Refresh

This website www.had.si/blog/2013/10/28/nerganje-nad-stoli-na-slovenski-cesti/ is currently offline. Cloudflare's Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive's Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

Nerganje nad stoli na Slovenski cesti

Zadnje čase marsikoga motijo stoli in mize, ki so na paletah na za promet zaprti Slovenski ulici. Zgražanje nad tem se pojavlja na blogih, twitterju, facebooku. Ljudem pač ni všeč rešitev, ki je MOL stala 22.000 eurov in najdejo milijon razlogov, zakaj to ni to. Večina jih argumentira razloge zakaj ni kul, nihče pa ne ponudi rešitve.

Ker sem precej redko v samem centru mesta, niti ne poznam funkcionalnosti teh mizic in stolov, se pa zavedam, da če ne bi bili privijačeni v palete, bi jih večina izginila že prvo noč. Niti ni rečeno, da bi jih ljudje ukradli, zgolj odnesli in prestavili bi jih. Ko sem opazoval na twitterju polemiko, sem se spomnil, da sem takšno rešitev že videl – natanko enake stole in mize – in sicer v New Yorku (toliko o tem, da se nikjer po svetu ne poslužujejo takšne rešitve!) v Bryant Parku, kjer sicer stoli in mize niso privijačeni v palete, ampak so pa polno zasedeni. In to ne samo z mladimi, ampak tja pridejo sedet ljudje, popiti kavo, skaditi cigaro, pošiljati elektronska sporočila in se samo preprosto družiti.

V Sloveniji se vsaka ideja najprej sesuje v prafaktorje, ker to je najlažje narediti in se niti ne počaka, da se ideja prime, oz. da jo uporabniki začnejo uporabljati po svoje. Mene zapora tega dela Slovenske ceste ne prizadane, niti mi ne povzroča prekomernega veselja – glede na to, da sem bil že v precej mestih po svetu, pa se mi zdi to povsem higienično. Naj bodo središča mest namenjena ljudem in ne vozilom. Ampak ne, pri nas je lažje pizditi nad vsem.

Še pogled na Bryant Park

  1. Primerjava je abotna.
    Če še enkrat pogledaš slike iz NY, je jasno, da te iz nobene strani ne more zbit 6-ka v smeri proti Titovi…

  2. Zanimivo je res, da pri nas stvari kar izginejo, se privatizirajo. Od kje ta navada? Da je vse naše ali kaj? Ne pomagajo ne table, ne kazni, nič ni kar bi premaknilo miselnost, da to kar je naše ni moje. Hmmm.
    Ah aja. No tista tablica na eni klopi je zanimiva. Videl sem jih tudi v muzejih, raznih starih hišah in podobno. Darovanje malih prispevkov posameznikov za neko stvar. Pri nas je to edino pri tombolah ali pri delu raznih društev.
    Pri nas se ta ideja sploh se ni pojavila. Se pa spomnim, da so še v času juge v Naklem pri obnovi šole sodelovali razni privatniki in si prislužili tablice ob učilnicah. To je to, kar bi tudi pri nas lahko oživelo.
    Ko sem to predlagal ravnateljici šole v Novi Gorici me je samo grdo pogledala. Češ to pa že ne. Raje vse skozi nalaga nive položnice staršem.

  3. Mislim … nekaj so stoli v parku, drugo pa je trenutna rešitev, ko si postavljen na paleto, medtem, ko par cm od tebe drvi avtobus.

    Sej stvar prenove je še, da bo cesta prenovljena …
    … sam bi hotel imeti vsaj 1m med mano in prometom, pa še to težko vidim, kako bi bili ti stoli privlačni za kogarkoli.

    je pa trenutno daleč od tega,kar je bilo na začetku predstavljeno http://vimeo.com/52937168

  4. Živjo Had,

    se ti še vedno zdi v redu primerjava med stoli in mizami na Slovenski s tistimi v
    parku v NY, ali si mogoče spremenil mnenje?

    Lep dan želim!

    1. se vedno..

      V Sloveniji se vsaka ideja najprej sesuje v prafaktorje, ker to je najlažje narediti in se niti ne počaka, da se ideja prime, oz. da jo uporabniki začnejo uporabljati po svoje.

      vedno je z vsako novostjo enako..

  5. Si bil na slovenski, si se vsedel na stol? Si videl koga dovolj norega, ki je sedel? Probaj, in bos razumel razliko med lj in ny. Edina opcija bi bili avtobusi gnani na elektriko ter ziva meja, ki bi locevala sedisca od cestisca. Tako pa vsake pol minute prihrumu “tank” par centimetrov mimo tebe. Groza je s hrupom v centru, prej je bil kontinuiran hrup, zdaj pa je dejansko zvocni teror. Obcine v okolici letalisc imajo “odskodnino” zaradi hrupa. V centru lj so razmere slabse.

  6. Had,

    mali bugic imas – na top zapis se ne da kliknit (Mac + Firefox).

    (na screenshotu se vidi da se ne obarva kot link: – ostali zapisi so pa ok)

      1. Nope – ne dela. V bistvu si se dodatno ‘pokvaril’, ker nekako meni iz home button drop-down-a seka cez:

  7. Najprej – stole sem že videla zasedene, največkrat zvečer, ko jih zasede mularija s piksnami piva. In še enkrat – stvar je začasna, koliko je stala in ali je dovolj estetska lahko vsak oceni po svoje, meni osebno ni všeč in zgleda ceneno, ampak v dveh dneh nekaj konkretnega naredit se ne da.

    In pa še za Podplat – spomnim se, da so prenovili Kinodvor v Ljubljani z donatorskimi sredstvi, kjer so iskali sponzorje (in jih tudi dobili) s ‘prodajo’ stolov. Se sicer ne spomnim, kakšna je bila vsota, ampak je vsak stol dobil tako bryantskovo ploščico z imenom. Akcija je bila uspešna, zakaj pa ni več takih, pa ne vem.

  8. Hecno Had, da se ravno ti pritožuješ čez nergače, ko pa nad vsako drugo stvarjo sam nergaš.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja