Pred parimi dnevi je vlada predstavila novo akcijo proti sivi ekonomiji – Vklopi razum, zahtevaj račun. Namesto same akcije, so v javnost prišli podatki, koliko denarja je dobila agencija Pristop za ta projekt. In akcija je skoraj odletela v zgodovino.

Glede na to, da je slogan akcije – Vklopi razum, zahtevaj račun, se mi zastavlja preprosto vprašanje. Ali ljudje, ki ne jemljemo/jo računa, ne uporabljajo razuma? Ali moram dejansko vklopiti razum, da zahtevam račun? V bistvu je tole precej nesmiselno – namreč država prelaga odgovornost na vse državljane, namesto da si se ukvarjala zgolj s tistimi, ki dejansko kršijo zakon! In zelo znano je, zakaj ljudje raje prelagamo odgovornost na druge, kot pa da bi naredili to, kar bi morali narediti – na Hrvaškem so uvedli davčne blagajne in poostrili inšpekcijske nadzore. Niso delali oglaševalskih kampanj, ampak so pritisnili na prave vzvode in pobrali hudičevo več denarja.

Pri nas se stvari lotimo na drug način – preložimo odgovornost in čakamo na rezultate. Če jih ni, potem so krivi ljudje, ki niso upoštevali priporočil in nasvetov. Če so, potem se bodo trepljali po prsih. Zavedati se namreč moramo, da je takšno prelaganje odgovornosti precej bolj preprosto, kot pa da bi zaposlili še dodatnih 200 inšpektorjev, ki bi hodili po terenu in “čistili”.

Nazaj k akciji – imam vklopljen razum. Vedno zahtevam račun, oz. če ni računa, potem tudi ne plačam storitve, ali izdelka. Parkrat so me zaradi tega že precej čudno gledali, pa vendar se sam najbolj zavedam, da če ne bom imel računa za “popravilo vozila pri avtomehaniku”, se mi bo jutri samo nasmejal, ko bom ugotovil, da stvar, ki jo je zamenjal, ne deluje. S tem si sam ščitim hrbet – čeprav se zavedam, da bi bil sicer račun cenejši za 22% ali celo več. Prav tako je pri nakupu različnih drugih stvari, ali plačevanju z gotovino – ja, račun bi prosim. Torej uporabljam razum.

Ampak zakaj hudiča bi jaz moral uporabljati razum, če bi morala to biti higiena v Sloveniji, da dobiš za vsako opravljeno storitev, ali nakup, tudi račun! In to bi moralo biti izhodišče akcije – ne pa, da moram jaz zahtevati račun. Naj se dvignejo kazni za prekrške tako visoko, da natakarji, trgovci z lesom, avtoprevozniki, frizerji,… niti pomislili ne bodo, da ne bi izdali računa. In naj se da na ceste več inšpektorjev, ki bodo lahko kot “skriti kupci” hodili naokrog in preverjali situacijo.

Tako pa je vlada preprosto samo vrgla denar stran in od te akcije ne bo pravih učinkov. Ampak to smo že itak navajeni, kajne?

Akcijo lahko spremljate preko spletnega mesta http://www.protisiviekonomiji.si/

vklopirazum