Kje so ključi avtomobila, je precej pogosto vprašanje, ko ste v največji gužvi in se vam resnično mudi. Kje je torba, ki bi morala biti v omari? Kam sem zaprl mačka, da ga ne najdem!

Samo par situacij, ki se nam dogajajo vsakodnevno in za katere nimamo ravno najboljše rešitve. Še tako dober spomin se včasih “pobrka” in nas pusti na cedilu. Včasih, pred mnogo mnogo leti je obstajal obesek za ključe, ki se je oglasil, če si zažvižgal. Zadeva je bila odlična, vendar precej neuporabna, ko se je nekdo v razredu odločil, da bo živciral “tršico” in da bo žvižgal. Posledično so se začeli oglašati tudi obeski.

Kozmična sila nas vrže v leto 2013, kjer pa obstaja rešitev za vse pozabljene predmete, ali ključe, ki se nam vedno znova skrijejo. Da o mačkah, ali psih niti ne govorim – Chipolo – http://www.chipolo.net/ je domači startup, ki rešuje zgoraj omenjene probleme, vendar ne z žvižganjem, ampak s povezavo strojne opreme (tag) in programske opreme (android in ios aplikacija). Fantje, ki stojijo za razvojem produkta prihajajo iz Zasavja – strojna oprema pa se dela v Polzeli.

Ko sem pred parimi dnevi dobil Chipolo na test, sem bil prepričan, da je to še en izmed produktov, ki so ga razvili razvojniki, vendar sem se krepko zmotil – namreč Chipolo je dejansko izdelek, ki ga rad pokažeš in aplikacija je zelo dodelana.

Kaj je Chipolo?

  • tag ima v sebi bluetooth, preko katerega se poveže z aplikacijo na pametnem telefonu
  • tag ima v sebi giroskop, s katerim se meri oddaljenost taga od pametnega telefona in prav tako lahko meri temperaturo
  • ko povežete tag z aplikacijo, lahko določitev za kaj se tag uporablja (pes, ključi, torbica…)
  • ko vas zanima, kje so vaši ključi, samo izberete iskani predmet na aplikaciji in ta vam pove, kje se nahaja – oddaljenost ni v metrih in domet je nekje do 60+metrov
  • če ste se oddaljili od predmeta, ali ga pozabili na bencinski postaji, potem se vam izriše zemljevid z lokacijo
  • s telefonom lahko sprožite zvočni signal taga, ki vam pomaga pri iskanju
  • s tagom, če ga pretresete, dobite obvestilo na telefon in tako lahko s pomočjo taga najdete svoj telefon

Podprite Chipolo na Kickstarterju!

Danes je Chipolo tudi uradno začel z zbiranjem sredstev na Kickstarterju – http://www.kickstarter.com/projects/1015015457/chipolo-bluetooth-item-finder-for-iphone-and-andro