Zadnje čase marsikoga motijo stoli in mize, ki so na paletah na za promet zaprti Slovenski ulici. Zgražanje nad tem se pojavlja na blogih, twitterju, facebooku. Ljudem pač ni všeč rešitev, ki je MOL stala 22.000 eurov in najdejo milijon razlogov, zakaj to ni to. Večina jih argumentira razloge zakaj ni kul, nihče pa ne ponudi rešitve.

Ker sem precej redko v samem centru mesta, niti ne poznam funkcionalnosti teh mizic in stolov, se pa zavedam, da če ne bi bili privijačeni v palete, bi jih večina izginila že prvo noč. Niti ni rečeno, da bi jih ljudje ukradli, zgolj odnesli in prestavili bi jih. Ko sem opazoval na twitterju polemiko, sem se spomnil, da sem takšno rešitev že videl – natanko enake stole in mize – in sicer v New Yorku (toliko o tem, da se nikjer po svetu ne poslužujejo takšne rešitve!) v Bryant Parku, kjer sicer stoli in mize niso privijačeni v palete, ampak so pa polno zasedeni. In to ne samo z mladimi, ampak tja pridejo sedet ljudje, popiti kavo, skaditi cigaro, pošiljati elektronska sporočila in se samo preprosto družiti.

V Sloveniji se vsaka ideja najprej sesuje v prafaktorje, ker to je najlažje narediti in se niti ne počaka, da se ideja prime, oz. da jo uporabniki začnejo uporabljati po svoje. Mene zapora tega dela Slovenske ceste ne prizadane, niti mi ne povzroča prekomernega veselja – glede na to, da sem bil že v precej mestih po svetu, pa se mi zdi to povsem higienično. Naj bodo središča mest namenjena ljudem in ne vozilom. Ampak ne, pri nas je lažje pizditi nad vsem.

Še pogled na Bryant Park