Janč: podjetniku se ne gre samo za DDV – če ne izda računa, nima prihodka, kar pomeni, da ima (v tvojem primeru) tudi 500€ manj dobička, torej plača manj dohodnine ali davka na običek (odvisno od tipa podjetnika – sp, doo). Če je podjetnik še sp, mu dobiček določa tudi osnovo za plačilo prispevkov, kar pomeni, da zaradi neizdaje računa lahko pade v nižji razred in še tam “prišpara”. Zato tebi ponudi 22% neplačila DDV, ker bo sam prišel skozi še precej bolje.

  • Janč pravi:

   Aha, OK.

   Samo jaz kljub temu nisem nikdar doživel, da bi mi kot fizični osebi kdorkoli ponujal kaj več kot 3, 5 ali 8 (bivši zobozdravnik pred leti) odstotkov. But that’s just me. Je pa morda res možno spogajati si več. Večina, ki ne vzame računa itak ne dobi ničesar, kolikor slišim.

 9. Janez pravi:

  Kaj so pa ti inšpektorji počeli do zdaj?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.