Včeraj je Apple predstavil novosti, ki smo jih nekateri pričakovali že dlje časa. Za nekatere njihove produkte so znižali cene (MacBook Pro 13 inčni za 200$), programska oprema je dobila posodobitve, predvsem pa smo dočakali dolgo pričakovano OS X – Mavericks, ki je na voljo brezplačno. Novosti so:

  • iPad Air (9.7 inčni retina zaslon in s težo 453g in 64-bitni procesor A7)
  • iPad Mini (7.9 inčni 2.048×1.536 točk retina zaslon in 64-bitni procesor A7)
  • prenovljen MacBook Pro (15 inčni s procesorjem Corei7 – 2 GHz, 8GB RAM, grafika Nvidia GeForce GT, )
  • prenovljen Mac Pro (Xeon e5 procesorji, dvojna grafika AMD FirePro z do 12GB GDDR5 VRAM)
  • OS X 10.9 aka Mavericks, ki je brezplačen!

Prav tako so prenovili programsko opremo – iWork, iMovie, iPhoto, GarageBand in vsa omogočili shranjevanje gesel preko iCloud Keychaina, ki bo omogočal lažjo portabilnost med napravami! Ampak za trenutek bom ostal pri OS X Mavericks, ki je na voljo že od včeraj in si ga lahko dolpotegnete brezplačno! Ja, brezplačno. Posodobitev je mogoča za vse računalnike, ki so bili izdelani po letu 2007 – če niste vmes plačali za posodobitev, je sedaj to brezplačno na voljo na naslovu – link. S tem je postavil novo higieno za vse proizvajalce programske opreme – namreč posodobitve morajo biti zastonj. Je to slaba, ali odlična poteza sploh ni vprašanje, vprašanje je, kako bo s tem dejanjem spremenil svet, ki je bil sedaj navajen povsem drugačnega principa. Njihova filozofija, ki so jo predstavili je zanimiva:

“Today we announce a new era for the Mavericks because today we are announcing Mavericks is free,” said senior VP of software engineering Craig Federighi. “Free is good.”

Poleg tega se je podjetje, po devetih primerih, odločilo da ne bo ime OS baziralo na imenu živali iz vrst mačk, kar je zanimiv precedens. Sedaj gredo očitno bližje mlajši populaciji – Mavericks je spot za surfanje v Kaliforniji. Nov OS naj bi pomagal izboljšati avtonomijo baterije, tudi do 10% s posebno funkcionalnostjo – App Nap, ki skrbi za to, da aplikacijo, ki je odprta, vendar trenutno ni v uporabi, spravi v stanje manjše porabe.

Sicer pa so precej prenovili celoten grafični vmesnik, ki “kuri” manj baterije, dodali nove zavihke pri iskanju, spremenili način notifikacij, predvsem pa so spremenili tudi izgled aplikacij, dodali Apple Maps. Knjige, ki ste jih kupili na vašem iPadu, ali iPhoneu, boste sedaj lahko brali tudi na Macu. In še in še bi lahko našteval – vse novosti – link

Ali ste že posodobili vaš Apple OS? In zakaj še ne?

osmavericks

Apple – iPad Air – TV AD – Pencil

Apple – Making the all-new Mac Pro