Banksy v New Yorku

Banksy je eden izmed tistih “uličnih” umetnikov o katerih se veliko govori, vendar zelo malo ve. V bistvu se še vedno zgolj ugiba, kdo bi bil lahko on. Aha, kdo je sploh Banksy?

Banksy is a pseudonymous England-based graffiti artist, political activist, film director, and painter.

Je eden izmed tistih umetnikov, ki pušča svoje podpise – grafite, ki so veliko bolj zgovorni kot besede. Zadnje tedne je Banksy na “gostovanju” v New Yorku – sledite ga lahko:

Ampak poanta zapisa je drugje. Banksy je naredil v New Yorku zelo zanimiv “stunt”. Namreč na stojnici je nekdo prodajal njegova dela – nikjer ni bilo omenjeno, da so to dela by Banksy, vendar so bila dela prepoznavna. V celem dnevu je prodajalec uspel prodati 7 – sedem del po 60$ vsakega. Na trgu so njegova dela vredna od 20.000$ naprej! Ja, tudi to se lahko zgodi. In da bi bilo vse skupaj še bolj ironično, je posnel video, kjer se vidi, zakaj so ljudje kupovali njegova dela!

Video je v parih dneh dosegel preko 4.500.000 ogledov. Glede na to, da poznam “njegova dela”, me zanima, kako bi reagiral, če bi videl njegova dela kako se prodajajo na stojnici? Verjetno ne bi verjel, da gre za realnega Banksya?! No, odgovora ne bom nikoli vedel in “fovš” sem moškemu, ki je kupil štiri njegove slike za novo stanovanje – v bistvu, če proda slike, lahko odplača kredit za stanovanje!

banksy_ny