Če boste na naših cestah zagledali električno vozilo Tesla S, naj vas to ne preseneti. Julija, ko je podjetje Avantcar pripeljalo prvo vozilo v Slovenijo, na predstavitev, je bilo veliko govora in pisanja o tem. Obljubili so, da bo na jesen v Sloveniji nekje med 5 in 10 teh vozil. In ko sem se pred parimi dnevi peljal mimo njihove poslovalnice na Dunajski cesti, sem zagledal idiličen prizor – tri vozila Tesla S so bila parkirana na ploščadi in srce mi ni dalo, da se ne bi ustavil in naredil vsaj ene fotografije!

Elon Musk, ki stoji za podjetjem Tesla, je zame eden izmed najpomembnejših ljudi sedanjosti. Njegovo vizionarstvo in ideje so ideje, ki so potrebne za sedanjost. Soustvaril je zgodbo SpaceX in PayPal in v zadnjih letih zgodbo, ki je večja kot ostale – Tesla Motors. Električna vozila, ki niso “grda” na pogled in ki nimajo avtonomije par 10 kilometrov, ampak čudovite izdelke, kateri se lahko po performansih primerjajo s športnimi vozili in katerih avtonomija je 500 kilometrov in več.

Vendar ni vsa filozofija v samem avtu. Tukaj je še marsikaj zadaj – namreč sedaj je potrebno postaviti infrastrukturo, da bodo ljudje začeli dejansko razmišljati o vozilih, katerih strošek je nakup in potem je vožnja praktično zastonj (glede na ceno električne energije in brezplačne polnilnice, ki so sedaj v trendu). Do tega, da bodo države spremenile predpise do okolja prijaznih vozil in bodo zmanjšale dajatve za ta vozila. Do tega, da se bomo ljudje končno začeli zavedati, da imamo samo eno življenje in da je to življenje nam dano in da moramo narediti najboljše iz njega, ne pa samo vse uničiti, da ne bo nič ostalo zanamcem.

Cena vozila Tesla S se giblje med 70 in 100 tisoč euri. Malo? Veliko? Če primerjam to ceno s ceno novega BMW-ja 7, ali Mercedesa serije S – vendar je strošek vožnje nekaj povsem drugega. In v primeru, da nekdo dela 50 in več tisoč kilometrov letno, potem je tukaj tudi računica, saj s takšnim vozilom prihraniš precej velik letni znesek – (50.000 km/letno, povprečna poraba 12 litrov, liter 1,44 eura – prihranek okoli 9000 eurov!).

Upam, da bodo potezo podjetja Avantcar posnemali tudi drugi in bo v Sloveniji na cestah vsak mesec več vozil Tesla!

testa_s

Tesla S

4 Responses to Tesla S in Avantcar

  1. Nordstar pravi:

    Imaš pa hudo porabo (12l/100km) Sodobna vozila kurijo pol manj. Drugače pa – Tesla je bil seveda genij.

  2. Kobrowsky pravi:

    Ker imamo v Slovéniji dolóčena tesla, se bódo Tesla avtomobili pri nas vozili v veliki méri na premog.

  3. Manuela pravi:

    Vsaj cestni sklad te ne tepe… Za 6 vozil se jim verjetno ne bo dalo spreminjati zakonodaje. ;)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.